srijeda, 31. listopada 2012.

Muffins s kestenom


Kestene obožavam i kad krene jesen kesteni su neizostavni dio naše kuhinje da li slatke ili slane.Tako da me je zainteresirao recept i već sam unapred znala da ću raditi ovaj mali slatki desert. Još jedna stvar uopće nema brašna u biskvitu već bademi zamjenjuju taj dio.Lako, jednostavno i to je to.Oduševljenja nema, klinci nisu htjeli čak ni ganache kremu preko njih.Spekli, probali, fotkali. Baš me zanima mišljenje drugih blogerica o ovom deserut a ja se pridružujem kuVarijacijama kao i uvijek s užitkom iako ovaj desert nije donio okus onog punog kestena koji se izgubio u bademima.

.
Biskvit 215 g kesten pirea
              3 jaja
             90 g šećera
          100 g mljevenih badema
           1/2 žličice praška za pecivo
Mikserom smiksati jaja uz dodatak šećera.U polovinu smjese dodati kesten.Dodati mljeveni badem, prašak za pecivo. Smiksati dobro te dodati drugu polovinu smjese s jajima.Rasporedit u kalupe i peći na 170 C 25-30 min.
Ganache krema 200 ml slatkog vrhnja
                       100 g čokolade za kuhanje
Izlomiti čokoladu na komadiće.Slazko vrhnje zagrijati do vrenja pa preliti preko čokolade.Mjesšati dok smjesa ne postane glatka.Preliti preko muffina.


subota, 27. listopada 2012.

Ajme koliko nas je nutella


Nisam znala da li ću stići napisati post jer mi nekako vrijeme izmiče, predprošli tjedan sam se družila s svojim kolegama u Tuheljskim toplicama a prošli vikend smo Dario i ja pobjegli na Rab i to sami samcati bez djece, bez baka.I uživali u divnom vremenu na temperaturi od 25C.Šetali , vozili bicikle i izležavali na terasi i zaključili da smo zaboravili uživatii u malim stvarima i malim zadovoljstvima jer samo nekamo žurimo a pogotovo ja koja samo s autom mjesečno napravim i više od 1200 km.
A sad pređimo na nutellu svi je volim pogotovo moj Tin koji je jede velikom žlicom i koji je skriva od svoje sestre.I ne kupujem je više kod nas em je preskupa em i ne valja ništa.Znači ako ne odem u Italiju nutelle nema.Ovaj recept sam našla na gastronomiki i zaista je jako zanimljiv fin i kremast.

Nutella 100 g lješnjaka
           200 g čokolade za kuhanje
           100 g mliječne čokolade
            1,5 dcl punomasnog mlijeka
            1,0 dcl suncokretovog ulja
            1 vanilin šećer

Lješnjake popržite u pećnici na 180 C cca oko 15 min li ih svakako par pute promiješajte dok se peku u pećnici.Dok su još topli ja sam ih potrljala u krpi da ih očistim od korice.Lješnjake usitnitee štapnim mikserom dok ne dobijete finu i gustu smjesu.Dodajte mlijeko, šećer i ulje i još pomiješajte štapnim mikserom.Smjesu preselite u posudu za kuhanje, dodajte usitnjenu čokoladu i na laganoj vatri kuhajte do željene gustoće.Sačekajte da se ohladi i zatvorite staklenku.Moram priznati da je okus savršen samim time što je i savršeno kremasta i maziva.


E to je tek nadjev a sad krećemo u izradu divnih mekanih Uvrnutih pecija koje ste zasigurno vidjeli na Tortelininom blogu i koje su mi se odmah i svidjeli i kad sam ih radila bez punjenja onako kako je i ona napisala recept sad sam unijela samo male promjene s obzirom da sam ih punila.

Tijesto 600 g brašna
              1 žličica šećera-dodala još dvije žličice
              2 žličice soli-jednu smanjila
              1 vrećica suhog kvasca
               3.5 dcl mlačnog mlijeka
               50 g maslaca- dodala još 50 i to rastopljeng u mlijeku


Od navedenih sastojaka umijesite tijesto koje je fino meko i pogodno za rad.Stavite da se tijesto udvostruči .Na Tortelininom blogu je ona lijepo objasnila kako se peciva uvrću s time da sam ja prvi dio napunila nutellom a ostatak izrezala u trakice i zamotala u pecivo.


Stavite ih peći u zagrijanoj pećnici na 180 C dok fino ne porumene.Još sam i uvrnuta peciva premazala rastopljenim maslacem i posula krupnim šećerom.




Evo i na kraju priče ovo je moja ulaznica koju šaljem Ireni s bloga Sweet and salty u Ajme koliko nas je i nadam se da će biti zadovoljna nutellom koju sam ja napravila.
E ali još nije kraj vraćam se na početak priče i na onav vikend kad sam ljenčarila na Rabu,U nejelju smo otišli i do šume Dundo na otoku koji je jdean dio projektirao i slavni Premužić ,za njegovu Premužićevu stazu na Velebitii ste zasigurno čuli.Divan krajololik bogat šumom koje i ne možete zamisliti da se nalazi na otoku.


Putem smo naišli i na plod planike ili manjuge .Od njih se radi odličan liker pa čak i šampanjac a i fin je jako i pekmez.


Svakako ako se nađete zaista prošetajte šumom i nauživajte se zraka s kapljicam soli u sebi.


Ima i jako visokih primjeraka koji nekako i strše ali i opet kao da štite šumu.


A opet kako se približavate meni jednoj od ljepših uvala za kupanje Gožinki nailazite na masline koje su ove godine bogato rodile.


a onda pogled



I duh nekih zaboravljenih vremena


A i osti su ostale same i zaboravljene


nedjelja, 7. listopada 2012.

Mostaccioli


Volim te stare tradicionalne recepte, imaju nešto u sebi ono iskonsko kako su nekad naše bake spremale slastice u većini slučaja s onim što si imale.Ovo je tradicionalni recept s Calabrije a dala mi ga je mamina prijateljica Talijanka koja godinama ljetuje na Rabu.Kolač pravi starinski odiše medom i bademima i da čokoladom.Divan spoj.
Tijesto 480 g prosijanog glatkog brašna
             5 žlica meda
             2 vanilin šećera
            1/2 dcl toplog mlijeka
             kockica svježeg kvasca
            3 kom jaja
U prosijanom brašnu napravite udubljenje i razbijte te tri jaja, svježi kvasac pomiješajte  u toplom mlijeku i sačekajte da se digne.Pomiješajte i kvasac s brašnom,dodajte med i vanilin šećer i umijesite tijesto.Ostavite da se diže cca 30 min.Tijesto se neće previše dignuti ali to je u redu.


Nadjev 250 g čokolade za kuhanje
           250 g badema
             2-3 žlice meda
             2-3 žlice nazaslađenog kakaa
Bademe ofurite u vrućoj vodi i skinite im kožicu.Kad se malo prosuše tostirajte ih na tavici da puste miris.Čokoladu otopite na pari,dodajte med a potom i kakao i na kraju umiješajte cijele bademe.Dobiti ćete finu smjesu gustu i pogodnu za rad.
Tijesto podijelite na 3 dijela.Svaki razvaljajte na pravokutnik,nadjev rasporedite na jednu stranu tijesta i zarolajteKrajeve štruce dobro stisnite da nadjev ne iscuri van..Komadiće maslaca rasporedite na štrucu da napravi finu koricu.Pecite na 200 C oko 30 min napravite provjeru drvenim štapićem.


Inače izvorno se tijesto ne radi s kvascem već se na ovu količinu brašna umiješa žličica i pol pecilnog praška i pola žličice sode bikarbone.Kolač je divan, s finim okusom meda i badema.Nekako me vuče već na nadolazeće blagdane.