nedjelja, 18. prosinca 2011.

Vasina torta za punoljetstvo

Da zaista Vasina torta naše drage Jelene za punoljetstvo jednog braka i da odabir je pao na tako moćnu tortu , za mene neobičnu ali jako, jako finu s divnim šaumom na kraju.Kombinirala sam Jelenin recept s receptom MireLi a iz jednostavnog razloga što ja volim hvatati krivine pa sam se igrala s receptima jedne i druge i zaista dobila prekrasnu tortu.Jelena je napisala na svom blogu da je svaka žena treba bar napraviti jedanput u životu ali nemojte čekati 18 godišnjicu braka kao ja.


Kombinirala sam dva recepta jer jučer nisam mogla doći do bloga naše drage Jelene pa sam uhvatila recept MireLi a onda sam skužila da je i Jelena prebacila i na coolku svoj recept i na tome joj se zahvaljujem.
Recept je u biti jednostavan ako ga pratite i nemojte se prestrašiti količinom teksta koji je Jelena napisala a napisala ga je iz razloga samo da nam olakša i zaista ako ga pratite nema problema i taj klasik će zablistati u svojoj punoći okusa a divan šaum će biti ona točka na i.


Recept za biskvit je od Mire Li s dodatkom 40 g ribane čokolade Jeleninog recepta ,znači identični su osim što je Jelena dodala čokoladu a Mira nije.

Biskvit 5 jaja
             5 žlica mljevenih oraha
             1 žlica brašna
             5 žlica šećera
            40 g ribane čokolade

Bjelanjke s dodatkom šećera fino umutiti, dodati žutanjke a zatim orahe i bjelanjke.Postepeno dodati i onu žlicu brašna.Peći na 180 C dok se biskvit fino ne digne.

Krema 20 dkg mljevenih oraha
            100 ml toplog mlijeka
            125 g šećera
             60 g otopljene čokolade
            10 žlica soka od naranče
            150 g putra
             ribana korica naranče
              6 žutanjaka

Krema je mix jednog i drugog recepta i mislim da sam izvukla najbolje i iz jednog i iz drugog.
Žutanjke sam miksala s šećerom i ostavila ih na pari par minuta samo zbog termičke obrade.Toplim mlijekom sam ofurila mljevene orahe .U tu smjesu sam dodala sok od naranče, otopljenu čokoladu i koru naranče.Kad su se žutanjci malo ohladili ,dodala sam puter i lagano izmiksala u jednoličnu kremu.Fino spojila žutanjke s smjesom od oraha.Biskvit sam dodatno još navlažila s sokom od naranče i na njega stavila kremu koju sam fino zagladila.Sad stavljate obruč od torte i s nom u frižider dok pripravljamo šaum.


Šaum 6 bjelanjaka
          20 dkg šećera
          150 ml vode

Šaum je po receptu Mire a izradu sam pratila po Jeleninom opisu.Prvo sam stavila kuhati vodu s šećerom i lagano se kuhalo otprilike 20-25 min dok nije došlo do gustoće meda.Svako toliko sam i promiješala.Otprilike pred kraj kuhanja sam stavila u padelu kuhati vodu u kojoj ću poslije na pari miješati šaum.Kad sam stavila vodu kuhati počela sam i miješati bjelanjke kojima je bilo potrebno cca 5 minuta da se pretvore u fini snijeg.Sirup od šećera je gotov i njega sam u laganom mlazu lijevala u snijeg koje se pomalo kuhao na pari.Lagano sam miksala par minuta na pari dok došao do željene gustoće.Onako topao sam prelila preko torte i zagladila i odložila u frižider.Prije isprobavanja Jelena navodi i preljev od čokolade koji ja nisam napravila jer nekako mi se sviđala ovako u tri boje pa sam je i ostavila takvu.Torta je prekrasna, zaista punog okusa a opet nije suha čak daleko od toga i s dodatkom šauma ima neki poseban štih i zato se zahvaljujem Jeleni jer se zaista potrudila prezentirati ovu tortu koja svakako to i zaslužuje.


I tako na kraju i mi proslavili punoljetstvo a šta da vam kažem te godine kao vihor prolaze kraj nas.
I zaista mi se čine tako brze ,možda i prebrze jer bih i neke željela zaustaviti bar one dobre.

četvrtak, 15. prosinca 2011.

Sanjine prhke orehnjače


Znam, znam svaka od vas ima svoj recept i za koji misli da je najbolji e ovaj nije moj recept već moje drage prijateljice koji sam dobila 2003 godine i svake godine ove divne prhke orehnjačice se nađu na mom stolu.Inače i uvijek kad dobijem neki recept taj recept nazivam po imenu osobe koja mi ga je dala pa su ove najfinije Sanjine prhke orehnjače a nekako me i podsjete na meni drage ljude koje možda više i ne viđam koliko bi htjela ali tu su samnom uvijek na neki način.


Tijesto 3dkg svježeg kvasca
           40dkg brašna
           28 dkg rastopljenog putra
             1 jaje
             1 žutanjak
             6 dkg šećera
             1 dcl mlijeka
Kvasac rastopiti s žličicom šećera i 2 žličice brašna.Sačekati dok kvasac ne proradi.Puter otopiti na laganoj vatri.Brašno prosijati, dodati kvasac i rastopljeni puter.lagano umijesiti te dodati 1 jaje i žutanjak te šećer.
Umijesiti mekano tijesto i pustiti da se fino digne.



 Nadjev 40 dkg oraha
              2 žlice meda
             15 dkg šećera
              limunova korica
              4-5 žlice ruma
              žličica cimeta
              2-3 dcl mlijeka
Sameljene orahe pomiješati s medom i šećerom, dodati limunovu koricu te rum.Ako volite dodajte ga više što je i u mom slučaju.Dodati cimet i sve zaliti toplim mlijekom do željene gustoće.Tijesto podijeliti u tri kugle i razzvaljati ih.Nafilati filom, premazati ih žutanjkom i mlijekom i staviti u zagrijanu pećnicu na 170 C.Pomalo peći do zlatno žute boje.Ako je potrebno pokrijte ih folijom da vam se ne prepeče korica.




Božićni kaktus je ove godine prekrasan u svojoj raskoši prekrasnih cvjetova koji su mi svake godine druge boje.

nedjelja, 11. prosinca 2011.

Mirišljive kiflice


Znam da već razmišljate o blagdanima i što ćete spremati a i ja tako nekako sve smislim a onda u zadnji čas sve zbrda zdola ali neke stvari su uvijek tu tako i vanilin kiflice ili kako ih je nazvala Ljilja Mirišljave kiflice koje sam našla na  njenom blogu Chocolate dust i privukle me narančinim sokom u njima jer zaista imaju fini okus ,aromatičan i mirišljav..Neke kolačiće uvijek radim po nekim svojim starim receptima a obavezno svake godine probam i neke nove fine recepta pa tako je nekako i ovaj tu upao .


Nadasve jako jednostavne s dodatkom  kokosa i zaista tako nešto jednostavno a tako fino.Jako fino.
Potrebno vam je 200 g putera
                          250 g brašna
                            50 g šećera
                         100 g kokosa
             par žlica soka od naranče
          pola žličice đumbira u prahu

Putar dobro umiješajte s šećerom, dodajte kokos, đumbir , narančinu koricu i sok te iste naranče.Fino umiješajte tijesto i  radite male roščiće te ih pecite u zagrijanoj pećnici dok blago ne dobiju boju a onda ih još tople uvaljajte u štaub šećer.


Naravno da sam ja svoje zatvorila u kutiju i sklonila od očiju javnosti bar neko vrijeme da su na sigurnom od
ovih mojih malih napasnika.

četvrtak, 1. prosinca 2011.

Ajme koliko nas je šafran... rezultati

Kada sam zadala temu nisam razmišljala da sam i vama dala za razmišljati moje drage blogerice iako sam i primjetila da dosta vas i koristi ovaj začin tako da se nadam da ste uživali u ovom krugu igrica i da tema nije bila odveć teška.Iako moram priznati kako je vrijeme odmicalo pojavio se strah da li ćete se odazvati ali Dajana je probila red i tako prva poslala e-mail s svojom prijavom..
I tako je i došao red da ja objavim rezultate u ovomjesečnoj Ajme koliko nas je a tema je bio šafran.
Slikice stavljam kako sam ih  i zaprimala a naša nova domaćica za mjesec prosinac je naša mlada  i svestrana
Nevena s bloga Ebba cuisine        

Dajana - Bakerscorner                                   Risotto alla milanese











Maslinka-Ja u kuhinji                           Slatka peciva sa šafranom






                                                       Pasta s povrćem i šafranom




Petra-Thursdaycooking                                 Juha s šafranom





Nada-Just good food                                Domaći francuski baguette


Tanja -Kuhinja zaposlene žene    Marokanski tažin s jagnjetinom





Milica-Milin kuvar                      Mirisna pita od dunja sa šafranom



Sanja Knjiški moljac u špajzu          Rebarca s sosom od mandarina


                                               Pohani oslić s majonezom, maslinovim uljem
                                                                   i šafranom


Dilajla - Svaštarica                                Mala mirisna peciva



Katarina-Laka kuharica        Gusta juha chowder s oslićem, kukuruzom i šafranom


                                                      Mokri kolač od limuna sa šafranom


Ana-Marija -Prstohvat soli                          Arancini di riso


Branka -Home-made by B                          Keksi s šafranom i bedemima


Mihaela -La casa de vainilla                   Lussekatter-Šafran peciva


Milkica - Mimis Kingdom                  Šira indijski puding od griza


Anamarija- Somwere Over  the Rainbow   Krem juha od buče sa šafranom 


Aleksandra - Sweet food                 Džem od mandarina s šafranom


                                                                    Jafa kocke


Irena - Sweet and salty by Irena          Macaroons s šafranom


Snježana - Vrtaljica                                Kolač od ricotte sa šafranom


                                       
                                              Polpete od ribe sa šafranom i krumpirom


Uživala sam primajući vaše slane i slatke recepte i onaj strah s početka priče je nestao.Oduševila me je vaša kreativnost i raznolikost recepata koje ste mi poslale ali izdvojila sam slijedeće iako to i same znate ni drugi recepti ne zaostaju a vi ćete već izabrati vaše omiljene.

Oduševila me je Opasna Kuhinja zaposlene žene s Marokanskim tažinom s janjetinom iako ne volim janjetinu ovo mi je prvi zadatak koji ću napraviti s toliko puno finih začina koje je upotrijebila da bi ovo fino jelo dovela do savršenstva a to je zasigurno s svojim okusima i mirisima.

Nakon nje oduzela mi je dah Milica - Milin kuvar s njenom Mirisnom pitom od dunja , mislim da vam njen naziv govori sve ,dunje opojnog mirisa i šafran malo opor za mene prekrasna kombinacija.

I na kraju ali i najslađa treća nagradica ide Dajani i Bakers corner s Čokoladnom tortom s šafranom i preljevom.Tako divna kombinacija fine čokolade ,sočna i ukusna.

Na kraju vam želim zahvaliti od srca što ste uljepšali moj blog s vašim prekrasnim slikicama i vašim divnim receptima a ove tri dame bi zamolila da mi pošalju svoje adrese da im pošaljem slatke nagradice.Također se nadam da nisam nikoga izostavila jer sam imala problema s e-mailom.

Dilajla