subota, 19. svibnja 2012.

Jednostavna torta od jagoda a koja se ne peče....



I koja je zaista gotova za 20 min ali samo treba malo strpljenja da se ohladi a danas se i Stella neočekivano motala po kuhinji pa je čak i kekse smrvila i jagode oprala i rasporedila ih po podlozi.
Inače jako volim ta njena motanja po kuhinji ali ona baš i nije oduševljena kuhinjom iako daleko od toga da ne voli fino jesti i uživati u hrani.A i primjedbi ima...


Inače recept je s coolke naše drage Zoke koja zaista ima jako dobre recepte i slanih jela a pogotovo deserta.Topla preporuka da ih malo pronjuškate.
Podloga 200 g digestiv keksa
              100 g maslaca otopljenog
               1 dcl prženih badema, lješnjaka

Ja sam iz podloge izostavila badema a ubacila žitne pahuljice od čokolade koje sam samljela zajedno s keksima.


Nadjev 3 dl slatkog vrhnja
             3 dl kiselog vrhnja
            150 g štaub šećera
              12 g želatine u prahu
            3 žlice soka od limuna

Za nadjev miksajte slatko vrhnje s šećerom ,a potom dodajte i kiselo vrhnje.Ja sam dio kiselog vrhnja zamijenila s svježim sirom.Želatinu pripremite po uputstvu s vrećice.Kad nabubri želatina . lagano je otopite.Malu količinu nadjeva pomiješajte s želatinom ,a onda i ostatak nadjeva fino zmiksajte u kremu.Pola kile jagoda operite i odstranite peteljke.Osušite jagode i gusto ih položite na podlogu, znači jednu do druge.Nadjev rasporedite preko jagoda i ukrasite tortu po želji.Stavite je u frižider na 2 sata da se dobro rashladi.


Iako imam sličan recept rado sam probala i ovaj jer zaista je tako brzo gotov a jako fin i za ove nadolazeće vrućine idealan da ne moramo biti kraj pećnica.
Tako da smo posle ručka uz kavicu uživali na našoj terasi i uz ovaj komadić fine torte a šeljem našoj Zoki još i ovaj recept na temu jagoda koju nam je zadala u sklopu Ajme koliko nas je .Iako sam joj već poslala svoja dva stara recepta evo još i jedan.


   

petak, 11. svibnja 2012.

Mali zvrkovi od tikvica

Kao prilog ili jako brz i jednostavan ručak a opet ga možete složiti po stanju svog frižidera.Ali tikvice ipak morat imati...


Sastojci 3 tikvice srednje veličine koje prerežete tanko nožem ili kao ja na ribežu na kojem ribam kupus.Sviđa mi se kako je tikvica tanko ispala.Na površinu naravno čistu posložite jednu trakicu tikvice pa na pola te tikvice stavite drugu tikvicu pa treću i četvrtu.Na početak stavite fetu sir i lagano zarolajte zvrkiće.U nauljenu vatrostalnu zdjelu stavite zvrkove i stavite ih peći u toplu pećnicu na 180-200C.E sad ćemo pripremiti preljev za tikvice koji se sastoji od 3 jaja, 2-3 žlice kiselog vrhnja, na vrh noža bijelog papra,naravno soli i žlicu brašna.Ja sam još stavila dvije žlice parmezana.


Kad su se tikvice lagano zapekle nakon cca 20 minuta zaliti ih preljevom i pustiti još 20 minuta da se fino zapeku i zarumenu.Naravno da možete dodati šunke,pršuta,paprike sve po vašem guštu i uživati u ovom zaista finom i jako lijepom prilogu.Original recept možete pročitati i vidjeti ovdje

.
Nama su danas bile kao prilog mesu s roštilja i šta bi reć idealno su se sljubile.A mora se priznati i fotogenične su.



subota, 5. svibnja 2012.

Prhke neodoljive šubarice...


Drage moje koje ste na dijeti zanemarite ovaj recept ili zanemarite dijetu.Jer kad uzmete jednu poželjeti ćete uzeti još jedan pa još jedan....Tako su fine i prhke i jednostavno se tope u ustima.
Divan recept lp-l-t-mame kojeg je objavila na coolki i napisala da je to kolačić njenog djetinjstva iako ja nisam nikad probale ove već one klasične ali sad ove definitivno zamjenjuju one s biskvitnim tijestom.
Tijesto 2 jaja
            5 žlica šećera
            80 g maslaca na sobnoj temperaturi
           290 g brašna
            1 prašak za pecivo
Jaja i šećer pjenasto umutiti, dodati maslac a potom i brašno koje ste prethodno pomiješali s praškom za pecivo.Zamijesiti tijesto koje se ne lijepi za ruke ako vam je potrebno još brašna da umijesite tijesto koje se ne lijepi slobodno ga dodajte ali meni se odmah fino umijesilo.Odmah ga valjati na debljinu 3-4 mm i oblikovati krugove šalicom za liker od 4 cm moja je bila prečnika 4,5 cm.Peći ih u zagrijanoj pećnici svega 5 min da zadrže lijepu svjetlu boju.Malo će se i napuhnuti i izgledati kao male kapice.Bilo mi je dostatno krugova za dva velika lima od pećnice.


Nadjev 250 g mljevenih oraha
                1 dcl mlačnog mlijeka
             150 ml šećera
                1 vanilin šećer
             120 g maslaca
Mlijeko zagrijati s oba dvije vrste šećera i u smjesu kad se ohladi dodati mljevene orahe a potom i maslac.Lagano pomiješati i staviti malčice u frižider da se krema stisne a mi ćemo prirediti glazuru od čokolade za koju nam je potrebno 200 g čokolade i 5 žlica ulja koje ćemo lagano zagrijati dok se čokolada ne otopi.
Uzeti jedan poklopčić filovati ga s žlicom nadjeva od oraha, poklopiti s drugim poklopčićem i lagano ga s strane zarolati u rastopljenu čokoladu a potom u mljevene orahe ili kao u mom slučaju u kokos.Inače meni osobno još mi je i bolja kombinacija s kokosom.Pustiti da se čokolada malo stisne a potom uživati.Iako su sutradan puno bolji ako naravno dožive drugi dan uz moja tri terminatora.

              



                                                    
                     Uživajte u vikendu drage moje

                           Dilajla