srijeda, 20. studenoga 2013.

Ajme koliko nas je kesten

Uopće se nisam dvoumila dali ću sudjelovati u ovom krugu jer ja kesten obožavam na sve moguće i nemoguće načine i kad je Nale s bloga Coolinarija za temu Ajme koliko nas je odabrala kesten kao da je pitala mene te joj šaljem par svojih najomiljenijih receptića što novih što starih pa se nadam da će joj se koji svidjeti. Prvi recept je i onaj koji sam zadnji radila od moje drage Kate i svakako bih ga preporučila .
Tako jednostavan a jako efektan i jako fin.

Kuglof od kestena



Sastojci 125 g maslaca
            150 g šećera
               3 jaja
            200 g brašna
              50 g badema mljevenih
            200 ml mlijeka
            150 ml slatkog vrhnja
            200 g kestena očišćenog i propasiranog
                1 vanilin šećer
                1 prašak za pecivo
                1 žličica cimeta
             50 g sjeckane čokolade
Pomiješati sve suhe sastojke a mlijeko sjediniti s kestenom te dodati tekuće slatko vrhnje. Pjenasto izmješati maslac s šećerom ta dodati jedno po jedno jaje.U smjesu ručno dodati suhe sastojke a potom i mješavinu s mlijekom i kestenom. Oblik za kuglof namastite a potom i malčice pobrašnite te ulijte smjesu po kojoj rasporedite čokoladu. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 C cca 50 min ali svakako nakon 40 min napravite probu s drvenim štapićem.Ja sam ohlađeni kuglof ukrasila rastopljenom čokoladom koju sam otopila s  velike žlice slatkog vrhnja.




                                                                    Marunjača


Tijesto  1 mali svježi kvasac
              40 dkg brašna
              28 dkg putra
               1 jaje
               1 žutanjak
               6 dkg šećera

Nadjev 1 kg maruna
             10 dkg šećera
               4 žlice ruma
               2 vanilin šećera
               2 žlice meda
Kvasac rastopite u malo toplog mlijeka s dodatkom brašna i malo šećera.Pustite da se digne.Za to vrijeme prosijte brašno,dodajte naribani putar ,dodajte jaje i žutanjak , šećer i ostatak mlačnog mlijeka.Pomalo dodajte nadigli kvasac i umijesite tijesto da vam bude mekano i da se ne hvata za ruke.Pustite da se diže cca 40 min.Za to vrijeme skuhajte marune koje ste prethodno zarezali.Kuhajte ih cca 25 min.Kad se ohlade očistite ih i propasirajte uz dodatak šećera,ruma i meda.Nadjev ne smije biti ni pregust a ni prerijedak.Nadiglo tijesto razdijelite u dvije kugle , te razvaljajte jednu pa drugu.Pomalo pripremljeni nadjev rasporedite po tijestu.
Zamotajte tijesto u dvije štruce i lagano ih premjestite u tepsiju u kojoj ćete ih peći a koju ste prethodno namazali i pobrašnili.


 Razmutite jedan žutanjak i lagano premažite štruce.Lagano ih čačkalicom izbodite po površini.
 Ostavite ih još da se dižu cca 15 min.Stavite peći na 180 C dok ne dobiju finu boju i dok štapić ne izađe čist iz tijesta.
 Obilno ih posipajte štaub šećerom i uživajte.


Marun u žejici



                                                                Puretina u jeseni



Fini spoj nježne puretine iako bi svako bijelo meso dobro došlo ,gljiva ,malo senfa i crvene slatke paprike i naravno kestena.

Potrebno je  1/2 kg puretine
                     400 g  svježih šampinjona
                          2 žlice senfa
                          1 žlice crvene slatke paprike
                     200 g propasiranih kestena
                         1 dcl vina bijelog
                         1 velika kapula

Gljive očistite i sitno narežite i dodajte na dinstanu kapulicu,dinstajte kratko vrijeme podlijevajući bijelim vinom.Za to vrijeme narežite puretinu na veće rezance posolite ih,dodajte senf i sve zajedno pomiješajte.
Preko mesa posipajte žlicu brašna koju ste pomiješali s slatkom crvenom parikom
U gljive sada dodajte kesten koji ste prethodno skuhali i očistili.
Gljive izvadite i stavite na toplo ,dodajte malo maslinovog ulja i popržite rezance od mesa na ostatku od umaka.Kada je meso porimilo zlatnu boju izvadite ga.
Jedan dio umaka od glijva propasirajte a drugi ostavite u komadićima.
Taj koji ste propasirali pomiješajte s rezancima od mesa , a ostatak umaka prelijte preko priloga.
U mom slučaju su bili njoki ali jako fino ide i s rižom,pireom,prokulicama.

Samo još jedna torta od kestena

Ova torta je spoj više domaćica ,tako da je krema od kestena posuđena od moje drage smajlice,
a druga kremica uzete od jedne prekrasne Kesten frajle i tako je nastala ova toliko jednostavna a zaista
fina torta puna divne mekane kreme i kestena zarobljenih u bijeloj čokoladi.

Podloga za tortu  200 g mljevenih keksa
                                50 g mljevenih oraha
                                80 g otopljenog maslaca

Kekse samljeti i pomiješati s mljevenim orasima i ddati otopljeni maslac.Smjesu utisnuti na podlogu
za tortu i lagano poravnati,

Bijela krema 2 dcl slatkog vrhnja
                       3 dcl kiselog vrhnja
                       3 žlice meda
                       1 vrećica želatina u prahu

Slatko vrhnje istucite u šlag ,pomalo dodajte kiselo vrhnje i med.Lagano pomiješati.Nabreklu želatinu koju ste spremili prema uputstvu s vrećice lagano otopite.Par žlica kreme dodajte u želatinu a onda sve skupa promiješajte i stavite na podlogu.Stavite u frižider da se lagano stisne prije stavljanja kesten kreme.

Krema od kestena 250 g očišćenih i propasiranih kestena
                                150 g šećera
                                100 g bijele čokolade
                                    2 žlice ruma
                                100 g maslaca
Maslac lagano pomiješati s štaub šećerom i u to umiješati kesten pire.Dodati rastopljenu bijelu čokoladu i na kraju umiješati rum.Kesten kremu lagano nanijeti na bijelu podlogu.Ukrasiti čokoladom koju smo prethodno rastopili s 3 žlice ulja.



Karamel niti 80 g šećera
                      40 ml vode
Zagrijati vodu i šećer .Ne miješati.Kad se počne pretvarati u karamel i dobije zlatnu boju maknuti s štednjaka i pustiti da se ohladi ,Nakon par minuta se karamel zgusne a vi uzmite vilicu i razvlačite niti u željeni oblik.Ako ne padaju niti znači da se dovoljno nije karamel stisnuo,sačekajte čas a potom vucite niti.Ako se karamel stisne jako nema veze samo ga lagano otopite na štednjaku.

utorak, 12. studenoga 2013.

Fettine Langarole i jedno malo putovanje



Ovo su tako fini keksići naše Dajane  ali ga nisam našla na njenom blogu već na coolki i baš sam uživala u izradi ovih tako finih, prhkih keksića punih lješnjaka i punog okusa kakaa. Baš sam uživala a i kuća se punila finim mirisima iz kuhinje. A brzo će i blagdana a ja svake godine volim isporbati i nešto novo.

Tijesto 400 g brašna
            25 g kakaa
          250 g maslaca
          110 g šećera u prahu
           135 g lješnjaka
             45 g slatkog vrhnja
           vanliin sjemenke (ja sam stavila sjemenkice jedne strane)
            malčice između prstiju soli
       



Maslac pjenasto umiješati s šećerom u prahu, dodatkom sjemenki vanilije, malo soli. U tankom mlazu dodati slatko vrhnje a zatim dodati brašno s   kakaom.Na kraju umiješajte prethodno popržene lješnjake koje usitnite štapnim mikesrom ali ostavite da budu krupnije usitnjeni.Zamijesite tijesto, ja sam ih razdijelila u dvije kugle i onda svaku kuglu oblikovla u roladu. Zamotala u foliju i odložile u frižider na 2,5 sata. Ovaj postupak sam drugačije radila od Dajane ali s mišlju da sebi malo olakšam.Kad sam rolade izvedila iz frižidera samo sam ih s oštrim nožem razrezala na kolutiće debljine 1 cm i stavila peći u pećnicu na 170 C oko 18-20 min. Pustite da se na rešetki ohlade a potom ih spremite u limenu kutiju,


A prošli vikend smo švrljali malo Veneziom koja je nama tako blizi i iako sam očekivala i puno manje ljudi ali Serenissima je bila i premala za toliki broj ljudi, Samo ona dva kruzera koji su bili u laguni su iskrcali preko 15000 ljudi. Za mene je to prestrašno kao i za naš Dubrovnik koji posjećuju horde ljudi.
Nekad se zapitam dali  je stvarna korist od tog masivnog turizma dobrodošla ili zašto se pravi Dubrovčani iseljavaju iz grada kao i iz Venecije a stare palazze pokupovali stranci a takva situacija i u Dubrovniku a ja se pitam što je jedan grad kad nema svojih stanovnika.


Ali unatoč uvijek je lijepa za mene iako po meni nije jedan od ljepših gradova u Italiji i zaista uvijek uživam kad sam u njoj ali moja je Stella rekla da joj je ukrala dušu zbog tih silnih ljudi koji su taj dan bili u njoj. Uvijek su mi razmišljanja moje djece tako draga i kad je to rekla baš se zamislila nad njenim riječima. Jer zaista da ih je manje uživala bi i više u njenoj raskošnoj ljepoti.


Švrljali smo kalama, razgledavali grad, fotkali se a kad nas noge nisu slušale sjeli bismo u kakvu trattoriu grickali kruh s maslinama i kušali jetrica na venecijanski i moram priznati da su zaosta bile i više nego odlične iako kad je došao račun moje je oduševljenje brzo splasnulo, jer naravno oglobiti će vas na svakom koraku i pripazite i iako smo jeli dalje od  Trga sv. Marka izgleda da nije bilo dovoljno daleko.


Topla južina je puhala i digla maglu koja je bila u jutarnjim satimna nad Punta Sabbione kad smo stigli i gdje smo i hvatali brodić za Veneziu nekako nam je tako najednostavnije doći a opet smo izbjegli gužvu na utocesti pred ulazom u Mestre.


Nadam se da ste ipak uživali u ovoj maloj šetnji a možete i svaratiti i na Tadejin blog i vidjeti kako doći i što vidjeti u Venezii.


nedjelja, 10. studenoga 2013.

Vlaška pita


Divna pita s različitim varijantama punjenja a opet jeko dekorativnog izgleda i naročito pogodna za veća društva. moram priznati da je nas oduševila ne samo izgledom već i okusom.Original recept možete naći ovdje , recept samo dataljno pratila što se tiče tijesta a za nadjev ću napisati kako sam ga ja radila ali to zaista možete po svojoj volji i s namjernicama koje imate trenutno u frižideru.

Tijesto 1 kg brašna
           400- 500 ml mlijeka
           100 ml vode
           kocka svježeg kvasca (koristila suhi kvasac)
           1 žličica soli
           2 žličice šećera
            mala šalica za kavu ulja
           1 žličica akoholnog octa
         

U veću posudu stavimo brašno, napravimo malo udubljenje i dodamo sol, šećer, kvasac, dodajemo mlačno mlijeko, akoholni ocat te ulje i zamijesimo mekano tijesto, U receptu je o dodano 100 ml mlačne vode ali kako ja nisam radila s svježim kvascem ovaj korak sam jednostavno preskočila. Pustite tijesto da odmori cca 10- 15 min a za to vrijeme pripremite nadjev.

Nadjev 300 g sira naribanog
           300 g kuhane šunke narezane na kockice
           100 g otopljenog maslaca
           žličica crvene paprike u prahu

Tijesto prebacimo na podlogu koju smo pobrašnili i tijesto podijelimo na 6 jednakih kugla, Svaku podlogu rastanjimo premažimo s kistićem s maslacem i rasporedimo po podlozi brašno i šunku.Kako rastanjujemo podlogu svaku prebacujemo preko prethodne i ponavljamo postupak.Rastanjite podlogu u veličini tepsije u kojoj ćete peći pitu.
Dobijenu podlogu prebacite u tepsiju i lagano posipajte crvenom paprikom u prahu.
Razrežite podlogu na trake veličine 5-6 cm  te svaku traku zavrnite s svake strane u suprotnom smjeru (kao spiralu)kao da žmikate robu nakon pranja.Po volji posipajte sezamom, lanom i pustite oko 40 - 50 min da se digne.


Peći u zagrijanoj pećnici na 200 C oko 30 min dok se pita ne ispeče i fino ne porumeni. Izvadite ju iz pećnice i pustite da se ohladi. Narežite je i samo je spustite na stol, brzo će planuti.