subota, 31. ožujka 2012.

Proljeće je...

a kod mene doma svi bolesni.Uhvatila ih prava gripa i to zaista jaka, visoka temperatura, kašalj i nemoć.Ja i Tin se držimo a njih dvoje što bi reklo tata i kći samo stenju, preznojavaju se i piju čajeve.
A još što je i najbolje počeli su im i praznici.Baka ih na Rabu već čeka a kad ono šipak.
Vrijeme je divno , sunčano i pretoplo iako iskreno bili bi jako dobro kad bi i malo kiše palo.Moj vrt skoro zaljevam već skoro svaki dan kako je zemlja suha i traži malo osježenja.E već kad je situacija takva treba malo vitamina i boja na  tanjuru pa am im danas uz šalicu čaja ponudila finu Mirisnu pitu od jabuka.


Iskreno jako brza i jako fina s kiselim jabukama, cimetom i mascarponeom.
Podloga 250 g brašna
                 80 g šećera
              150 g maslaca
                  1 cijelo jaje
               korica neprskanog limuna
               prstohvat soli
Prosijano brašno pomiješajte s šećerom, koricom limuna te prstohvatom soli.Naribajte maslac te dodajte jedno cijelo jaje te umijesite tijesto.Zamotajte je u foliju i odložite u frižider .
Jabuke očistite od kore i izdubite im sredine te ih narežite na pouimjesece.Pokapajte par kapi limuna da ne potamne.


Nadjev od mascarponea 250 g mascarponea
                                            80 g sirnog namaza
                                              2 cijela jaja
                                          100 g šećera
                                          100 g brašna
                                          1 mahuna vanilija
                                              6 vrećih jabuka
                                            90 g pla šećera pola cimeta
Sireve pomiješajte i dodajte jedno po jedno jaje.Ja miješam s silikonskom lopaticom.Dodajte šećer ,raspolovite mahunu vanilije i dodajte sjemenkice.Prosijano brašno lagano umiješajte dok ne nestanu grudice.Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i lagano ga omotajte oko oklagije te ga prenesite na lim.Lagano ga utisnite i po njemu rasporedite nadjev.Utisnite jabuke u nadjev.


Po jabukama rasporedite pomiješani šećer s cimetom.Stavite pitu peći na 180 C oko 40 -50 min dok jabuke lagano ne porumene.



Kada je pečena ostavite je malo da se ohladi a onda ju namažite s pekmezom od limuna koji ste rastopili u mlakoj vodi ( 4 žlice mlake vode i 4 žlice pekmeza).


Mirisna i fina toliko jednostavna i sad vam samo preostaje da uživate u suncu a ja se vraćam u vrt.




Prošetajte se ovih dana prirodom i primjetiti ćete kako se promjenila, propupala i obojila vaš dan mirisom šumskih ljubičica koje su već rascvjetane dok pitome još sramežljivo dižu svoje glavice.Vrt pun maćuhikaca a i tulipani samo što nisu.Njih jedva i čekam jer ih i najviše i volim.


utorak, 20. ožujka 2012.

Prošlo je 25 godina...

Jutros sam došla kući ujutro u 4 h .Nakon dugog vremena vraćam se doma pa skoro s jutarnjim kruhom.
Bila sam s svojim razredom nakon 25 godina i male mature.I bilo nam je kao i uvijek jako dobro, dobro društvo kao i onda a razred smo bili za poželjeti.Čak iako smo završili osnovnu školu mi smo slavili i Nove godine zajedno u 1 i 2 razredu srednje škole.Naravno da smo slavili i naših 20 a valjda ćemo i 30.
Bile su s nama i naše razrednice i uživale s nama.Iako smo odavno već odrasli ljudi u nama je ostalo nešto od onog dječjeg smjeha i iskrica što smo željeli i postali danas.I kad gledam naše davne fotkice našeg razreda izmami mi se osmijeh na lice i sjetim se naših veselih i tužnih trenutaka koji smo zajedno prošli i danas kad ih gledam kao odrasle ljude s svojim karijerama i svojim obilteljima još uvijek pronalazim na njima one dječje iskrice koje nas obilježe valjda za cijeli život i kad čak na tren pomislim da sam zaboravila neke trenutke dosta da vidim neka poznata lica ili čujem njihove glasove sjetim se meni tih dragih ljudi koji su i mene obilježili na neki način.I iako skoro svi živimo u istom gradu rijetko se vidimo ali kad se vidimo negdje ti susretu mi obojaju dan veselim bojama.Jer kako je netko rekao dok smo se vozili više busevima više smo se i viđali.Istina.Sjećate se vi vaših školskih klupa, prvih đačkih ljubavi , svađe s vašom najmilijom prijateljicom.
Danas se sjećam tih tako lijepih dana kada su svi dani bili obojeni svjetlošću života.Ne kažem da i danas mi nije lijepo ali nisu to više bezbrižni dani bez brige i pameti zar ne....Sjetite se ikad vaših školskih prijatelja pa bar ponekad..
Zato je tu nešto slatko da nas bar malo podigne u mom slučaju s puno čokolade...


Recept sam pronašla na coolki od Merime i i sprobala sam par njenih receptića i jako sam zadovoljna ali ovaj mousse me je oduševio jer u sebi nama želatine i posebno je fine teksture.

Sastojci 200 g čokolade s visokim udjelom kakaa
               5 jaja
            100 g šećera
               2 vrećice vanilin šećera
            125 ml slatkog vrhnja
             malo soli između prstiju

Čokoladu izlomite na manje komade i rastopite je lagano na pari pazeći da posuda s čokoladom ne dolazi u dodir s vodom. Jaja odvojite i bjelanjke umutitie s soli i 80 g šećera u snijeg a žutanjke pomiješati s 2 žlice tople vode, dodati ostatak šećera i vaniliju te ih lagano mješaeti na pari samo da se malo zgusnu cca 5-6 minuta.Posudu s žutanjcima skinite s pare i u nju umješajte rastopljenu čokoladu, lagano i to radite s lopaticom.U smjesu dodajte slatko vrhnje koje ste umutili u šlag i na kraju snijeg od bjelanjka.Lagano miješajte lopaticom da smjesa ostane prozračna.


Smjesu rasporedite u čaše i ostavite je u frižideru na par sati a onda se prepustite užitku.
Već u par navrata ovaj mousse radim s finim dodatkom želea od šumskog voća koji je izdala palachinka s njenim neodoljivom Tartom od ribizla koji morate obavezno probati jer je zaista divan i punog okusa a meni se sviđa žele koji sam i sad dodala ali nije od ribizla već od šumskog voća.

Žele 400 g šumskog voća
       100 g šećera
           1 vrećica želatine
Šumsko voće usitnite štapnim mikserom i dodajte šećer te lagano smjesu zagrijavajte do vrenja.Želatinu napravite po uputstvima s vrećice.Šumsko voće procijedite na gušću cjediljku i u toj smjesi otopite želatinu a potom je rasporedite preko moussa od čokolade.Nekad mi smjesa od voća zna biti gusta pa dodam par žlica vode ili voćnog soka.


I sjetite se svojih lijepih trenutaka u životu....

nedjelja, 4. ožujka 2012.

Dobra knjiga ili razmišljanje o životu...i jedan cheesecake

Jučer sam dobila knjigu koju sam pročitala u 2 sata a od ta dva sata sam dobrih pola sata jedva vidjela i čitati od suza koja su mi klizale niz obraze i naučila životnu priču od 5 staklenih kugli koji sačinjavaju naš život.Ukratko radi se o jednoj doktorici koja u 33 godini doživi infarkt i odluči promjeniti svoj život iz temelja a poučena pričomsvojeg dobrog prijatelja u kojoj svaka kugla predstavlja segment vašeg života.Jedna kugla predstavlja rad, druga obitelj, treća prijatelje, četvrta zdravlje a peta čestitiost.I sad zamislite život žonglirajući kuglama od kojih je jedna gumena i ta je rad koja se neprekidno odbija i vraća ,a sve druge su staklene i koje svojim padom se ili malo oštete, okrhnu ili u najgorem slučaju se razbiju.I tako živite svoj život žonglirajući kuglama s malo više sreće ili manje .Istina tako bolna kao i kugle kojim upravljate a sad je na nama da ih zavrtimo u pravilnom krugu.Da se vratm na knjigu iako je promjenila svoj život ,zaljubila se i rodila prekrasnog mališana njeno tijelo nije moglo iizdržati ja bih rekla sreću koja joj se zadesila i umrla u 36 godini ali ovo vam pišem da kad odete u knjižnicu uzmete ovu knjigu i odvojite 2-3 sata da stanete malo i zamislite se. Knjiga je inače Jamesa Pattersona (za kojeg sam ja smatrala da pisac thrillersa) Suzannin dnevnik za Nicholasa, nad ovom knjigom sam se zamislila i dala mi je za razmišljati iako čak takve knjige rijetko i čitam ali...
Ovaj ali ostavljam Vama pa ako i netko pročita knjigu drago bi mi bilo da napiše koji redak svojeg razmišljanja.


Neki dan sam naletila u ormaru na jednu kanticu kondeziranog mlijeka i sjetila se jednog tako jednostavnog a dobrog recepta naše Ljilje koje je izdala na coolki Dulche de leche cheesecake.E sad cheesecake ja obožavam i imam na svom blogu par isprobanih recepta i zaista su svi bili jako fini Ružin s zapečenim snijegom i okusom limuna, Jasenkina s preljevom od jagoda, Savršen cheese by Melrose u kojima sam zaista uživala e a ovaj je malo malčice drugačiji iako su ga moji doma s oduševljenjem prihvatili kod mene ovaj put postoji mali ali..
A zašto dulche de leche oboožavam ali u ovoj kombinacije mi nešto fali iako su svi sastojci tu.



Podloga 2 šalice samljevenog keksa cca kod mene 200 g
              100 g maslaca
              2 žlice smeđeg šećera (izbacila)
Kekse samljeti i utisnuti u podlogu zajedno s rastopljenim maslacom.

Krema 690 g namaznog sira (koristila basu sir iz domaće izrade)
                4 jaja
            1 konzerva dulche de lechea

Ja sam konzervu kuhala cca 2 h da bi dobila dulchedeleche koji sam pomiješala s sirom i potom u smjesu dodala jedno po jedno jaje i fino izmiksala u homogenu smjesu.Pekla sam cca 45 minuta na 170 C.Kad se tortica ohladila staviti je u frižider da se lijpo ohladi a potom je ukrasiti šlagom.
Po izvornom receptu Ljilja ju je i prelila čokoladom koju sam ja izostavila.