srijeda, 30. studenoga 2011.

Nana Anina kiflice sa sirom


Ah te kiflice zadale mi toliko posla da skoro nisam bacila sve u smeće ,prvo nisam mogla umijesiti tijesto više je bilo u tekućem stanju ,pa sam dobrano dodala više brašna od onih 100 g koje sam ostavila s strane a onda sir koji sam kupila na placu nekako je i on bio više tekuć pa mi se razlivao po tijestu ali to sve nije bila prepreka da se priključim igrici Kuvarijacija i da istražim Nana Anine kiflice koja ih je s toliko ljubavi opisala na svom blogu U džaku brašna naša Taci .A na kraju smo i mi uživali ali ovaj put s dosta muke.


Tijesto 500 g brašna
            1 žličica soli i šećera
            pola kockice kvasca + žlićica soli
           250 ml toplog mlijeka
            1 žutanjak a bjelanjak ide za premazivanje
           175 g margarina stavila cijelu koIičinu maslaca
          250-300 g sira + jaje dodala i žličicu šećera

Postupak vam je Taci detaljno opisala i zaista ne postoji razlog zbog kojeg sam ja imala problema a iako je ona izričito napisla da tijesto mora zasita ostati podantno i mekano.Na kraju sam i ja to postigla ali sam potrošila skoro 650 g brašna ali tijesto se lijepo i diglo .Na kraju sam ga fino razvaljala i punila sirom.Stavila sam žličicu šećera jer sir je zaista bez okusa pa bar mrvicu.Stavila sam kiflice peći na 190 C dok nisu lagano porumenile a prethodno sam ih namazala bjelanjkom i posipala sezamom jer nisam imala kim.
U konačnici  sam zadovoljna, zaista tijesto je mekano i drugi dan zapravo jako fino i ukusno.

utorak, 22. studenoga 2011.

Sušena hobotnica, štokalj...

Neka stara zaboravljena vremena i dani koje više ne možemo vratiti taj okus i miris koji pomalo nestaje i curi nam niz prste, tako ni danas se više tako često na buri ne suše hobotnice.Ne osjeti se njihov miris među mrežama a pomalo već se i bura diže.Stari ribar na ostima nosi hobotnicu i s dovratka se dere:" Baba donia san nan večeru za zimske dane." .Gledam ih s strane sure kose na glavi a bore im okovale lica ali sretni su i osmjeh im treperi iz zjenica oka.Teške ruke starog ribara i ruke babe pune ožiljaka od piruna dok je kopala a jadna nakopala se već u životu. Diže se bura , ona škura neće se s kaićem van.Zima je.Došla je. Još jedna....


Baba uzima štoklja ,skine mu glavu ,ruke briše u kamižot i gleda u nebo.Uzima batić i s dva zamaha štoklja pričvrsti za dasku i stavi ga visoko na buru da se suši a da ge ne bi i mačka.Suši se tako 5 do 7 dana za duge zimske dane.Jer onda nije bilo frižidera da se riba smrzne a danas je ovo prava poslastica koju bi možda trebalo i više promovirati i vratiti duh starih zaboravljenih vremena.Ako slučajno dođe koja muha štoklja ili hobotnicu samo malo prospite brašnom od kukuruza.Već se osjeti miris suhe hobotnice,  bura ju je već napol i osušila.
A priprema tako jednostavna a tako bogata mirisom i okusom mora i soli.I maslinovog ulja i naravno bevanda od vina.



Ja sam svoju sušila na balkonu 6 dana, tri kraka sam odrezala a ostatak sam stavila u frizer za duge zime kad se zaželim malo okusa ljeta i mora na usnama.Narežite krakove na sitne komadiće.Zagrijte pravo domaće ulje i bacite krakove na njega.Pet do šest jaja dobro umutite i lagano ih umiješajte među krake.




Ne solite hobotnica je sama po sebi slana od mora.Dva puta je lagano potresite i servirajte na pijat .Lagano je našpricajte maslinjakom.I uživajte u mirisima i okusima našeg Jadrana.I kad je probate shvatiti ćete da tako nešto jednostavno može biti tako fino i ukusno.


Dobar tek na starinski način....


Suše tako još i mačku i pasa.Sušeni pas zamjenjuje bakalar.Spravlja se na gulaš ili brudet.
Sušeni štokalj ili hobotnica postaje još jedan brand u našem kulinarstvu i sve više konoba ju ima na svom
meniju i to zasluženo.


Možda će i ova dva mala ribara slijediti staru tradiciju ili...
Nije na otoku lagano biti po zimi kad nema ni struje a ne voze ni trajekti pa su odsječani od svijeta.Kad zapuše škura bura more pjeni da ni nos ne promole vanka a ipak treba izaći van nahraniti onih par ovaca koje su im ostale.jer svi su zaboravili na njih i njihova djeca .Jer sve vole otok dok je ljeto,kad je tako lijep okupan suncem kad te more zove da se zaletiš u njega a ne sad kad je tmurno i kad je zima.


Ribarica vezana za porto Rijeke njoj su nažalost odbrojeni dani, jer ni ribara više nema.

petak, 18. studenoga 2011.

Prstohvat soli ili...

Jedna divna priča o jednom divnom blogu koji ima tako lijepe slikice u kojima uživam tako da nekad i ne čitam recept nego samo mjerkam i mjerkam.I to je bio dobar razlog da se priključim istraživanju bloga u sklopu Kuvarigrica s svojim zapažanjima . A i zanimljivi recepti pogotovo od piletine.U većini slučajeva jako aromatični i nadasve posebni.Tako da su mi odmah zapela za oko dva a prvi je Leptir pile u marinadi od pive. I moram priznati da je zanimljiv.


Sastojci -500 ml pive
                 1 pile
                 1 glavica kapule
                   par češnjaka
               120 ml maslinovog ulja
                4 žlice Dijon senfa -stavila običan
                 1 žličica soli
               malo papra

Pratiti upute kao pile okrenuti i odvojiti kičmu ,okrenuti ga i pritisnuti i staviti u marinadu.Za marinadu trebate pomiješajti maslinovo ulje s pivom i dodati kapulu i češnjak te senf.Najbolje ga staviti u duboku posudu te ga staviti preko noći da se marinira.Prije pečenja ga izvaditi pola sata na sobnu temperaturu.Peći ga na 200 C dok se fino ne zarumeni i dok ne dobije finu koricu kao u mom slučaju a onda bi svi jeli samo koricu.
Pile jako fino s punom aromom pive i krompirićima koje sam zapekla uz njih.
Drugi recept koji sam napravila je Piletina s mlincima nekako starinski iako to nije ali nekako me mlinci vuču na to.Mali odmak od mlinca s patkom i na malo drugačiji način i jako fin i nimalo suh .


Mlince sa radila po svom starom receptu za koje vam je potrebno 300 g brašna ,2 dcl tople vode i malo soli.Zamijesite tijesto i pustite da malo odstoji.Potom ga razdjelite u 4 djela.Svaki dio razvaljate tanko i stavite  peći na 230 C 7 min.Lagano ih razlomite i upotrijebite kako ih inače radite.

Sastojci 250-300 g mlinca
              2 pileća filea
             400 ml neutralnog vrhnja
             400 g kiselog vrhnja
              kocka za juhu
            gorgonzola ili bilo koji topljivi sir

Pomiješati oba dvije vrste vrhnja a piletinu narezati na komadiće i popržiti na maslinovom ulju .Piletinu naravno prije začiniti solju i paprom.Pomiješati vrhnje s piletinom.Staviti vodu i kad zavrije ubaciti kocku za juhu.Mlince staviti u dublju posudu te ih preliti juhom.Mlince ocijediti ali nemojte bacati juhu jer će vam trebati za poljevanje mlinca.Mlince prebaciti u vatrostalnu zdjelu te pomiješati s vrhnjem i piletinom.Dodati juhu i to nemojte izostaviti jer neće biti suha več fino sočna.Prvi put kad sam ju radila mi je bila suha iako jako fina.
Sir naribati po mlincima i fino zapeći u pećnici na 180 C.Nama se posebno sviđa ,mlinci fino zapečeni s puno vrhnja uz zelenu salatu baš pravi mirisni ručak.


E  sad mi treba i desert.I nakon par dana promatranja njenih finih delikatasa ona objavi divan recept za Bijelu pitu koja je u njenom slučaju izgleda tako pahuljasto ,tako nježno i prozračno.I tako odluka je pala ali ledeni kvasac gdje da nađem ledeni kvasac već sam to ostavila za neki drug put kad odem do Trsta po špežu kad se sjetim apoteke doduše privatne koja uvijek ima sve .I da problem riješen nabavljen amonijak za kolače .



A Bijela pita san snova iako je često radim jer je stvarno volimo kore u ovom slučaju zaista prekrasno prozračne i pahuljaste i ako ste u prilici nabavite ledeni kvasac i umijesite ove divne kore.

Tijesto 300 g brašna
50 g masti
10 g ledenog kvasca
100 ml mlijeka
5 žlica šećera
1 jaje

Omekšalu mast izmiksajte s šećerom te dodajte jaje.Mlijeko utoplite te ga polijte preko ledenog kvasca.Mlijeko s ledenim kvascem dodajte smjesi s jajetom te postepeno dodajte brašno i lagano umijesite tijesto.Već ćete primjetiti razliku u tijestu koje je mekano i podatno.Razdijelite ga na četiri djela i svaki razvaljate na veličinu vaše tepsije ta ga stavite peći 5-7 min dok lagano ne dobije boju.



Krema 500 ml mlijeka
               5 žlica punih gustina
           250 g maslaca
           250 g štaub šećera
            i vrećica šlag pjene

Gustin razmutiti u 100 ml mlijeka te ga postepeno dodati u toplo mlijeko i lagano kuhati dok ne zgusne.Maslac i šećer lagano zmiksati i dodati u smjesu mlijeka i gustina.U originalu se dodaje šlag pjena Ja sam je izostavila a dodala sok od limuna i pol.Jer mi znamo bijelu pitu s dodatkom limunovog soka i meni osobno paše taj okus limuna u kremi.Kore fino filujte kremom i stavite je u frižider da odstoji , najbolje i preko noći a tek drugi ili čak i treći dan ako se ne pojede prije osjetiti ćete savršenstvo. Pita se od sada samo radi po ovom receptu , moram priznati da dugo nisam jela tako fin i nadasve jednostavan desert a opet pun okusa i mirisa.


Posipala sam je listićima badema i finim šećerom.
I na kraju ipak ostaje žličica šećera...

ponedjeljak, 14. studenoga 2011.

Mala mirisna peciva - Ajme koliko nas je šafran

Iako sam domaćica ovaj mjesec red je i da se ja pridružim igrici Ajme koliko nas je s ovomjesečnom temom šafrana i moram priznati meni osobito jako drag začin koji koristim možda i kad ne treba .Ovaj put sam ga ubacila u dizano tijesto s jabukama i bademima.Odlično se slaže s orašastim plodovima ,valjda se  nadoponjuju.


Tijesto 650-700 g glatkog brašna
            1 kockica svježg kvasca
                    100 g šećera
             3,5 dcl toplog mlijeka
                   1oo g maslaca
             na vrh nožasoli
            0,12 g šafrana
Kockicu kvasca pomiješajte s žličicom šećera i decilitrom mlijeka i pustite da sa digne. Brašno prosijte i pomiješajte s šećerom.U toplom mlijeku otopite šafran mješajući te u njega i dodajte maslac.Smjesu mlijeka i šafrana dodajte brašnu ,te dodajte i uzdigli kvasac.Lagano izmjesite tijesto koje će biti lagano mekano.Nisam dodala cijelu količinu brašna odjedanput već sam zamijesila tijesto s 500 g te onda dodavala koliko me je tražilo da dobijem mekano tijesto.Pustite da se dign cca 30 min.


Nadjev 3 velike jabuke
            2 žlice šećera
            1 žličica cimeta
            3 velike žlice badema u listićima


Jabuke lagano naribati i pustiti da puste svoj sok.Kada pustu sok lagano ih rukama stisnuti i ocijediti od viška soka a onda ih lagano rasporediti po jednoj strani tijesta koju smo prethodno razvaljali na debljinu od pola centimetra.Lagani ih zašećeriti te dodati cimet i listiće badema.Preklopiti drugom nenamazanom stranom tijesta i lagano pritisnuti da se spoje krajevi.Isjecite trakice široke cca 2.5 cm a onda svaku tu trakicu zasijecite po sredini ali ne do kraja.Prebacujte jedan kraj preko drugog i dobiti ćete pletenice koje sada jednostavno zamotate kako vam se sviđa.Stavite ih peći na  180C dok ne porumene. Ja sam ih nakon 10 min pečenja posipala još listićima badema i pustila da speku do kraja. Još tople sam posipala štaub šećerom.


Divna mala peciva koje možete puniti i nekim drugim nadjevom vama dragom.I drugi dan jako mekana i mirisna uz šalicu finog čaja dok vani dere bura i naravno uz neko dobro štivo to je sad kod mene Kate Furnivall i njena Ruska konkubina o jednoj ljubavi ruskinje i mladog Kineza koji ju je spasio a kineska poslovica kaže kad nekog spasiš iz vode dužan si se brinuti o njemu cijeli život.

srijeda, 9. studenoga 2011.

Čokoladni muffins



Muffinse ili ljubite ili ne ljubite ,ja ih rijetko pečem pa mogu reći da ih baš i ne obožavam a u biti su tako jednostavni , brzo gotovi, nema previše kompliciranja .I uvijek uspiju , vjerovatno da ih pečete po bilo kojem receptu će uspijeti.Ja sam ih ovaj put pekla po receptu lp-l-t mame i zaista su tako fini i nadasve pahuljasti.

Biskvit 150 g čokolade ja sam koristila pola za kuhanje pola mliječne
               3 jaja
             50 g šećera
               2 vanilin burbon šećera
             80 g maslaca
           125 g maslaca
             50 g mljevenih badema
               1 žličica pecilnog praška
            koliko muffina toliko malih žličica nutele -ovisi o košaricama



Čokoladu sam otopila s maslacem na pari i pustila da se ohladi.Šećer s jajima pjenasto umiješati  i u tu smjesu dodati mlaku čokoladu s maslacem.Brašno, mljevene bademe  i pecilni prašak pomiješati te postepeno dodati smjesi s jajima..Rasporediti žlicom smjesu u košarice ali samo do pola a potom staviti žličicu nutele te pokriti žlicom smjese i staviti peći u zagrijanu pećnicu od 180 C oko 30 min ili dok štapić izađe suh.
Pazite da pokrijete nutelu smjesom da ne iscuri van tokom pečenja.

petak, 4. studenoga 2011.

Štrudlice od smokava


Došla je prava jesen i kiša pomalo sipi i sipi ,već je i dosadna a ove štrudlice bi trebale unijeti malo svjetla svojim okusom i mirsom ljeta.Ja sam ih punila svojim pekmezom od smokvi i naranče koji i inače čuvam ili za prhke kolačiće ili ovakve delicije od dizanog tijesta.



Inače original recept možete pronaći ovdje i zaista nećete pogriješiti jer je jako fin i aromatičan a pogotovo ako volite one male kupovne štrudlice od smokava.

Tijesto 300 g brašna
           150 g maslaca
           100 g šećera
               1 jaje
               1 žlica kiselog vrhnja
             50 g mljevenih badema
            malo soli

Izmješajte maslac s šećerom , dodajte jaje a zatim i ostale sastojke.U smjesu lagano umijesite i mljeveni badem.Od tijesta zamijesite tri loptice i stavite u frižider.

Fila 250 g marmelade od smokava
       250 mljevenih badema
         2 žlice ruma
        1 žličica cimeta
        1 žličica muškatnog oraščića

Tijesto izvadite iz frižidera i lagano ga razvaljate i nadjenite ga filom ali tako da fil samo premažite u finom sloju
uz kraj tijesta a ne po cijeloj površini a potom ga zarolajte.Lagano nožem pritisnite tijesto da dobijete male štrudlice i stavitie peći na 190 C dok ne dobije fino bojicu.Dok je još topla posipajte je mljevenim šećerom.
Tijesto je divno a fil sam malo obogatila jer kad sam je prvi put radila mi je bio dosta suh.
A inače volim jako jesen i uživam dok mi šušti lišće pod nogama ali to ću vam reći i da volim i ljeto a volim i jako i zimu ,samo nisam prijateljica s proljećem.


Naravno slike prirode je slikala Stella koja više nigdje ne ide bez fotića.


Uživajte u lijepo jeseni i vratite se malim čarima života.

utorak, 1. studenoga 2011.

Ajme koliko nas je...studeni

Zahvaljujući našoj dragoj Lakoj kuharici dobila sam čast da vam budem domaćica igre Ajme kolko nas je u mjesecu studenom.
I moram priznati  da se previše nisam dvoumila oko izbora teme za mjesec studeni a s obzirom da su dosada
bile navedene teme


cimet, đumbir, narandža, integralno brašno i pšenica, suho voće, ljute paprike, čokolada, riža, maslina, bundeva (tikva), kupus, jabuka, sir, agrumi, kava, orašasti plodovi i sjemenke, ananas, tikvice, kukuruz, grah i leća, gljive, mrkva i paškanat, kokos, med, vino, mak, pivo jaje i šljive,majčina dušica.



A ja sam za ovaj krug odabrala sastojak kojeg trebamo tako malo da dobijemo savršenstvo iako je najskuplji začin na svijetu-pogađate to je šafran.

 Taj prastari začin koji se koristi već 5000 godina a njegovo ime samo kaže da treba biti žut.A nadam se da će vas njegov aromatičan okus pomalo gorak,pikantan,sličan medu potaknuti i na malo veću upotrebu a ne samo u rizzotto milanese.

Molim da svoje slikice, url bloga i ime mejlate na moju adresu
                                        dilajla.krzyk.baki@ri.t-com.hr

A ja ću naravno uživati u vašim slikicama i receptima. a nadam se da ćete i vi drage moje blogerice  odazvati i sudjelovati u ovom krugu.