četvrtak, 31. listopada 2013.

Rolada s dekoriranim biskvitom




izabrana za ovomjesečnu igru kuVarijacija koje se odvija diljem našeg lijepog Balkana ( bar se nadam ) a ovaj mjesec je izabrana ova divna rolada s cool Tamarinog bloga ave dulcis i ja se odličila priključiti. Iako je narvno postojao plan i program sve je palo u vodu pa i iz tog razloga u zadnji čas pisanje posta, postavljanje fotkica i pridruživanju ekipi u utiscima o roladi.
Meni je ona super okusom nije ni teško i gledam druge kreativke i one nisu imale problema dapače nisam ih ni ja imala ali ja imam problem s crtanjem jer ja hoću svašta nešto a na kraju ispadne svašta ništa . Ukratko moje Stella je to ovako komentirala pa ova ti je rolada izgledom kao da su se djeca iz vrtića igrla kredom. Dobro...ipak postoji i drugi put a ova je rolada i to zaslužila.

Uzorak na roladi 1 bjelanjak
                           30 g šećera
                           40 g brašna
                           60 g omekšalog maslaca
                           boje po želji, koristila sam crvenu i zelenu boju u gelu s tim da sam ozorak podijelila na dva ista dijela i ukapala par kapi boje , pomiješala
Bjelanjak pomiješati s šećerom, brašnom te omekšalim maslacom dok ne dobijete ujednačenu smjesu.Ja sam još dodala i boje kako sam napisala gore da dobijem šaru u boji.Na pleh koji ćete peći položite masni papir te radite šare po svojoj volji ili koristiti šablone koje možete naći ovdje.Ja sam smjesu istresla u male vrećice i škarama izrezala mali vrh. to su bile u mom slučaju pisaljke. Kad ste šare lijepo izradili i bili zadovoljni ili manje zadovoljni ali što je tu odložite pleh u frizer dok ne izradite biskvit za roladu.


Biskvit za roladu  4 jaja
                          1/2 šalice šećera
                          1/2 šalice brašna
                          1/4 šalice kakaa
                          60 g otopljenog maslaca
Žutanjke pomiješati s šećerom te dodati rastopljeni maslac, brašno i na kraju kakao prah. Bjelanjke uz dodatak malo soli umutite u snijeg i lagano dodajte smjesi s žutanjcima. Izvadite pleh iz frizera te lagano smjesu za biskvit prelijte preko šara.Nikako nemojte previše razmazivati smjesu da ne podignete i postojeće šare. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 C oko 8-10 min.

Nadjev za roladu 250 g mascarponea
                          50 šećera u prahu
                        100 g otopljene čokolade na vodenoj kupelji
                         1 dcl ruma


Sve sastojke ručno pomiješajte u jednoličnu smjesu i njome nadjenite roladu, možete u nadjev izrezati na komadiće šarene žele bonbone ili šaku grubo narezanih lješnjaka, oraha.
Lijepo roladu zarolajte i divite se svom djelu ha,ha tu mislim na sebe.
Ali moram priznati da sam uživala u izradi ove roladice.

petak, 25. listopada 2013.

Aromatični napitak



Tako jedan fin i aromatičan napitak baš za ove kod nas tmurne dane, svugdje oko nas sunce jedino na rječkom području dosadna kiša pada i pada. I da tmurno a ujutro magla i magla, moram priznati da i nije baš ni toplo. Ovaj fini napitak je od moje drage prijateljice  a možete original naći ovdje.
Bar sam imala malo sunca u šalici.
Sastojci 300 ml ocijeđene naranče
            2 prstohvata sjemenčica kardamona
            1 zvjezdica anisa
            1 burbon vanilin šećer
             2 žlice meda
            100 ml ruma / kod mene je to uvijek marschino daje ovom napitku posebnu draž
             korica limuna


Ocijeđeni sok naranče pomiješajte s svim sastojcima, lagano zakuhajte. Procijedite napitak i u njega ulijte maraschino.

A onda napitak servirajte u svoju omiljenu šalicu i uživajte u mirisim i okusima ili uživajte na jedan zalazak sunca koji sam fotkala prošli vikend kad smo bili kod mame na Rabu.


Iako je začuđujuće i taj vikend kiša padala i padala.


Nadam de da će bar ovaj vikend zasjati sunce i da malo pobjegnemo u prirodu.

ponedjeljak, 14. listopada 2013.

Jednostavne pahuljaste kiflice


Toliko fine i tako jednostavne da ih već drugi dan pečem, jer su me i moji doma iznenadili da im se ove kiflice toliko sviđaju. I da imaju još jednu prednost brzo su gotove.
Sastojci  200 g masti
              2 dcl jogurta
              500 g brašna
              žličica šećera
              žličica soli
              1 jaje  
              1 prašak za pecvo


Mast pomiješati s šećerom s dodatkom jaja i šećera. Potom lagano dodati jogurt, brašno pomiješano s pecilnim praškom, sol. Lagano pustiti da mikser radi, dobiti ćete fino, mekano tijesto. Prenesite ga na blago nabrašnjenu podlogu i još ga lagano premijesite. Prerežite ga na dva djela. Dio tijesta razvucite u krug debljine 3-4 mm. Tijesto podijeliti na veličinu koju želite tj. ovisno kako želite da su vam velike kiflice. Punite ih s nadjevom po želji.


Jednu turu sam punila s džemom od pečenih šljiva a drugu s pekmezom od naranče.
Pekla sam ih na 180 C dok rubovi nisu požutili i odmah ih vadite van, još tople uvaljajte u šećer u prahu.
Jako su fini, topli, djeca su uživala uz kakao a mi uz čaj.Čak su se i nosile u školu.
Recept sam pronašla ovdje i nisam ništa mjenjala već ga ostavila u izvornom obliku i da koristila sam mast, ja inače jako volim stvari s pravom mašću jer su prhkije, finije.


utorak, 8. listopada 2013.

Cooking with Zoki

Već dugo guštam u njenim receptima koje zaista nesebično dijeli s nama i drago mi je da se i upustila u sferu blogovanja pa do još veći krug ljudi gušta u njenim receptima i tako se ja  zadovoljstvom pridružujem FBI rukavicama koje je pokrenula Maja a ova dva mjeseca istražujemo Cooking with Zoki ili našu dragu Pomoravku s coolke.Dio recepta je s coolke ali ću ih i potražiti na Zoričinom blogu .


Danas sam ih nabrala u vrtu i sjetila sam se njenog recepta Zelenog paradajza u ulju o pomislila zašto ih i ne iskoristititi na ovaj način. Priprema brza i jednostavna a na kraju i jako lijepo i izgledaju.

Sastojci 3 kg zelenih pomidora
               500 ml octa
              1000 ml vode
               3 žličice soli
               3-4 žličice šećera
               ulje za preljevanje pomidora
               2-3 glavice češnjaka


Ja sam promjenila omjer octa i vode, znači zakuhala sam litru vode i pola litre octa, dodala sol, šećer.
pomidore oprala i narezala na kriškice cca debele 1 cm. U zakuhalu vodu spuštate pomidore ali samo na minuticu, vadite ih van šupljom žlicom.Sterilizirajte staklenke i napunite ih pomidorima tako da slažete red pomidora pa malo češnjaka uz koji sam ja nasjeckala vlasca i timjana, pa opet red pomidora i tako dok ne napunite teglicu a potom zalijte uljem ja sam koristila maslinovo i suncokretovo ulje.


Ovo proljeća sam guštala i u octu od cvjetova vlasca i imam ga još malčice sačuvanog u frižideru a evo i recepta i na Zoričinom blogu,


Sastojci cvjetovi vlasca
               ocat
Cvjetove vlasca  operite i potopite u ocat u jednu teglicu, zatvorite je i pospremite na tamno mjesto 7-10 dana.Ja sam koristila jabučni ocat, nakon 10 dana dobiti ćete fin ocat idealan za salate s posebnim mirisom i okusom.
Ovako je izgledao nakon 10 dana, dobio je finu boju.



Izvadite cvjetiće vlasca i pohranite u frižider.

Jedne nedjelje smo uživali u Finim pecivima s ricotta sirom a recept sam onda našla na coolki i sjećam su da su bila fino mekana s divnim punjenjem.


Tijesto 200 g maslaca
            200 g ricotta sira
            300 g brašna
             1 i pol žličica pecilnog braška
             1 žličica vanilin paste, kod mene vanilin šećer
             prstohvat soli
            džem za punjenje
            1 bjelanjak


Omekšali puter pomiješati s sirom dok se ne dobije kompaktna smjesa, u smjesu dodati brašno koje smo prethodno prosijali s pecilnim praškom i umijesiti tijesto koje je podatno i mekano. Tijesto pokriti folijom i staviti u frižider cca 1 sat. Nakom tog vremena tijesto ćete fino razvaljati i raditi oblike, ja sam tijesto razvaljala a potom stavljala u plastičnu napravicu za veće raviole a potom ih punila džemom i slagala na lim koji sam prethodno obložila papirom za pečenje. Naravno vi ih možete izvaljati pa raditi kvadratne, okrugle oblike puniti džemom a potom spajati ivice tijesta, peciva premazati s bjelanjkom i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 170 C oko 20 -25 min ovisno o vašoj pećnici.Pustiti da se ohlade a potom ih posipati šećerom u prahu i uz šalicu finog čaja uživati.



A evo još jednog finog deserta tako običnog a zaista finog i romatičnog naziva Starinski kolač s jabukama koji sam tokđer našla na coolki a zaista je predivan, fin i sočan iako baš meni i nije ispao pa ne mami sličicom.

Tijesto 400 g brašna
            250 g šećera
              10 g soda bikarbone
               5 g cimeta
               3 jaja
               2 žličice vanilinog ekstrakta ili vanilin paste
             250 ml ulja
             100 ml ulja
             100 g sjekanih oraha
              4 veće jabuke nasjeckane na kockice


Prvo pomiješajte sve suhe sastojke znači brašno, šećer , cimet, sodu bikarbonu a posebno sve mokre sastojke znači umutiti jaja žlicom a potom dodati ulje, mlijeko i vaniliju te potom i sjeckane na male kvadratiće komade jabuke i 75 g sjeckanih oraha. Sve sjediniti i spojiti s suhim sastojcima da se lijepo poveže. Pleh veličine 32x22 ili sličan namastiti i napuniti smjesom, poravnati i posipati ostatkom sjeckanih oraha i staviti peći i zagrijanu pećnicu na 175 C oko 45 min ili dok štapić ne ostane čist kad provjeravate biskvit. Ohlađeni posipajte šećerom i narežite na lijepe kocke i servirajte.

Jagode jako volim u desertima a kod Zorice ćete ih zaista naći tako da sam radila i njen Souffle s trešnjama ali kod mene s finim kiselkastim jagodama i za mene pun pogodak. Iako se i souffle lijepo dignuo tako je i lijepo pao ali okus jako fin.


Sastojci 200 ml slatkog vrhnja
            pola mahune vanilije izvući sve sjemenke
            100 ml punomasnog mijeka
               3 jaja
              50 g sitnog šećera- štaub sam koristila
              70 g prosijanog brašna
               1 žlica likera od naranče, umjesto njega upotrijebila maraschino
             višnje ili voće po izboru, moj izbor su jagode

Zagrijavati slatko vrhnje s sjemankama vanilije ali ne i da prokuha. Skloniti i dodati 100 ml mlijeka.
Umutiti jaja s šećerom i prosijanim brašnom a potom dodati i ohlađeno slatko vrhnje.Dodati liker , pomiješati. U male posudice remekine na dno položiti par jagoda a potom uliti smjesu od jaja i vrhnja ali ne skroz do vrha da ne iscure van prilikom pečenja. Peći u zagrijanoj pećnici na 170 C oko 30- 40 min.Po želji poslužiti s kuglicom sladoleda.


Na kraju i predivan Liker od jagoda koji obavezno morate probati, prvi put sam ga radila prošle godine i objavila na blogu i onda je bio s dodatkom marashina a ove godine s bijelim rumom i iskreno neznam koja mi je verzija bolja.
Ali znam kad se cure nađu on nestane prvi.


Zorice nadam se da si zadovoljna izborom i prezentacijom i šaljem ti veliki poljubac do nekog skorog kuhanja.