utorak, 31. siječnja 2012.

Bačka pita

Ovaj mjesec u sklopu Kuvarijacija došala nam je na red Bačka pita  naše drage Dubravke koju znam a i koje me je iznenadila poklonom punim slavonskih delicija od kulena, slanine i njihove prave šljivovice.
A znam da je i prava kuharica jer sam dosta njenih stvari isprobala i baš smo guštali u mirisima i okusima.


A moram priznati da je i ova Bačka pita neobična i s duhom nekih starih vremena.Sve sam radila po receptu osim što sam umjesto grožđica ubacila grubo sjeckane orahe jer doma nitko ne voli grožđice.

Tijesto 600 g brašna
                30 g kvasca
                2 žlice šećera
                1 žličica soli
                1 jaje
                1 žutanjak
                5 žlica ulja
                2 dcl mlijeka
                2 dcl vode
U 1 dcl toplog mlijeka umiješati kvasac s šećerom i žlicom brašna i pustiti da se digne.Sve ostale sastojke staviti u zdjelu dodati kvasac i umijesiti tijesto elastično koje se ne lijepi za ruke.Pustiti da se digne.Kad se diglo premjesiti ga te opet pustiti da se udvostruči.

Nadjev 4 žlice neotopljene masti
             4 žlice sitnog šećera
             3 žutanjka
             sok jednog limuna
           200 g grožđica


Za nadjev mast i šećer pomiješati te dodati žutanjke s sokom od limuna.Kad se tijesto diglo razvaljati ga i namazati nadjevom, posuti s grožđicama, uviti u štrucu i podijeliti na dva djela. Jedan kraj štruce uzeti u ruku a drugi uvijati u spiralu. Peći na 200 C dok fino ne porumeni i toplu posuti štaub šećerom.
Moram priznati za mene neobičan  nadjev s mašću i dodatkom limuna ali jako fino, pogotovo tijesto koje neobično mekano i podatno.Meni je i jako dobar dodatak oraha možda još s ribanom jabukom i malo cimeta.


nedjelja, 29. siječnja 2012.

Cinnamon rolls ili peciva s cimetom


Nešto tako fino s puno okusa meni obožavanog cimeta a kuća vam miriše kao dom.Zašto kao dom jer  je meni pravi dom kad se prožimaju mirisi i imate dojam da tu stvarno netko živi.Znala sam doći u posjete kod meni jako dragih ljudi ali sam se začudila kako njihov dom nije odraz samih njih već nekih drugih ljudi koje ja ne poznajem i nisam mogla povezati meni drage prijatelje s stanom ili kućom u kojoj žive.Čak sam se zapitala da li i oni sami uživaju u njoj i došla do odgovora da baš i ne jer su rađe drugdje nego u svom vlastitom domu.Meni osobno je moj dom moja oaza mira, moje ljepote i mojih najdražih u kojoj svi jako volim biti a opet svatko ima svoj dragi kutak gdje se može povući i uživati u muzici, dobroj knjizi ili družiti se s prijateljima po ljeti u našoj terasi i vrtu.


Čim je Monika napisala recept ja sam ih drugi dan radila ali nikako da uhvatim vremena i da napišem post a onda je došao Božić i Nova i ja sam ih smetnula s uma dok misam neki dan listala folder s slikicama i vidjela njih.
Sastojci za tijesto 100 g maslaca
                                60 ml vode
                              240 ml mlijeka
                                  1 jaje
                              pola žličica soli
                                90 g šećera
                                  1 vanilin šećer
                              570 g glatkog brašna
                               paketić suhog kvasca
Otopite maslac, dodajte mu vodu i mlijeko pomiješajte i ostavite da se ohladi.Dodajte u smjese sastojke kako su navedeni i nastavite miksati dok se ne formira ljepljivo tijesto.Zamijesite tijesto dok ne dobijete finu
masu koju ćete pokrti čistom krpom i pustite da odstoji cca 2 sata dok ne udvostruči volumen.


Sastojci za nadjev 150 g smeđeg šećera
                             1 vanilin šećer
                              20 g mljevenog cimeta
                            100 g maslaca
U manjoj zdjelici pomiješajte sastojke a maslac izradite da postane kremast.Tijesto fino izvaljajte te ga namašite s maslacem a preko maslaca ravnomjerno nanesite nadjev od šećera i cimeta.Zarolajte tijesto u jednu finu roladu i oštrim nožem zasijecite ravnomjerne cca 4 cm velika komade koje posložite jedno do drugoga u tepsiju koju ste prethodno obložili pek papirom.Pustite da još se malo nadignu a onda ih stavite peći na170 C do zlatno žute boje.Pustite da se ohlade ako uspijete izdržati jer njihov miris će vas opiti.
Nisam kupila smeđi šećer pa sam upotrijebila bijeli ali drugi put ću bolje čitati recept.

petak, 20. siječnja 2012.

Tapioka s preljevom od višanja


Tamara nam je zadala baš finu namjernicu za ovaj krug igrice Ajme koliko nas je i to fine višnje koje previše ne volim ali u kolačima ili tortama obožavam.Prvo sam si zamislila napraviti Švarcvaldicu ali sam odustala i sjetila sam se da imam slikice Tapioke s preljevom od višanja deserta jako ukusnog a i lijepog a nadam se da će i ona biti zadovoljna izborom.
Potrebno vam je 1 dcl perlica
                            6 dcl mlijeka
                            3 žlice šećera
                            vraćica vanilin šećera

Preljev od višanja 2 dcl soka od kompota
                              3 žlice šećera
                              2 žlice gustina
                              2 žlice višanja

Perlice ostavite da se namoče u mlijeku cca 1 sat.Nakon sat vremena u mlijeko s tapiokom dodajte i obje vrste šećera i lagano kuhajte do vrenja.Smanjite vatru i kuhajte ih na laganoj vatri dok ne postanu prozirne.Za preljev lagano ukuhajte sok od višanja s dodatkom šećera i gustine.Lagano kuhajte dok se ne stisne.Pred kraj umiješajte i višnje.



Tapioku rasporedite u staklene zdjelice i prelite preljevom od višanja.Pustite da se malo ohladi i uživajte u brzom i finom desertu.

četvrtak, 19. siječnja 2012.

Kako je malo potrebno.....


Da vam život bude u ravnoteži a opet nekad tako puno.Nakon skoro 25 godina sam se vratila u svoju prošlost gdje sam provodila svoe ljeta i zima a bila sam kao moja Stella na slici i uvijek sam njurgala sebi u bradi zašto idemo u planine pa što ću ja tamo ali sam zaista uživala jer sam bila s svojim roditeljima i uživala i istraživanju šuma,planinarila i kupala se u hladnom Bohinjskom jezeru.Moj tata je obožavao Bohinj, Kranjsku Goru, Logarsku dolinu i naravno da je napravio plan putovanja što moramo vidjeti i gdje moramo ići i da na kraju sam uživala.I da godinama sam tvrdoglavo odbijala ići jer nakako su me ta putovanja vezela za tatu i došli bi do Bleda i onda nazad kući.Ove godine smo otišli svi i da ostao je isti kao u mom sjećanju samo je onda nekako bio veći ili sam ja bila mala.
Ali Stella je ostala očarana i rekla mi je da je ovo raj a meni upitnik nad glavom pa tu nema ništa osim mira, prirode i ljepote.A ona je rekla da jedna, možda dve dobre knjige ,mi svi skupa i ova divna priroda.Kako i njoj malo treba....


Nadam se da njoj neće trebati toliko da se vrati u ovaj raj a opet samo 5 minuta od jezera jedna druga začarana zimska priča e tu se samo promjenila gondola.



Vogel na 1922 m nadmorske visine tako malo ali elegantno uređeno skijalište i za jedan dobar vikend i više nego dovoljno a preko pute Triglav njegovo veličanstvo s nacinalnim parkom koji toplo preporičam ljeti za jedno dobro planinarenje.I tradiconalno ljudi punog srca i jako dobri domaćini hm možda bi se ovi moji otočani trebali ugledati u njih.


A ona posle još jedna dobra šetnja u Bledu i obavezno probati njihove kremne rezine -kremšnite.
Također dobra preporuka za Pri planincev konoba tako mala ali s dušom i najbolja juha od gljiva koju sam probala,gusta, gusta krem juha s 5-.6 vrsta velikih komada gljiva.




A na kraju kako sam i obećala u prošlom postu došao je i na red Gulaš na lovački naše Nataše uz koji sam poslužila i njoke ali ne od krumpira.

Tijesto za njoke 400 -420 g prosijanog brašna
                           4 dcl vode
                           žličica soli
                          2 žlice putra
                          2 žlice maslinovog ulja
                           žličica pecilnog praška
                          1 jaje
Vodu zagrijte  i u njoj otopite maslac s dodoatkom soli.Kad zavrije ubacite cca 150 g brašna, smanjite temperaturu i kad se smjesa počne odvajti od stijenki lonca stvavite je na stranu da se ohladi.Kad se ohladi u smjesu dodajte jedno jaje i dvije žlice maslinovog ulja a potom ostatak brašna s pecilnim praškom.Umijesite tijesto.Stavite kuhati vodu i dobro je posolite. Kad zakuha odajte malo masnoće i stavite kuhati pripremljene njoke.Kad isplivaju još nek kuhaju minuticu dve i onda uživajte.


Uz ovaj fini gulaš koji sam kuhala 4 sata idealno.

subota, 14. siječnja 2012.

Mesna štruca by Nataša



Prije par dana je izašao njen post u kojem je predstavila ovu mesnu štrucu i čim sam vidjela receptić odlučila ga napraviti iako je pola posta pisano na ćirilici a to mi je tako zanimljivo i to pogotovo s makedonskim prizvukom.Imam rođake u Makedoniji koji pričaju tako dobro hrvatski da mi nije nikad palo na pamet da me i nauču koju riječ makedonskog ali ću si dati truda i naučiti bar pokoju riječ.
A i ova štruca je početak godišnjeg kojeg sam toliko željna da vam nemogu napisati koliko mi ova 5 dana znače da malo pobjegnem od stvarnosti.Čak i klinci neće ići u školu par dana da budemo skupa i da pobjegnemo u planine jer već svi znaju da more obožavam ali ja i snijeg obožavam i koristim svaki trenutak da bar odem na planinarenje ako ne i na skijanje.I klinci skijaju od malih nogu i guštaju ali nažalost kako nam godinama pada standard a svake godine sve više radimo sve si teže to isto možemo priuštiti.Katastrofa...
A šta reći o mesnoj štruci fina ,mekana sočna i puna okusa.Uz nju sam poslužila kiselu repu koju ja često koristim jer je nadsve zdrava a i bogata vitaminom C.Inače ja kiselu repu prvo prokuham 10 minuta a onda je prodinstam na češnjaku i panceti i pomalo je zalivajući sokom koji je pustila dok se kuhala.Dinstam je oko 10 minuta i toplu poslužim.Rado je koristim i s fažolom.


Sastojci za mesnu štrucu 500 g pilećeg filea
                                        300 g mesnate slanine Hamburg
                                            1 žlica vlasca
                                        malo vegete
                                        papra
                                        glavica luka
                                           2 žlice prezle
                                           2 jaja
Meso sam s dodatkom mesnate slanine samljela u mutipraktiku.Kapulu sitno nasjeckanu prodinstala i kod se ohladila dodala u smjesu.Uz postepeno mješanje dodala sam jaja, prezlu, vlasac, vegetu i papar .Sol nisam dodavala jer je slanina bila dosta slana.Smjesu sam pokrivenu spremila u frižider da se smjesa prožme iako ju vi i ne morate već ju ostavite pola sata.Duguljasti kalup obložite pek papirom i stavite štrucu peći na 200 C točno sat vremena.Kao i Nataša ja sam ju izvadila iz kalupa da se na nju ne lijepi masnoća.



 Želim vam Dobar tek a ja škicam recept za gulaš na lovački koji je objavila u istom postu.

A evo i par slikica divnog Bleda,Krvavca od prošle godine.



ponedjeljak, 9. siječnja 2012.

Maškare ča ja volim maškare

Maškare kod nas kreću već prvu subotu posle blagdana a što bi značilo da već tjeramo zimu i čekamo ljepše dane a što znači da kreću i pripreme za Rječki karneval a opet karneval prethodi korizmi i pripremama za Uskrs.
Naravno opet postoji i krivac za sve zlo pa ovisi u kojoj regiji Hrvatske se nađete zapaliti ćete mesopusta, fašnika.U mom kraju maškare počinju od prve subote i uvijek je živo u svakom mjestu rječkog prigrada gdje  se redovito održavaju maskirani plesovi.Čitav ovaj kraj živi za maškare i uživaju od Opatije ,Matulja, Viškova, Rijeke , Crikvenice, Novog pa sve do otoka.Svi ste vjerujem čuli za zvončare koji su usko vezani za područje Kastavštine i Halubja. Zvončari s istočnog djela Kastvaštine su ogrnuti ovčjim krznom s maskama životinja i s jednim ili tri zvona oko pasa .Zvončari zapadne Kastavštine umjesto maski imaju klobuke s papirnatim cvijećem.Također bi htjela naglasiti da su Halubjanski zvončari pod zaštitom Unesca kao nematerjalna kulturna baština.

.

Nadam se da sam bar malo  dočarala maškare u primorju gdje svaki kraj ima neki svoj običaj ali najvažnije je dobro se zabaviti gdje god bili i zato vas i ove godine pozivam na Međunarodni Rječki karenval koji će se održati 19.02.2012 na rječkom Korzu


A naravno uz maškare su vezane i slastice a tradicionalne koje su vezane uz moj kraj su fritule i kroštule.


Kroštule pune okusa u obliku mašnica finog hrskavog tijesta s finom aromom rakije i ruma.

Tijesto 4 jaja
            4 žlice otopljene masti
            3 žlice šećera
            6 žlica rakije
            2 žlice ruma
            prstohvat soli
            vanilin šećer
            brašna koliko traži

Otopiti mast i pustiti da se ohladi, dok se mast ohladi smućkajte jaja , šećer, rum i rakiju i vanilin šećer i to pomiješajte s otopljenom mašću.Na podlogu na koju ćete mjesiti stavite 250 g brašna a potom dodajte mokre sastojke i mijesite.Brašno dodajte po potrebi a trebali biste dobiti tvrđe tijesto ali glatko.Pustite da odstoji.Ugrijte 6-7 dcl ulja i u vruće ulje spuštajte kroštule .Pržite ih do zlatno žute boje a onda ih obilno posipajte šećerom u prahu.Inače kroštule se razvaljaju jako tanko na debljinu 2-3 milimetra jer se onda više napuhnu.Ja ih obično razvaljam u male trakice koje po sredini razrežem a potom zaokrenem da dobijem mašnicu.


Tradicinalne su i fritule koje ja bez obzira rado radim u bilo koje vrijeme neko ih radi s dizanim tijestom a meni su draže ove s jogurtom.



Fritulice brzo gotove a cijela kuća će vam mirisati i jedva čete dočekati da budu gotove.

Tijesto 2 jaja
           2oo g jogurta može biti i voćni ali i običan
           2 žlice šećera
           1 vanilin šećer
           2 žlice rakije, ruma
           pola pecilnog praška
           prstohvat soli
           12 žlica brašna koji ste prethodno prosijale
            ulje za prženje 6-7 dcl
Jaja dobro umiješajte ručno s šećerom potom dodate jogurt i rakiju a na kraju umiješajte i brašno.Sve lagano miješajte ručno dok se tijesto ne počne odvajati od posude.Ulje zagrijte i malom žličicom uranajte oblike tijesta u ulje.Naravno do zlatno žute boje a onda ih obilno posipajte šećerom.I uživajte.
Najviše ih vole klinci i onako tople nestaju.



Slikice s prošlogodišnjeg karnevala.