ponedjeljak, 30. travnja 2012.

Uskršnji vijenac....našto jako fino, fino

Tako fin punog okusa i mirisa a opet jednostavne izrade iako sam ispočetka malo i mozgala što se okrene a što prevrne.Tako da se s zadovoljstvom pridružujem ovom krugu Kvarijacija radeći Uskršnji vijenac naše vrtaljice koji mi je uljepšao blagdanski stol.

Zaista jako fin i bogat nadjevom od lješnjaka a u mom slučaju od oraha i jabuka koji vjencu daje svježinu.Za tijesto je potrebno 500 g brašna
                                                  kockica kvasca
                                                  100 g šećera
                                                   2,5 dcl toplog mlijeka
                                                   50 g otopljenog maslaca
                                                   1 žutanjak
U mlijeku rastopiti kvasac , pomiješati brašno i šećer, dodati jaje i umijesiti tijesti i pustiti da odstoji cca pola sata.



Nadjev 500g jabuka
             ribana korica limuna
            100 g lješnjaka (oraha)
              80 g šećera
             1 bjelanjak
Jabuke očistiti i naribati, pomiješati s ostatkom nadjeva te u nadjev lagano umiješati lagano razmućeni bjelanjak.


Nadošlo tijesto podijeliti na dva djela i razvaljati na dve četverokuta veličine 45x20 cm.Na svaki polovicu staviti pola nadjeva te zamotati u roladu i sastav rolade okrenuti prema dole.Rolade zarezati oštrim nožem 2cm u tijesto, saviti oko seba kao da žmikate šugaman, znači jednom rukom držite kraj a drugi kraj okrećete i savijte ga u vijenac i stavite peći 20 min na 200C, obavezno ga pokrijte folijom a nakon 20 min skinuti foliju i nastaviti peći.Ostaviti vijenac još petnaestak minuta u pećnici da odmori a potom ga izvadite i obilno pospite štaub šećrom.Radila sam duplu količinu tijesta i iz ostataka tijesta umijesila pogače kojima sam dodala ušećerenu koricu naranče i listiće badema.


Tijesto mekano ,podatno baš divno za mijesiti tako da sam zadovoljna i vijencem jedino kako sam ga okretala nadjev mi se nije pravilno rasporedio ali nije izgubio na okusu i preskočila sam korak premazivanja marmeladom od marelica.Zabilježen receptić er su i pogače ispale divne.

nedjelja, 15. travnja 2012.

Tart by Jamie..

Ovo su bile šparoge jedne male šetnje po kamenjaru mog Raba.


A onda se umiješao Jamie Oliver s receptom Crispy and delicious asparugus and potato tart koji smo Stella i ja odgledale na tv i jedva ga čekale spraviti.


Sastojci jako fini, sve prožeto sirom i šparugama a na kraju..


Za tart vam je potrebno 500 g krumpira skuhanog i protisnutog kao za pire
                                       malo soli i svježe mljeveni papar
                                      500 g očišćenih šparoga koje ste prethodno bučnuli u vodu na 3 min
                                      100 g putra
                                      200 g naribanog sira
                                          3 jaja
                                     3 dcl vrhnja za kuhanje
                                     pola žličice muškatnog oraščića
                                     4 kore za pite
Kore slažemo jednu na drugu i svaku dobro namažemo s maslacem koji smo rastopili.Višak kora odstranite ali ipak ostavite s strane da malo vise.Protisnuti krumpir pomiješajte s naribanim sirom.U drugoj zdjeli pomiješajte jaja, vrhnje s dodatkom muškatnog orašćića.Zajedno sljubite oba dvije smjese i nanesite nadjev preko kora.Na vrh posložite prethodno obarene šparoge i sve zajedno stavite peći na 190  dok ne dobije zlatnu boju.


Pustite da malo odstoji. A onda slijedi totalno razočarenje ,krumpir  nam se nije uklopio s šparogama.Tart bez okusa čak i bljutav iako naravno kad sam ga radila sam dodala i soli i papra.Nadjev bogat vrhnjem sirom i još k tome šparoge  mislim da bi puno bilo bolje rješenje nego
ovaj dodatak krumpira koji tu prevladava.Inače jako volim njegove recepte , njegovu maštu, upotrebu začina ali mislim da je puno bolja ova opcija Dajanine pite s  ricottom ili Pita s šparugama s bloga What s for dessert u kojem je i još dodatak slanine, slatkog i kiselog vrhnja.A sad znam za drugi put.
A i Stella je bila razočarana jer iako nije dobra jako dobro miriši...

četvrtak, 12. travnja 2012.

Jako dobra kuhinja by Laka kuharica

Uživam u kuhinji Lake kuharice i već sam isprobala dosta recepta s njezinog bloga u kojem i zaista uživam gdje nam ona slikom i rječju sve lijepo objasni a i s nutricionističke strane odmah znam gdje sam.Još me je jedna njena napisana sitnica privukla njenom blogu a to da je njen blog posvećen njenoj majci, njenoj baci  i svim ženama njene obitelji i da kaže prekratak je život da bi se suvišno vrijeme provodilo u kuhinji a opet iz njene kuhinje izlaze jako fine stvari.Tako da se ovaj mjesec s zadovoljstvom pridružujem istraživanju bloga pod okriljem FBI rukavice koju je osmislila i pokrenula naša blogerka mamajac.
Uvijek me privuku njeni recepti zaista maštoviti, fini , nekad možda teško povezivi sastojci a i saznam nutritivne vrijednosti tog jela (ili po naši koliko ću se zdebljati ili smršaviti ha,ha).Tako me je i privukao ovaj Balsamico odresak s kašom od graha i salse u kojem nisam ništa mjenjala jedino na kraju ona kaže odresak preliven s malo salse u mom slučaju je to više jer sam vam ja ovisnik o salsi.


Ovaj recept sam predstavila i na svom blogu gdje možete i pročitati i moja zapažanja.
Špecli s šunkom i mrvicama su me spasile jedan dan kad sam dojurila doma a klinci gladni već brundaju a ovo je bilo gotovo za 20 minuta i tako jednostavno a jako fino.


Potrebno vam je 500 g špacli ( i ja sam koristila one iz Lidla)
                             50 g maslaca
                          pola luka narezanog na ploške
                           100 g narezane domaće kuhane šunke
                              1 šalica mrvica
                           100 g naribanog ementelara
Maslac ugrijati na tavi i na njega dodati luk narezan na ploške dok ne dobije finu boju.Dodati šunku i lagano pržiti, dodati mrvice te dodati tjesteninu uz dodatak 1,5 dcl vode.Kuhala sam tjesteninu dok voda nije isparila a to je bilo za cca 4 min.Na kraju sam sve posipala sirom i pustila da se otopi.

Ovaj recept me je privukao jer se radi o finom komadu mesa ali spravljen na malo drugačiji način
Elegantna pečenka s kaduljom  koja ime i jako lijep naziv.



Sastojci 1 svinjski file
            12-15 ploški slanine
              8-10 ploški ementalera upotrijebila gaudu
            listiće svježe kadulje
            papar
S komada mesa maknuti sve male žilice.Slaninu rasporediti u dužini filea, potom rasporediti sir i posuti listiće kadulje, posoliti i popapriti.File položiti na slaninu i pažljivo ga zamotati.Staviti ga peći na180C uz povremeno okretanje.Temperaturu sniziti i još peći na 150C oko 45 minuta.Ja sam kao prilog poslužila gljive u gustom umaku.Jako smo fino jeli i ovaj put.



A nedjeljom dolazi i moja mama na ručak koja je moram priznati profinjenog okusa pa sam ja nekad luda od toga kuhanja a da svi budu zadovoljni e tu je jedne nedjelje uskočio jako dobar recept Pureći odresci Bolognese.


Sastojci 5 odreska čiste puretine
            kukuruzno brašno za paniranje
           1-2 jaja
           krušne mrvice
            koliko komada mesa toliko komada pršuta ili šunke
           toliko i feta sira
Pureće odreske lagano istući te posoliti, uvaljati u kukuruzno brašno te zatim umočiti u jaja te potom u krušne mrvice.Panirane odreske fino ispeći na maslacu do zlatno žute boje.Ploškom šunke ili pršuta pokriti odreske, te na kraju i pokriti ploškom sira.Odreske staviti u nauljenu vatrostalnu zdjelu i staviti u pećnicu na 200 C te ih zapeći dok se sir ne otopi.I posložiti uz neku finu salatu i uživati i dalje u nedjelji.


I na kraju ovog bloga da nije samo da uživamo u mesu našlo se i povrće i to fini Popečci od povrća.


Fini popečci od batata, kelja i krumpira ili jedan dobar način kako klincima uvaljati povrće a tu ubrajam i sebe.Ali sam se ugodno iznenadila.Sastojci su ipak vezani za stanje frižidera takoa da sam ja imala 2 poriluka, 2 veća batata i 3 krumpira i da dve tri prokulice.Sve skupa sam oprala ,očistila koru i narezala na komadiće i stavila kuhati u posoljenu vodu.Kuhano povrće sam zdrobila u kašu i dodala  tetu Vegetu ali Natur.Brašno i krušne mrvice sam umiješala u povrće i popečke fino prepejka na grill tavi.
Preostalo je još nešto i slatkoga za napraviti ali to prepuštam Vama da istražite njen jako fin blog.
Dobar tek...