nedjelja, 25. rujna 2011.

Kako utrošiti 5 sati svoga života..

Vjerovatno vam padaju genijalne ideje kako ih zapravo provesti a ja ću vam reći kako sam ih ja provela ,ne nisam bila u šetnji ili na kavi s prijateljicama već sam kuhala ajvar da običan ajvar ali na kraju kad sam ga probala nisam požalila ni sekunde jer to je pravi ajvar i zaista zaslužuje svaku sekundu koju sam uložila u njega.


Doduše kuhala sam ga prije par godina i to po receptu gdje se peku i parike i balacane i zapravo i nije bio loš ali ovaj mi se sviđa jer ima malu dozu kiseline jer se paprike kuhaju u vodi s alkoholnim octom.

Sastojci 5  kg očišćenih rog paprika
              2 kg balancana
              1 litra alkoholnog octa
              3 litre vode
              2 žlice soli ali obavezno probajte i dodajte ili oduzmite po svom guštu
              10 listića svježeg bosiljka
             6 režnja češnjaka
             6 dcl ulja
             1 prava ljuta papričica
Paprike očistitie i dobro operite te ih lagano staviti kuhati u veliku padelu u otopini 3 litre vode s 1 litrom alkoholnog octa.Kad počne voda kuhati paprike prokuhati 5-6 minuta.Balancane oprati i staviti peći u pećnicu na 180 C oko 20 minuta.Izvaditi iz pećnice,sačekati da se ohlade i potom ih očistiti.


I paprike i balancane samljeti ili kao ja usitniti u blenderu i staviti kuhatu u padelu s debljim dnom ,dodati narezani češnjak , dodati papričicu i ulje i na srednjoj vatri kuhati oko tri ili ako vam je lakše ovako 3 sata i lagano mješati jer ajvar dosta prska.Iskreno ja sam to htjela pojednostaviti i smanjila sam temperaturu ali je i ajvar i dalje prskao ,tako da sam se šetala između terase i kuhinje i mješala i mješala.Netko mi se je i smijao i postavljao pitanja a što se mučiš kad imaš ajvar odličan za 20 kn?
Ja sam stavila 2 žlice velike soli i 1 žlicu vegete i ispao mi je odličan iako mi je papričica bila dosta ljuta činilo mi se da je i ajvar dosta ljut međutim kad se ohladio ispao je zaista savršen.Nakon 3 sata mješanja ajvar ulijevate u čiste i tople staklenke koje ste zagrijali u pećnici na 150 C i potom vraćate u pećnicu na još 20 minuta i dobro ga zapecite.Ja sam ajvar ostavila preko noći u pećnici da se dobro ohladi i tek ga ujutro hermetički zatvorila i pospremila na hladno.Sutradan mi je dragi suprug rekao kad ga je probao ovaj ajvar ne daješ nikome a ja sam ga pitala što mu više nije dobar onaj za 20 kn...

subota, 24. rujna 2011.

Bablje ljeto ili kako sušiti smokve




U mom slučaju ih ja ne sušim ali svi ih volimo jesti i čudom se čudim kad vidim na pijaci da je kg sušenih smokvi 50 kn i pomislim da ne bi dala ni 5 kuna za njih pa bar je kod nas uvijek sušenih smokava ali zahvaljujući mojoj mami koja ih strpljivo bere dok su još zrele pune mirisa i okusa .Slaže ih u kašetice i drži ih na suncu cijeli dan,preko noći idu u kuću da ih nebi vlaga.suše se 7-10 dana .Kad su suhe uzme se mora koje se stavi kuhati i u
njega se urone smokve a more služi ako ostane koji crvić da se utopi u moru i da se smokva dezinficira.




Smokvice izvaditi na čistu plahtu i ostaviti da se ocijede preko dana na suncu.A onda navečer sjednete na terasu ,uzmete lovorova lišća i deblji konac i pletete vijenac od smokvi.Par smokvi , par lovora i tako dok ne potrošite sastojke.Zamoran posao da uistinu jer trebate smokve preokreatati ,tjerati dosadne muhe a prvo ih i ubrati one prave debele.I kako kaže moja mama da ostane i da se ne izgubi tradicija i ima i pravo jer ako izgubimo te male stvari izgubiti ćemo i dio sebe i svojeg nasljedstva.I da se vratimo na početak priče vrijede one i više od onih pedeset kuna zar ne...


A ovaj vikend smo opet bili na a već i ptice na grani znaju na Rabu.Kupali se ,uživali na cijeloj plaži samo mi,
molići prazni , nema dosadnih turista samo koji galeb preleti ili u daljini začuješ zvuk motora neke barke jer lignje su počele ,valja spremiti nešto u škrinju.




Ove godine je mama radila sušene smokve u kaduljinom medu i ako dođete do neke količine suhih smokvi toplo bi preporučila ovaj fini desertić.Znači koliko sušenih smokvi imate treba vam i badema jer se svaka unutrašnjost smokve puni bademom.Za jednu teglicu od 200 g treba vam još i 2 dcl vode i 5 žlica meda od kadulje ali ako ga nemate stavite bilo koji drugi cvjetni med , dodajte 2 kriške limuna i lagano zakuhajte i kad je voda pokuhala nakon 10 minuta na laganoj vatri ,tom reduciranom tekućinom prelijte sušene smokve koje ste prethodno poslagali u staklenke.Zatvorite ih i u hladnoj zimi sjetite se svojih staklenki sunca.