nedjelja, 17. ožujka 2013.

Shortbread

Od kad je ovaj recept objavila na coolki a sad i na svome blogu Kuvati srcem naša draga Dubravka zapeo mi je za oko i već sam par puta mijesila ove fine keksiće koji me okusom tako podsjećaju na danske ali su puno, puno boljeg okusa a i mirisa, a definitivno bez aditiva i raznih pojačivača okusa i mirisa.


Definitivni oni mali kesići uz čaj ili kavu s okusom maslaca i šećera. Prava milina, inače volim keksiće u svim verzijama i radim ih bez obzira i na godišnje doba jer su za neke kesići rezervirani samo sa razdoblje oko Božića i Nove Godine.

Tijesto 200 g maslaca
                2 žutanjaka
                1 vrećica vanilin šećera
                pola žličice soli
            120 g šećera
              30 g pšeničnog griza
           300 g brašna
               2 žlice hladne vode

U zdjelu za miksanje stavite maslac, žutanjke, šećer i vanilin šećer  i vodu i nastavcima za tijesto umijesite ga. Dodati pšenični griz a potom i brašno. Tijesto istresite na pobrašnjenu podlogu i umijesite ga  tako da dobijete dvije role duge oko 25 cm promjera oko 2 cm. Zamotajte ih u foliju i odložite u frižider oko sat vremena.


Nakon sat vremena s prstima lagano namočite tijesto s vodom a onda tijestom prođite po kristal šećeru koji ste posipali po salveti. Pomoću oštrog noža narežite male kesiće širine 0,5-1 cm kako vam se sviđa i složite ih u tepsiju koju ste obložili pek papirom.Napravite mali razmak između keksića jer će si i raširiti. Pomoću vilice ih izbockajte i stavite peći na 160 C oko 10-12 min. Ali pustite da se ne prepeku i da ostanu svjetli.

 
Ostavite ih na plehu da se ohlade a tako će se i stisnuti. Spremite ih u limenu kutiju i uživajte.
I zaista što duže stoje sve su bolji i bolji ja od sad radim uvijek duplu dozu jer moji ih brzo pojedu a od jedne ture sam ispekla 32-34 keksića ovisno o veličini.