četvrtak, 30. kolovoza 2012.

Ljeto ,ljeto...ili kraj ljeta i liker od smokva


Tako je bilo na početku vruće i bez daška vjetra a spasa u moru nije ni bilo jer je ove godine na ovom djelu Jadrana i to baš oko Raba izmjerena najviše ikad izmjerena tempratura mora a to je bilo 30 C .To vam je isto da se umočite u toplu kadu.Ali da pomisliti će more je ipak more i da slažem se s vama.Ovaj  odmor bio je iskreno bez programa sama s klincima opušteno uz dugo brbljanje na plaži prijateljica kojih godinama nisam vidjela jer svugdje nas ima.Dugih šetnji s mamom i ćakulom i opet je otkrivam u nekom novom svjetu i da to mi se jako sviđa jer neko vrijeme smo bile na ratnoj nozi.Dugih čitanja ujutru uz krikove galeba i mirisa mora koje mi se uvlače u škure.To mi fali kada se vratim doma jer iako je Rijeka na moru nemam taj osjećaj da je more tu i da postoji za mene i ne doživljavam ga kao moje more na otoku.


Moram priznati da kuhala nisam ništa jer ipak je mamina kuhinja nabolja a to mi vjerujte na riječ jer tako je dobro ne približavati se kuhinji s onim pitanjem a što ćemo sutra kuhati za ručak.Sva sreća da je vrt bogat pomidorima, paprikama i balancanama i uz malo ribe.Savršeno.
A zapravo tako jednostavno.Sami sebi zakompliciramo život.


A onda se treba vratiti u stvarnost  i to je teži dio ,zapravo cijeli 8 mjesec sam radila od ranog jutra i nisam se vraćalo kući do 20 i tako 20 dana jer imali smo za odraditi veliki posao i sad se privodi kraju
i mislim da se rezultati vide.Ali radim s ljudima a to je nekad tako teško,premostiti daljine, brisati mostove nekad se i posvađati a nekad se treba i povući.Pametni popuštaju ili..


Čitala sam vas bar i uživala u kuhinji kad bi stigla do nje.Bar su djeca bili dole pa nisam morala previše misliti oko kuhinje nekako smo jeli obadvoje u trku a kad bi se i vidjeli samo razmišljamo u što nam se život pretvorio.Jer ruku na srce nekad smo imali puno više a radili puno manje.


Ali i nešto sam fino spremala s smokvama ove godine pati ih velika suša pa kiša skoro nije padala 4 mjeseca a bure je bilo i previše, smokve u mamnim vrtu izgledaju kao po zimi bez lišća samo s plodovima koji su tako mekani i kad zagrizeš u smokvu nemaš osjećaja da je i ona brižna suha baz kapi kiše samo na suncu.Poklanjam vam ovaj divan Liker od smokava nešto jako fino ili drugim rječima kako zatvoriti ljeto u bocu.Evo ovako.


Potrebno je 1 l domaće rakije
                  15 komada zrelih smokava
                   3 dcl vode
                 150  g šećera
                 korica neprskanog limuna
                 1,5 dcl maraschina
Smokve operite, odrežite im peteljke i lagano stavite kuhati u 3 dcl vode u kojoj ste pomiješali 150 g šećera i naribali koricu neprskanog limuna.Kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete gusti sirup.Pustite da se dobro ohladi.


Kada se sirup ohladi procijedite ga kroz gustu gazu ili gušće cjedilo umiješajte rakiju i dodajte maraschino.Dobro pomiješajte i pospremire u sterilizirane boce.Tjedan dan ga pustite a onda uživajte u okusima i mirisima.Jako je fin i u kolačima.Daje im posebnu aromu i miris.


Mnogi se iznenade kad ih ponudim ovim likerom a još više kad osjet okus.Iskoristite smokve ako možete doći još do njih ili ako imate neko malo stablo u svom vrtu.

A nakon dugogo toplog ljeta prošlu subotu je to izgledalo ovako.


A znate što smo mi napravili, skočili u more dok su nas valovi utapali a sol ulazila u našu kožu i kosu.Osjećaj je fenomenalan, more iste boje kao i nebo, more toplo i uvijek puno slanije pred oluju.
Ali onda se i nebo spustilo i bilo je vrijeme da se krene doma trčkarajući bosi po lokvicama kiše.Netko ostaje uvijek dijete kako kaže moja kći.
Padala je 3 sata bez prekida i mamin vrt je napokon i prodisao punim plućima.
A nakon kiše uvijek dolazi i sunce.