srijeda, 27. lipnja 2012.

Odličan namaz od bučinih koštica

Nemam vremena više ni pisati post a kao trebalo bi biti lakše jer završila je škola.Tin je ostao kod bake na Rabu a Stella se vratila samnom jer su upisi u ponedjeljak i nekako smo svi napeti.Nadam se da će preskočiti ovaj post jer je ne želim pokazati kako sam i ja napeta zbog njenog upisa .Mislim da moja mama nije ovako strahovala za mene i u koju školu ću se upisati iako je Stella  puno bolja od mene iako smo oba dvije bile odlikašice ali sad kad gledam svoje petice i njene to je razlika dan i noć.Naravno u njenu korist jer to su generacije toliko potkovanije i intelektualno jače od nas.Dakako da nisu svi ali vidim po Stellinim prijateljicama da im je dosta važno u koju će se školu upisati a ne kao naše generacije koje smo se upisivali stihijski čak i  samo zbog društva.Lipanj nam je napet mjesec,puno rođendana neki prošli i  znamenku 4 a neki napunili samo 15.


Kod mene je omiljen baša sir i zaista ga radim jako često pogotovo ljeti kad je vruće onda bude puno kremastiji i brže gotov.Stella ga jako voli kao namaz na kruhu a sad smo ga obogatili jednim finim dodatkom a to su bučine sjemenke.Recept za bašu sir možete naći ovdje.U izvornom receptu se stavlja kiselo vrhnje a ja ga za ovaj nisam imala pa sam stavila običan jogurt i žličicu octa jabučnog da ubrzam proces.


Za namaz vam je potrebno 80 g maslaca
                                          100 g svježeg sira
                                             80 g bučinih sjemenka
                                           režanj češnjaka
                                           manja kapulica
                                             2 žlice bučinog ulja (stavila maslinovo)
                                           žlica octa
                                           malo soli
                                           dobra žlica vlasca
                                          2-3 žlice kiselog vrhnja
Pomiješati sir i maslac te posoliti po vlastititom okusu.Na tavici prepeći bučine koštice ,veći dio bučinih sjemenki samljeti a mali dio krupnije nasjeckati.Luk i češnjak što sitnije nasjeckati,dodati ulje i sve zajedno pomiješati.Dodati veliku žlicu vlasca i ulja po volji kako volite.Prepeći blago tost i namzati fin namaz i uživati u finom receptu unikatice.


Radila sam ga prvi put jako malo samo za probu jer sam pretpostavljala da se klincima neće svidjeti a kad ono oni navališe fino mazati topli tost.Iskreno baš sam se  i iznenadila jer Tin inače na voli nikakva po njemu čudna mješanja kako on kaže.


Topla preporuka za društvo i dobru pivu.

petak, 1. lipnja 2012.

Liker od jagoda

Jednostavno, jednostavno i jako fino i previše pitko i topla preporuka napravite odmah duplu dozu.


Recept sam pronašla na coolki od Pomoravke i jedino što sam promijenila je količina šećera i dodala maraschino umjesto preporučene vodke ili rakije.

Liker 350 ml crnog vina
          250 g šećera (200 g šećera)
          350 g očišćenih jagoda
          100 ml rakije, vodke (maraschino)

Zakuhati vino i u zakuhano vino dodati jagode prethodno oprane i narezane na četvrtine.Poklopiti posudu i pustiti da odstoji 48 h.Nakon 48 sati procijedite vino s jagodama ,ja sam ih i malo zgnječila.Prokuhajte vino sad s dodatkom šećera dok se šećer ne otopi.Ohladite ga i u vino dodajte žesticu.


A ovaj prekrasan scrapbook sam dobila od svoje drage sestrične i naravno odmah mi se uklopio u foto priču a i ona je valjda zakuhala jagode u vinu za ovaj fini liker.A ja čekam ljeto čekam sunce i to ono pravo da odem na svoj najdraži otok i da napunim baterije.Zima mi je ove godine bila posebno duga a i ružna i hladna.


A dok ne dočekam ljeto odmaram u svom vrtu uz ovaj fini liker i kockicu leda i naravno uz dobru knjigu a u daljini dernjava Mama nema ovoga, Mama gladan sam ,Mama gdje je ovo..
A meni samo  treba malo mira,  možda malo tišine ne puno samo malo.
Nemam vremena imam osjećaj ni za one male stvari koje mi toliko znače da opet mi je došlo do glave moram malo stati na loptu..Definitivno.
I to već danas.