nedjelja, 30. rujna 2012.

Strast s šećerom i cimetom-Cinnamon Sugar Pull Apart Bread


Ovaj mjesec je izglasana tema u Kuvarijacijama  i to pod tako dobrim naslovom Strast s šećerom i cimetom s divnog bloga Zaboravljene poslastice koji bar po meni odiše duhom onih starih nekih zaboravljenih vremena.A desert ili po meni tako fini slatki kruh koji je bolje jesti odmah onako vruć ali je tako i dobar hladan kad karamel kvrca pod zibima.Jedna prava divota.U kojoj smo začudo i svi uživali.
Tijesto 370 g brašna
            30 g šećera
          vrećica suhog kvasca
          pola žličice soli
            60 g putra
            80 ml mlijeka
            60 ml vode
              2 jaja sobne temperature
              1 žlićica ekstrakta vanilije
Pomiješati u zdjeli 2/3 brašna,šećer, sol i suhi kvasac.Zatim u padelici otopite mlijeko s putrom.Skinite s toplog i dodajte vodu i ekstrakt vanilije.Umijesite tijesto,dodajte jaja, postepeno mješajte dodavajući i ostatak brašna.Premažite tijesto uljem i pustite da se fino digne.Trebati će mu oko pola sata.


Dignuto tijesto razvaljati na debljinu oko pola centimetra.Za fil otopiti 60 g putra i pustiti ga da potamni.
200 g šećera pomiješati s dvije žličice cimeta i pola žličice muškatnog oraščića.Puter ravnomjerno namazati preko tijesta a šećer i cimet obilno posipati po tijestu.Tijesto izrežite na 6 jednakih traka i posložite jednu na drugu a onda trake presijecite a 6 manjih kvadrata.Posložite ih u onu malu kvadratastu tepsiju u kojoj inače pečete kruh.Pecite na 180 C oko 30 min Meni je malčice trebalo više.


Inače obožavam miris cimeta u kolačima i uvijek pretjeram s njim a tu nije bilo bojazni da ga je previše i ako ga je bilo previše nitko nije primjetio.Jako fino i zato se i ovaj put s čistim zadovoljstvom pridružujem i ovom krugu.

četvrtak, 27. rujna 2012.

Aromatizirani luk kozjak

Nisam dugo s njim na ti ali kad smo prešli s vi na ti ljubav je pala odmah a ima i tako egzotično ime ne mislim tu na kozjak nego ešalot ili ešalon i zapravo je i dobio ime po drevnom palestinskom gradu Askalonu ili Ešalotu.Kozjak je nešto između luka i češnjaka ali s puni intezivnijim mirisom i naravno i jačinom.


Moram priznati da se meni jako sviđa njegov okus i počela sam ga i upotrebljavati i sve više i više a ako i odstoji dugo na tamnom mjestu neće početi bacati klice kao i običan luk. 
Ovo je jedan od jednostavnih receptića s tako bogatom aromom i okusom.
400 g kozjaka
2 dcl crnog stolnog vina
4 žlice aceta balsamica
1 žlica meda
50 g maslaca




Očistitie luk i stavite ga dinstati na 50 g maslaca, odmah ga zalijte vinom, dodajte 4 žlice aceta balsamica.Žlicu meda lagano umiješajte.Dinstajte oko pola sata dok se tekućina ne reducira i pretvori u gusti umak.Po želji ga začinite solju i paprom.


Služiti uz divljač ili kao prilog mesu s roštilja.
Dobar tek..

subota, 22. rujna 2012.

Parfe Dunja i njena cucina...


Ovaj put počinjem s istraživanjem bloga tako da sam otkrila jednu divnu paštetu i to od pilećih jetrica, ali ja tu vrstu jetrice i ne volim.Ali vjerujem da nas ne  treba omesti u isprobavanje nečeg što ne volimo i da moramo sve probati i onda ocijeniti da li to volimo ili ne.Ja npr od danas jedem pileću jetricu ali samo u pašteti.Jer iskreno i više nego odlična je.Evo ukratko bila sam zakinuta za još jednu dobru stvar a koju sam ja apriori odbijala.


Recept 500 g pileće jetrice
                2 luka
                2 režnja češnjaka
                2 tvrdo kuhana jaja
                2 žlice senfa
            150 g putra
             soli i papra po guštu
Pileću jetricu dinstajte na kapuli i češnjaku i malo je podlijte mlijekom.Dinstajte je pomalo cca 20 min,
potom je ohladite i dodajte ostale sastojke i  štapnim mikserom je pretvorite u kremu.Ohladite je , prepecite toast i uživajte.
Moram reći da volim Dunjinu kuhinju, ima mi onaj starinski štih pravih kolača.A tek njene slike pa vjerovatno svi znate o čemu pričam.Vjerujem nekako da je i puno stvari naučila od svoje svekrve koja je bila Talijanka ako sam dobro shvatila a oni imaju jako dobre stvari koje ne otkrivaju baš lako a što je i najvažnije ne daju ih ni svakome.E to značu da ih je i Dunja zaslužila..
Drugi receptić je bila Pita od čokolade moram priznati da iako sam ljubitelj čokolade nije mi privlačila pomisao da napravim pitu od čokolade ali kad sam vidjela recept i sliku znala sam da ju moram probati.


Kore za pitu 250 g putra
                     350 g brašna
                        2 žutanjka
                     prstohvat soli
                        6 žlice hladne vode
Umijesiti fino prhko tijesto, zamotati ga u foliju i ostaviti na hladno.
Crno tijesto fila 9 bjelanjka
                          7 žutanjaka
                          300 g šećera
                          200 g mljevenih oraha
                          200 g čokolade u prahu
                          1 žlica kakaa
                           sok limuna


Žutanjke s polovicom šećera izmiksajte i dodajte sok od limuna, kakao i čokoladu u prahu.Bjelanke istucite s ostatkom šećera, sjediniti s žutanjcima i na kraju dodati mljevene orahe.
Tijesto razdijeliti na pola,Tepsiju premazati putrom i posipati malo brašna lagano utisnuti jednu polovicu prhkog tijesta na njega staviti crnu filu i staviti peću u zagrijanu pećnicu na 200 C cca 10min.
Koristiti tepsiju 25x35, idealna je veličinom za ovu količinu nadjeva i tijesta.Nakon 10 min razvaljate i drugu polovicu i pažljivo je položite preko fila, malčice ga nabockajte da vam se ne napuše.Smanjite temperaturu na 180 C i pecite još pola sata ili dok štapić ne izađe suh,meni je s mojom pećnicom trebalo još 15 minuta.


Pita je divna ,bogatog okusa i neobičnog nadjeva bogatog čokoladom moram priznati da sam greškom prvi put kupila kakao u prahu ali mi je čak bila bolja nego kad sam je pekla drugi put i dodala čokoladu u prahu.I nikako ne izostavite limun.
I na kraju šećer dolazi na kraju svake priča pa i ovog putovanja po Dunjinom blogu ,htjela sam nabaviti brašno od maruna ali se nisam prošli put sjetila ga kupiti kad smo bili preko za one divne raviole ili oni njeni oni divni mali kolačići za Božić s kokosovim uljem koje trebam pod obavezno probati.
Da se vratim na onaj šećer na kraju a to je Torta od jabuka s krem sirom od čokolade priznajte da već i ime deserta i više nego dobro zvuči.
       

Podloga 450 g brašna
              220 g maslaca
                  2 žutanjka
              120 g šećera
              malo mlijeka
Od sastojaka fino umijesite fino prhko tijesto i spremite ge u frižider.
Fila od jabuka 1 kg jabuka
                        100 g šećera
                         sok i korica 1 domaćeg limuna
                        1 žlica gustina
Jabuke očistite i narežite na kockice i stavite ih kuhati uz dodatak soka od limuna i šećera dik ne omekšaju.Ohladite ih i dodajte žlicu gustina i koricu limuna.


Fila od sira 500 g krem sira Philadelphia s Milkom
                       2 jaja
                    200 g kiselog vrhnja
                    100 g šećera (meni je bilo dosta i slatko uz 2 žlice šećera ostatak nisam dodavala)
                       1 žlica gustina
Mikserom umutiti sir i šećer, dodati jedno po jedno jaje,pa vrhnje i na kraju gustin.
Podlogu razvaljati i obložiti stranice i dno kalupa za tortu.Na tijesto izliti jabuke a na njih nadjev od sira.Ukrasiti površinu torte s ostatkom tijesta.Stavite peći tortu na 160 C oko sat i pol.Provjeru vršiti drvenim štapićem.Meni je trebalo još 15 minuta da se ispeče do kraja.


I na kraju priče pridružujem se s zadovoljstvom FBI rukavicama koje je pokrenula mamajac i zaista sam uživala u njenim receptima i nekako i otkrivala i samu Dunju i definitivno i puno naučila.


I zaista uživala.

četvrtak, 20. rujna 2012.

Ajme koliko nas je pomidori

Za mene tema odlična jer obožavam pomidore na sve moguće načine a nije uvijek bilo tako znam da kad je mama radila salsu bez koje ja danas ne mogu živjeti šta bi rekao moj dragi da nam je jesti svaki dan valjda bi ti i dosadila a nezna on kako se vara ja sam u tu istu salsu samo močila koricu kruha a ne daj bože da stavim pomidor u usta.A kad sam se udala projela ja i pomidore i sad ih obožavam na sve moguće načine u salsi, satarašu u pitama, u pekmezima i zato svaka čast Tamari i njenom odabiru koji će začiniti kraj ljeta u još jednom krugu  Ajme koliko nas je a mi ćemo još malčice uživati u njemu.
Prvi recept ja Tart paysanne koji sam radila po Neveninom receptu i koji me je oduševio i kojeg rado spravljam a pun je okusa i mirisa.

Odličan nadjev vrhnja i senfa zaokružuje kiselost pomidora i još na posteljici od prhkog tijesta.

Drugi recept su spaghetti crudi ili sirovi špageti kiji se ne kuhaju u vodi,već se slaže u padelu debljeg dna red pomidora, red sirove pašte pa red pomidora i red pašte dodaju se začini znači soli, papra puna šaka bazilike i naravno šećera ako je pomidor jako gorak.Kuha se 5 min na jakoj vatri a onda se postepeno temperatura smanjuje dok se pašta ne skuha, ja obično dodam i 1-1,5 dcl i vode.Recept sam pronašla kod Zoilo i rado ga spremam jer je pašta zaista posebnog okusa a brza za pripravu.Znam da ćete pomisliti kao i ja ma kako se tako pašta može kuhati ali zaista može i neodoljivog je okusa.


Tu su bile  i mesne okruglice od mljevene puretine s dodatkom začina i krušnih mrvica .
I na kraju priče za mene neodoljivi sušeni pomidori koje sam i ove godine sušila na balkonu 2-3 dana.Prvo sam ih dobro oprala, osušila razrezala na četvrtine i posipala krupnom morskom solju da se na njih ne hvataju muhe.Po noći sam ih obavezno stavljala u kuću jer je kod mene zbog blizine mora jako vlaga.Sušene sam ih polagala u sterilizirane staklenke i punila maslinovim uljem i listićima bazilike.A onda samo mašta ima granicu.


A moja  s vremenom na vrijeme i proradi a kad je nema tu su vaši recepti s pomidorima ovaj mjesec jedva ih čekam kao i Tamara.