nedjelja, 26. svibnja 2013.

Ocat od cvijeta vlasca

Zapravo je sve počelo od jedne divne fotkice na coolki koje me je odvela i do Zokine slike a sad vidim da je i na svom blogu objavila ovaj tako fin i aromatičan ocat a koji ne zahtjeva puno ni vremena za izradu.


Naravno ako imate sreću da imate svoj vrt i vlasac u njemu ili neku dobru susjedu s vrtom da vam ubere šaku cvjetova vlasca.
Napunila sam dno  vlascem i u mom slučaju prelila s jabučnim octom iako kako je i Zorica napomenula možete koristiti svoj omiljeni ocat (bilo vinski ili alkoholni ocat).
Pustite da odstoji par dana a već drugi dan ćete primjetiti kako ocat mijenja boju.


Nakon par dana procijedite kroz fino sito i imate divan ocat aromatičan, punog okusa i meni osobno jako fin.
Naravno spremite ga u frižider i koristite po potrebi.



Boja mu bude kao roze vino.

subota, 4. svibnja 2013.

Polpete od gljiva i šparoga

Šparoge, šparoge ča ja volim šparoge a pogotovo u ovako jednostavnoj a nadasve finoj kombinaciji iako je Tin sumnjičavo gledao dok sam kuhala ručak i bojao se da će ostati gladan (naravno nema mesa) . Iako kuhajući  objašnjavala  sam mu nutritivne vrijednosti i da gljive zamjenjuje meso ali me je gledao kao nevjerni Toma. Dok ih nije probao.

A moram priznati iznenadile su i mene iako ih volim u rižotu, kao punjenje , fritaje. Radila sam ih po ovom receptu uz male preinake. Uz dodatak salse od zadnjih pomidora iz frizera koje mi je poslala mama i paštu odličan ručak.

Polpete od gljiva 400 g šparoga (ja sam imala 300 g)
                         200 g šampinjona (stavila 350 g)
                          mala šalica sjeckanog peršina
                          soli, papra
                         mala kapula
                         3 jaja ( 1 žutanjak + cijelo jaje)
                         4 žlice brašna (stavila 2 )
                          7 žlica krušnih mrvica (stavila 5)


Kapulicu prodinstajte ,dodajte šampinjone narezane na male kockice, nakon par minuta dodajte i šparoge narezane na sitne komadiće i dinstajte dok ne ispari sva tekućina.Soli i papra dodajte po želji i kako volite. Pustite da se smjesa malo ohladi a potom dodajte jaja, brašno i krušne mrvice i umiješajte žlicom dok ne dobijete kompaktnu smjesu koju lagano poržite dvije minutice s jedne strane a potom i s druge. Poslužite uz omilijenu salatu ili umak koji volite.



I tako je i moj nevjerni Toma uživao uz kometar da je toga moglo biti i više.

petak, 3. svibnja 2013.

Med od maslačka


Pošto smo pretprošli vikend lunjali Istrom ,našla sam malčice vremana da naberem glavice žutog maslačka a pri tome mi je pomogla i moja ljubav pa je išlo brže.A polje puno žutih maslačka , sve se žutilo od malih glavica a je se vratila bar nakratko u svoje djetinjstvo kad sam trčala po livadi i plela vijenčiće od maslačka.


A i klinci će imati izvrstan dodatak uz čaj po zimi divan med od maslačka ili kad vas uhvati grlobolja samo progrkljajte med od maslačka i grlobolja će se ublažiti.

Med od maslačka 300 kom glavice maslača ubranih po suhom vremenu i daleko od zagađivača
                                1 kg šećera
                                1 neprskani limun
                                2 vanilin šećera
                                1 litra vode
Glavice maslačka prokuhajte u vodi ali samo kratko i sklonite s vatre. Pustite da se ohladi, ja sam pustila preko noći, ocijedite tekućinu i s vilicom još dodatno zgnječite cvjetove, u tekućinu koju ste dobili dodajte šećer, vanilin šećer i limun narezan na četvrtine te lagano kuhajte dok se tekućina ne reducira i pretvori u ljepljivu tekućinu poput meda (cca 2,5 h)



Inače maslačak je bogat vitaminom C, željezom te magnezijom čuva organizam od umora a i upotrebljeva se kod pročišćavanja organizma. Također jača imunitet. Preporuča se i kod reumatskih oboljenja a moram napomenuti da je cijela biljka jestiva i jako fina.


Iskoristimo prirodu na nabolji mogući način i naučimo i nešto od nje dok je još imamo u ovakvom obliku ipak još očuvanom.

srijeda, 1. svibnja 2013.

Male crostate od jagoda

Fine, male s prhkim tijestom i jagodama i zapečenim snijegom od bjelanjka a u drugoj verziji s slastičarskom kremom, jagodama i preljevom od jagoda. Za dva do tri zalogaja idealne kako kome pašu.


Za zapečenu pitu od jagoda birajte one mekše jagode koje nitko neće, pustiti će fino sok pri pečenju i pitice neće bite suhe i u dodiru s slatkim snijegom divne.Recept  pogledajte ovdje gdje sam pekla veliku pitu.



Ja volim više ove dok klinci obožavaju one s kremom i preljevom ako vam se neda kuhati krema skuhajte jednostavno puding od vanilije.


Slastičarska krema  4 žutanjka
                           100 g šećera
                               5 dcl mlijeka
                               4 žlice gustina
                           125 g maslaca
                            1 vanilja štapić ili 2 vanilin šećera



Žutanjke i šećer izmiksati , 4 dcl milijeka staviti kuhati. U ostatak mlijeka razmutuite 4 žlica gustina.Ostružite vaniliju i stvaite kuhati u mlijeko i zrnca i sam štapićPrije dodavanja smjese žutanjka i šećera štapić vanilije izvadite. Dodajte smjesu žutanjka i šećera i lagano kuhajte dok ne dobijete puding. Pustite da se ohladi i dodajte omekšali pjenasto umućeni maslac.Punite košarice kremom, posložite jagode (ili voće koje volite) i prelijte preljevom u boji koji ćete napraviti slijedeći upute na vrećici.



      Uživajte u ostaku dana , odmarajte se , prošećite uz more, rijeku ili šumom i opustite se uz svoje najbliže.