nedjelja, 24. veljače 2013.

Slane ružice

Siva nedjelja, puna snijega a mi u kući jer je i počela padati dosadna, dosadna kiša.


A normalno da ovi moji kad su doma su stalno gladni te im fali malo slatkog pa im fali malo slanoga.I  uvijekista priča u mojoj  kući nema ništa za jesti, baš zanimljivo.  I taman kad sam sredila kuinju posle ručka, skuhala kavu i sjela počela je nervoza. S njihove strane mislim, pola sata sam čak i nešto i prolistala a onda opet otišla do kuhinje i umijesila ovo tijesto s dodatkom kremastog sira i mogu reći da su divno mekane i fine.


Tijesto - 700 g brašna
                450 ml toplog mlijeka
                kvasac
                pola žličice soli
                   2 jaja
               100 ml ulja
               200 g kremastog sira
Mlijeko zagrijte , a brašno pomiješajte s suhim kvascem ( jednu i pol vrećicu suhog kvasca) ili jednu kocku svježeg. Dodati sol, ulje, kremasti sir i jaja. Umiješati brašno s dodacima u mlako mlijeko i zakuhati na štednjaku. Dobro pomiješati i prekriti folijom i pustiti da se diže.Dok de diže tijesto obavezno ga promiješajte.Kad se tijesto uduplalo umijesite ga na dobro pobrašnjenjoj podlozi.Meni je i trebalo još dodatnih 100 g brašna da umijesim glatko, mekano tijesto.Razvući tijesto na debljinu 1 cm te rezati na trakice veličine vašeg kalupa za muffine.Otopiti 100 g maslaca i lagano ih premazati kistom preko trakica.Trakice urolati, premazati maslacem i posipati sjemankama lana, sezama kako volite. Pustite da malo odstoja a onda ih ispeći na 200C oko 20 minuta ili ovisno o vašoj pećnici. Kad malo zarumene još jedanput ih premažite maslacom i pustite da se ispeku do kraja.


I na kraju priče naravno da nisu bili zadovoljni jer da fine su ružice mama ali što nije moglo biti malo šunke ili možda malo sira.Mislim da drage moje i vama poznate ove priče  iz vaših kuhinja a receptić preuzet odavde  a ja iskreno i preazadovoljna.
I da kiša i dalje pada a snijeg se nije otopio.

subota, 23. veljače 2013.

U posjeti kod naše drage

Mimi u čijim postovima uvijek uživam i nekako mi se čini kao da je tu blizu mene.Radujem se kad piše o svom Ici oko kojeg se vrti cijeli svijet i sjetim se kad su bili moji mali i kako sam uživala u njima ali kao pijesak su mi izmakli i zato draga Mimi uživaj u njemu dok je još mali.Uživam u njenom blogu jer ima divnih fotkica cvijeća u kojima i ja guštam. Uživam i u njenim šetnjama šumama, branju gljiva.Njen blog je izabran u sklopu FBI rukavica koju je pokrenula food blogerka mamajac i ja se rado prikljućujem istraživanju ovog lijepog bloga.


Prvi zbor je pao na jednu finu juhicu jer kod nas na moru  snijeg i dalje pada i pada i ova nam je fina juhica baš dobro pala. Ukusna fina i zdrava čorba kod mene s dodatkom malih knedlica od griza.

Sastojci 450 g krumpira
                50 g putera
             glavica kapule
             450 g poriluka (bijeli i zeleni dio)
             800-1200 ml povrtne juhe
              150 ml vrhnja
              125 ml mlijeka
               sol i biber
Očistiti krumpir oprati i narezati na kockice, također i luk očistiti i nasjeckati,Poriluk oprati i narezati.
Na putru fino izdinstati kapulu, krumpir i poriluk. Dodati sol i biber i lagano dinstati.Fino dinstati i lagano pokriti papirom da se i dinsta u svom soku.Nakon 10 min maknuti papir i dodati litru povrtnog temeljca.Neka lagano par minuta zakuha a potom štapnim mikserom usitnite povrće .Lagano umješajte vrhnje i mlijeko.Neka još malo zakuha i toplu poslužite.

Liker od kave




S cimetom i mirisom kave ali meni jako paše  hladan i zato ga držim u frižideru, nekako arome dođu do izražaja.
150 ml vode zakuhati s 300 g šećera.kad zakuha maknuti ga sa vatre.U drugoj posudi zakuhati 6 dcl vode i vrućom vodom zaliti 150 g kave.Procijediti vodu s kavom kroz gusto cjedilo ili upotrijebiti filter za kavu. Pomiješati sirup od šećera i kavu, dodati žličicu cimeta i 150 ml rakije ili vodke i zakuhati. Ohlađeno pospremiti u bočice za likere i uživati. Mimi je napisala da se može i napraviti talog od cimeta pa možete liker još jedanput procijediti.




Ukiseljeni šampinjoni




Ovaj recept sam vidjela na Jeleninom blogu i očarale me fotkice pa sam tek onda vidjela da je izvorni recept s bloga Mimis Kingdom.I od tada ih imam uvijek u frižideru i za nas ukućane i zalutale prijatelje.

Potrebno 1 kg sitnih šampinjona
                2 dcl vode
                1 dcl 9% octa
                1 žličica soli
                1 žličica šećera
                 malo zrna u papru
                 par lovorovih listova
                 2-3 režnja češnjaka
                 1/2 žličice majčine dušice
                 1/2 žličice osušenog origana
                  malo osušenog bosiljka
Vodu s octom i svim začinima staviti kuhati.Šampinjome ako su veći prepoloviti na četvrtine i malo ih očetkati od nečistoća.Kad voda prokuha stavljati turu po turu gljiva u tekućinu.Pustiti ih cca 3-4 minute i vaditi ih van.Kad su sve gljive prokuhane zaliti ih tekućinom u kojoj smo ih prokuhali i zatvoriti. Pričekati da se ohlade i uživati.



        A snijeg je cijelu noć padao i padao i sad ga ima kod nas više od 40 cm a u samoj Rijeci oko 15-20 cm i navodno nastao cijeli kolaps u prometu ipak mi Primorci nismo naviknuti na snijeg , iako moram priznati ove godine ga je kod mene bilo više od mjesec dan snijega kao da nisam na moru već u kontinetalnom djelu  Hrvatske.


Jučer sam čitala Nelyn post o prvim znakovima proljeća ali kod mene ih nema i  kućica za ptičicu nam je ostala zatrpana.

subota, 16. veljače 2013.

Japanska torta od sira

 

Neponovljiva, fina i uvijek je radim po istom receptu Andree s bloga Voće i povrće iako s toliko jednostavnih sastojka dobijete tortu mekanu kao paperje a finu i ukusnu.Kod mene s preljevom od džema bazginih bobica ukuhanih u par žlica vode i s dvije žlice ruma.Čista simfonija.

Biskvit 250 g kremastog sira (abc,zbregov)
               50 g malsaca
             140 g šećera
             100 ml mlijeka
               60 g brašna
               20 g gustina
                 6 jaja
            sok polovice limuna
            prstohvat soli

Preljev od džema ili pekmeza kojeg obožavate uz dodatak malo vode, ruma i ukuhati ga.
Sve sastojke izvadite prije iz frižidera da budu sobne temperature.Razdvojite žutanjke od bjelanjka.
Bjelanjke s dodatkom šećera i prstohvatom soli umutiti u snijeg.Kremasto umutiti kremasti sir s dodatkom maslaca.Dodati limunov sok a potom jedan po jedan žutanjak.Umiješajte mlijeko a potom gustin i brašno koje ste prethodno prosijali.Kalup s tortom s odvojivm dnom dobro obložiti alu folijom i to više puta da vode ne uđe u kalup.Pećnicu zagrijati na 150 C.Veću posudu u koju može stati vaš kalup za tortu napunite vrućom vodom.Kalup stavite u posudu s vodom i satvite u pećnicu na 60 min i nipošto nemojte za to vrijeme otvarati pećnicu.Tek nakon tog vremena možete provjeriti s štapićem da je sredina pečena.


 Pustiti biskvit da se malo prohladi a onda ju odvojiti od stijenka kalupa. Posipati je štaub šećerom i preliti preljevom po želji.Moja ju Stella voli i s kuglicom sladoleda. A potom uživati...


A sutra drage dome pustite sve kućanske poslove i u laganu šetnju jer iako je zima kod nas je već par dana vrijeme tako lijepo s burom  i još ostatkom snijega koji  se lagano topi.
Ugodan ostatak vikenda.

 

četvrtak, 14. veljače 2013.

Samo običan kuglof


A s tako puno okusa i mirisa i jednostavan, nekad ga zalijem i čokoladnom glazurom a ponekad ukuham bobičasto  voće s dvije žlice šećera i žlicom gustima i prelijem preko kriške.Začudo i klinci ga vole.

Biskvit 225 g maslaca
             250 g šećera
               1 vanilin šećer
            5-6 jaja zavisno o veličini jaja
            450 g brašna
              50 g oguljeog i mljevenog badema
                1 prašak za pecivo
                 malo soli
            330 ml mlijeka
            malo cimeta
,           malo muškatnog oraščića
                 2 žlice gorkog kakaa


Sastojke pripremiti prije na to mislim na jaja i maslac da budu sobne temperature.Pjenasto umutiti maslac s šećerom i postepeno dodavati jaje po jaje.Izmješati suhe sastojke (brašno, badem, prašak za pecivo) te ih dodati smjesi s maslacem.Kuglof premazati maslacem i pobrašniti i u to uliti 2/3 bijele smjese.U ostatak smjese dodati kakao, cimet i šećer.Tamnu smjesu preliti preko svjetle smjese i vilicom proći kroz nju da nastanu lijepe šare.Peći na 175 C oko 50-60 min.Svakako provjeru napraviti s čačkalicom jer ovisi i o vašoj pećnici.



Inače izvoran recept možete pronaći ovdje i zaista nećete požaliti a morate priznati da je i fotogeničan.