nedjelja, 29. rujna 2013.

Stigla nam jesen

Iako smo se prošli vikend još i kupali ali što ne znači da se nećemo još. Ovaj vikend cijeli pada kiša i nakon dugog vremena smo u svojoj kući. Tako da se spremala zimnica a i guštalo se u delicijama od bundeve.


Prvi recept je prefina juha od bundeve s sušenim vrganjima koji moji doma i više nego obožavaju a recept je od naše drage sssiene koja ne samo da ima prefine recepte već i prekrasne fotke koje su kao i ona vesele i drage.

Sastojci 500 g očišćene bundeve u mom slučaju hokaido
            1 glavica kapule
            1 režanj češnjaka
            1 žličica majčine dušice
             malo chili papričice, dozirajte kako volite
            1 povrtna kocka
            20 g suhih vrganja
Narežite očišćenu bundevu na kockice i popržite je na kapuli koju ste prethodno narezali na sitno i popržili na maslinovom ulju.Dodajte majčanu dušicu i malo chili papričice. Dodajte vruće vode i prelijte preko bundeve, dodajte jednu povrtnu kocku te lagano kuhajte 20 min. Suhe vrganje namočite u malo mlake vode. Kad je bundeva kuhana s štapmim mikserom je usitnite i pretvorite u kremnu juhu, također štapnim mikserom usitnite i vrganje u vodi u kojoj su se i namakali. Dodajte ih bundevi i još jednom lagano zakuhajte juhicu.



Servirajte juhu i ako želite pokapajte je vrhnjem iako po meni i ne treba jer ja zaista jako fina i ukusna.
Drugi recept koji smo danas degustirali je prekrasan rižoto s bundevom i krem sirom koje me je iznenadio svojim okusom i divnom teksturom a o boji svjedoče fotkice.


Sastojci  600 g hokkaido bundeve
               1,3 l vode
               2 povrtne kocke  
               pola žličice soli
               2 žlice oštrog brašna
               10 listića kadulje
              100 g krem sira
               1 srednja kapula
              250 g arborio riže
               ulje
                tvrdi sir po izboru
Očišćenu tikvu, nasjeckajte na kockice i veći dio stavite kuhati u vodu s povrtnim kockama. Kuhajte juhu dok bundeva na postane mekana.Ocijedite bundevu, juhu od bundeve ne bacajte s njom ćete podlijevati rižu.Ostatak bundeve koju niste stavili kuhati pomiješajte s dvije žlice oštrog brašna. Maslinovo ulje zagrijte i par listića kadulje popržite, dodajte bundevu, nakom 2 min izvadite listiće kadulje a bundeve pržite dok ne porumeni. Kad je gotova izvadite je na suhi ubrus.


Kuhanu bundevu usitninte štapnim mikserom i dodajte krem sir, pomiješajte sir i bundevu tako da dobijete izjednačenu kremu. U drugoj zdjeli na maslinovom ulju popržite kapulu, opet dodajte par listića kadulje koja se tako dobro slaže s bundevom, nakom par minuta ih uklonite i dodajte rižu.Pustite 2-3 minute da se riža poprži na ulju a potom joj dodajte temeljac od bundeve i lagano dinstajte.Podlijevajte rižu temeljcem dok se riža ne skuha. Pred sam kraj dodajte kremu od sira i bundeve i lagano je umiješajte u rižu.Kuhajte je još par minuta a onda poklopite padelu i pustite časak da se rižoto odmori. Servirajte rižoto, ukrasite ga komadićima prepečene bundeve, naribajte sira a kod mene i s dodatkom vlasca.


Prvo će vas miris rižota očarati a tek potom i njen okus, čak su i klinci bili oduševljeni rižotom koji inače ne obožavaju.
Kiša i dalje pada iako mislim da je mom cvijeću i više nego dobrodošla.Sad je u punom cvatu i ako naglo zahladi opet muka gdje s njim, ali za sad još uživamo u njemu.


subota, 28. rujna 2013.

Čokoladna rapsodija s višnjama


Višnje uopće ne volim ali kad sam ugledala ovaj recept znala sam da će za vikend biti kod nas i  zaista odličan spoj višanja i čokolade. Jako kremasta i fina torta ali koju ipak treba npraviti dan prije da se čokolada stisne.

Biskvit 1 čaše smeđeg šećera (pola šalice sam stavila)
           1/2 čaše oštrog brašna
           1/2 čaše glatkog brašna
            1 žličica pecilnog praška
            1 žličica soda bikarbone
           1/2 čaše kakaa
            1 jaje
          1/2 čaše mlijeka
          1/4 čaše ulja
          1 vanilin šećer
          1/4 čaše vruće vode


Pomiješajte suhe sastojke a potom dodajte i mokre koje ste prethodno umutili žlicom i miksajte dok se ne poveže u finu smjesu.Meni je biskvit bio dosta rijedak pa sam dodala još 2 žlice glatkog brašna. Kalup premazati s uljem, posipati brašnom, višak brašna istresite ulijte smjesu i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 C.

Prva krema 350 ml slatkog vrhnja
                  200 g čokolade za kuhanje
Razlomite čokoladu i prelijte je zagrijanim slatkim vrhnjem 150 ml a ostatak istucite u šlag.Šlag postepeno umiješajte u slatko vrhnje i čokoladu.Stavite da se hladi.

Druga krema 350 ml slatkog vrhnja
                      200 g mliječne čokolade
Postupak je isti kao i prvu kremu.

Nadjev od višanja teglica višanja 690 g
                             50 g šećera
                             50 g gustina
                             malo cimeta
Višnje ocijedite i u sok ukuhajte šećer s gustinom, kad se tekućina počinje pretvarati u kremu dodajte višnje i lagano ih ukuhajte dok se ne stisnu.

Kad je biskvit pečen pustite da se ohladi a potom na njega stavite nadjev od višanja, a potom prvu kremu od čokolade za kuhanje a potom i drugu kremu od mliječne čokolade. Ne skidajte obruč ,da vam se kreme ne razliju.Stavite hladiti preko noći a sutradan uživajte.



Jako fina torta s bogatim nadjevom od višanja i dva sloja čokolade.
Uživajte bar u torti jer vrijeme nam više nije naklonjeno počele su dosadne kiše, iako se nadam da će se bablje ljeto vratiti.

subota, 21. rujna 2013.

Džem od pečenih šljiva


Zimnicu radim iz gušta, to nisu neke velike količine pekmeza, džema, ajvara. Napravim ju da imam kad se zaželimo nečeg domaćeg da izvadim neku finu teglicu ili dapače neki fini liker.
Tako mi je zapeo i ovaj recept džem od pečenih šljiva iz raazloga što se peče u pećnici i uz fini dodatak ruma. Inače sam pekla džem od marelica u pećnici koji sam našle kod naše Branke i zaista je jako fin.Njega sam radila prošle godine i nije ostala ni jedna teglica.

Džem 2 kg očišćenih šljiva
          600 g šećera
           1 dcl ruma
           2 vanilin šećera


Šljive operite, odstranite košticu i stavite ih u posudu za pečenje ali koja ima viši rub da vam ne šprica. Dodajte šećer, dobro pomiješajte i stavite u zagrijanu pečnicu na 220 C. Pecite pekmez oko 1,30 min i svakih 20-25 min obavezno promiješajte.Nakon pola sata pećnicu smanite na 200 C.
 Šećer će se fino otopiti s šljivama a džem će početi dobivati prekrasnu boju. Džem je gotov kad prođete žlicom a iza nje ostaje trag. Pred sam kraj pečenja dodajte rum, dobro pomiješajte. Staklenke dobro operite, obrišite ili kao ja položite ih u perilicu suđa i dobijete sve u jednom i pranje i sterilizaciju na 90 C.Napunite ih džemom , s malom žličicom pokupite ostatke iz lima i spremite na sigurno


A sad kako ćete ga upotrijebiti to prepuštam vama na volju.

četvrtak, 5. rujna 2013.

Panna cotta s borovnicama

Treba ih iskorisiti dok ih još ima iako im je cijena paprena, ali za mene vrijede svaku kunu koliko ih volim, ma malo je reći volim obožavam ih.


Ovi mi je idealan recept kad trebam nešto slatko a ne trebam uključivati pećnicu. Panna cottu napravim dan prije i ostavim da se stvrdne u frižideru a preljev ovisno o godišnjem dobu i voću koje imam neposredno prije guštiranja.

Panna cotta 250 ml mlijeka
                  250 ml slatkog vrhnja
                  1 vanilin šećer
                   4 žlice šećera
                   5 žlica kokosovg brašna
                 1 vrećica želatine
Mlijeka i slatko vrhnje zagrijavamo na laganoj vatri.Želatinu pomiješamo s 4 žlice hladne vode i pustimo da nabrekne. U mlijeko dodamo šećere i miješamo da si rastopi, dodamo kokosovo brašno.Skinemo s štednjaka i umiješamo rastopljenu želatinu u koju smo prethodno umiješali par žlice tekućine. Sipamo u male posudice i pustimo da ohladi na sobnoj a potom i u frižideru.


Preljev 80 g borovnica ili bilo kojeg drugog voća po želji
            2-3 žlice šećera
            limunov sok, mala žličica
Kuhati na srednjoj temperaturi dok se nadjev ne zgusne.Preliti preko panna cotte i uživati.



utorak, 3. rujna 2013.

Gotovo ljeto bar...i Piletina na mediteranski način

Za klince, iako vidim da i previše na žale. Odlučili smo ovaj zadnji vikend pobjeći na rijeku Kupu i uživati u rijeci i malo provesti zajedničkog vremena kao obitelj, jer dva mjeseca su uživali kod bake na Rabu a sad nam se i tata seli u Zagreb i ostajemo sami, moram priznati da se grozim te ideje nekako sam zaboravila kako je to biti odvojen, kako je biti sam s djecom. Imam osjećaj da to nije to i da ću sada biti ili u isčekivanju ili na putu on kod nas ili mi kod njega.Vraćamo se na početak. Opet..tako je bilo i prije 10 godina kad se nisam htjela preseliti u Zagreb, taman smo kupili kuću, Stella je krenula u školu i naravno da mi je bilo jako teško napustiti život kakav sam imala do sada, ostaviti svoju familiju, prijatelje. A sad mislim da sam pogriješila, naravno da mu to neću priznati jer će naravno reći pa rekao sam ti .Ali što je tu je idemo dalje....



Spuštali smo se kanuima niz Kupu, kupali se i uživali .I moram priznati Kupa je toplija od mora.
A onda smo krenuli put Rastoka i uživali u šetnji etno selom, koje živi punim plućima.Šum rijeka,divna priroda, zelenilo, prekrasne male kućice drvene, obnovljene čekaju možda bas vas da jedan vikend provedete u prirodi.



A uživali i u finoj klopi a recept možete pogledati kod naše Snježane i zaista ćete uživati u mirisima fine Piletine na mediteranski način.

Sastojci 1 pile izrezano na komade (ostatke iskorisitla za juhu)
            1 kapula izrezana na polumjesece
            1 svežnjić bazilike, origana, vlasca
             400 g izrezanog pomidora na sitno
            2 žlice koncentrirane rajčice- konžerve
            10 maslina velikih i odkoštene
            dodala i 2 žlice kapara
           1 čaša bijelog vina
           4 režnja češnajka
            peršin, lovorov list
            maslinovo ulje,sol i papar

   
   
Piletinu posoliti i popariti i ispeći s svih strana na ulju, ja sam pekla u dva navrata da mi se lijepo ispeče, spremiti na toplo. Na tom ulju popržiti kapulu , tek toliko da pusti miris, dodati vino, začinsko bilje, pomidore nasjeckane, koncentrat pomidora, masline, kapare.  Kuhati 5 minuta na jakoj vatri a potom dodati i ispečenu piletinu.Poklopiti, smanjiti temperaturu i kuhati cca 10-15 minuta.Ja sam kao dodatak dodala rižu a vi po želji.