nedjelja, 16. lipnja 2013.

Turski ražnjić s raitom od krastavca

Čim zatopli naš dnevni boravak postaje naša terasa a i roštilj je u punom pogonu, a zbog dviju stvari ja volim taj ljetni đir ne moram biti toliko u kuhinji jer bolja polovica to obožava a moj zadatak je samo složiti kakav prilog ili odličnu salatu.


Jutros sam prije odlaska na more pripremila raitu od krastavca, za mene jako fini prilog s puno okusa a koji vi definirate dodatkom chili papričica ovisno kako ljuto volite.

Raitu od krastavca 2 srednja krastavca
                             2 grčka jogurta (2x 150 g)
                             1 mala zelena paprika
                              prstohvat soli
                              prstohvat mljevenog kumina
                              1 mala sitno narezana chili papričica ( ja dodala 2 žlice mljevenog chiliija s dodatkom morske soli)
Krastavce narezati  na sitne kockice kao i zelenu papriku, dodati grčki jogurt ,mljeveni chili prah s solju, fino promiješati i staviti u frižider na hlađenje.



Turska marinada 900 g svinjetine, piletine (ja sam koristila svinjetinu)
                          1 veliki luk naribani
                           malo tamjana ,lovorovog lišća
                          1 limun i korica i sok
                           3 žlice maslonovog ulja (stavila 1 dcl)
Narezati meso na komade kako volite da izgledaju na ražnjići, nabodite ih na štapić i s svih stran ih okrenite u marinadi.Pustite da odstoje u marinadi.

Sad je vrijeme da odete na kupanje.


Ili da bacite oko na događanja koja se događaju u vašem gradu jučer je kod nas bila naša tradicionalna Fiumanka za koju vidite su svu uvjeti bili tu osim naravno vjetra , njega za početak nije bilo dobrih pola sata.


Evo i pobjedničke ekipe koja je već bila na punti Krka a neki su tek napuštali startnu liniju.


Lijepo je vidjeti ovakav šušur u gradu i u ljetnim mjesecima ,kad se bar prošetamo po rivi, popijemo kavu ili provedemo vrijeme u ugodnoj ćakuli.
A sad se vratimo na naš ručak, sve je spremno, bolja polovica nek napravi dobar roštilj s puno žara, dodajte već pripremljeno  meso, napravite finu salatu po vašem izboru postavite stol dodajte odličan raitu od krastavca i guštajte u odličnom vikendu.
Recept sam našla ovdje i definitivno preporučam.




četvrtak, 13. lipnja 2013.

Ajme koliko nas je šumsko voće

Divna tema Šumsko voće odabrana za ovaj krug Ajme koliko nas je koju su izabrali zanimljiv nadasve duo Ana Marija i Mislav s bloga Foozdarije ili kako oni opisuju svoj blog bračne avanture punjenja trbuha.
Jako mi je to zanimljivo pisanje u duetu ali mojoj boljoj polovici i baš nije sve to jasno i ne želi se družiti preko mreža, blogova ili bilo kakvih  drugih načina komunikacija u  svom privatnom životu.
Poštujem to jer on zaista i poštuje ono što ja radim pa i to dođe na nekakav oblik suradnje a da mora mu se i priznati i pridržava pijatiće, po zimi naštimava svjetlost a i puni baterije za foto aparat koji nikad ne koristi ali se ipak brine.



Ovaj put sam se odlučila za više receptića koji ću poslati jer ih imam na svom blogu pa da ih iskoristim a prvi je koja sam radila prije par dana a recept sam našle kod drage unikatice koja zaista ima jako dobro recepte a među njima je i ova Berry pita.

Tijesto  300 g brašna
                2 žličice  prašaka za pecivo
            200 g maslaca
               5 žutanjka
               2 žlice kiselog vrhnja
              70 g šećera
            1 vrećica vanilinog šećera
Prosijati brašno s pecilnim praškom te ga pomiješati s maslacem narezanim na komadiće, mješati mješalicom miksera dok se ne pretvori u mrvice, potom dodati žutanjke, kiselo vrhnje, šećer pomiješan s vanilin šečerom. Umiješati tijesto koje je podatno za rad. Tijesto razdijeliti u dvije kugle u omjeru 60% i 40 %.Veću stavite u frižider omotani u foliju a manju u zamrzivač na pola sata.


Nadjev   5 bjelanjka
              150 g šećera
              2 vrećice pudinga od vanilije bez šećera
              6 žlica ulja
              500  g šumskog voća po želji i izboru kod mene su bile maline

Bjelanjke čvrsto istući u snijeg s postepenim dodavanjem šećera. U snijeg umiješati 2 vrećice pudinga od vanilije koje ste prethodno prosijali. Dodajte i 6 žlice šećera i lagano miješajte ručnom mješalicom od sredine prema dole i postepeno vrtite zdjelu.

Tijesto razvaljajte na veličinu 33x20 cca ja sam imala malo vrću tepsiju i nije bilo problema.Ako trebate dodajte malo brašna kad izvadite onaj veći komad tijesta iz frižidera.Razvaljajte ga na veličinu tepsije koju ste prethodno nauljili i posipali brašnom. Na tijesto stavite nadjev  a na nadjev položite voće, ja sam imala smrznuto i nisam ga odmrzavala.Sada izvadite onaj dio tijesta koji ste do sada držali u frizeru i grubo ga naribajte po nadjevu i voću. Stavite ga peći na 180 C u zagrijanu pećnicu cca 30 min. Ostavite ga nakon tog vremena još u toploj pećnici oko 5-10 min. Izvadite ga pustite da se ohladi i uživajte u blagom kiselkastom okusu koji ja inače obožavam u kolačima.


A drugi  recept s finim okusom kondeziranog mlijeka i šumskih borovnica u kojima smo guštali cijelo prošlo ljeto zahvaljujući prijateljima koji su non-stop u šumi.


Zaista torta punog okusa a što je najvažnije pećnicu ne morate paliti jer opasno je zatoplilo.

Ili ova divna Puž pita s kupinama koje smo brali u stanci između kupanja.



Recept možete pronaći ovdje i kupinje zamijeniti bilo kojim drugim voćem.


I na kraju priče nadam se da će duo s početka priče biti zadovoljan mojim odabirom.

subota, 1. lipnja 2013.

Ajme koliko nas je kruh

Sjednem sad ispred kompjutera s namjerom da objavim recepte za upotrebu kruha koju nam je zadala Nevena s bloga Hleb i lale i naravno skužim da kasnim ali ako Neveni ne smeta ja će se priključiti iako s kašnjenjem i ovom krugu Ajme koliko nas je s zadovoljstvom iako vidim i nova fina namjernica je izabrana za mjesec lipanj.


Priključujem se s ovim finim okruglicama od kruha koje se kuhaju u ubrusu.

Potrebno je 300 g kruha
                   žlica nasjeckanog peršina
                   žlica nasjeckanog vlasca
                   prstohvat soli
                   prstohvat muškatnog oraščića
                   2 jaja
                   200 ml mlijeka
                   glavica luka
                   30 g slanine
Stari kruh narezati na kockice pa ga popržiti na maslacu do zlaćane boje.Posebno nasjeckati slaninu i kapulu te ju popržiti na žlici ulja i preliti preko kockica kruha. Jaja izmućkati s vilicom te dodati mlijeko s prstohvatom soli, peršine, muškatnog oraščića te malo vegete.I tu smjesu dodati kruhu i lagano ga s vilicom pomiješati da se okusi prožmu .Ostaviti da se smjesa odmara cca 10 min a potom je zarolati u roladu i zamotati u čistu gazu ili alu foliju, s strane je stisnutu da izgleda kao bonbon i staviti kuhati u kupiću vodu 25 min, nakon kuhanja ju izvaditi prerazati gazu i narezati i poslužiti ili uz pečenje ili uz neki fini gulaš.


Moji jako vole pečeno pile ali mi je ono dasadnjikavo pa rado pile napunim nadjevom od starog kruha.

Glavicu i pol luka ispržim na ulju dodam 50 g pancete narezano na sitno i skupa dinstam. Tri kriške starog kruha prelijem s 2 dcl mlačnog mijeka i pustim da odstoji , nakon toga ga dobro ocijedim, dodam dinstanu pancetu i kapulu , jedno jaje malo soli, papra i sve dobro pomiješam i s tim nadjevom punim pile. S čačkalicama zatvorim otvor  pileta da nadjev ne curi van Kako režete pile tako svima stavljajte i žlicu nadjeva.Meni je nekad i bolji nadjev nego pile.Kad imam i gljiva prodinstam i njih uz kapulu i pancetu te potom dodam nadjevu.


A nije ni čudo da se s kašnjenjem priključujem jer smo  Tin i ja pobjegli na Rab iako u okrnjenom sastavu, tata nije mogao spojiti a Stella je i u petak imala školu .Moram priznati da uživamo u malo sunca koje u Rijeci već danima nismo vidjeli a ni 100 km južnije je ljeto na  vratima.


Iako ovih par dana starog godišnjeg će tako brzo proći a onda sve po starom.