srijeda, 31. kolovoza 2011.

Repete ili kako odgovarati na pitanja..



Ova pita me je naprosto oduševila još od kad sam je vidjela na Majinom blogu a i ovaj je recept objavila u Repetama a to i on zaslužuje.Ne mogu reći ni da je pita a nije ni biskvit nešto između ali jako, jako fino.

Sastojci  16 listova za savijače
                3 jaja
              300 g šećera
              200 ml ulja
              200 ml mlijeka
              200 g glatkog brašna
                1 prašak za pecivo
                1 vanilin šećer

Mikserom umutite jaja s dodatkom šećera i vanilin šećera a potom dodajte mlijeko i u lje a na kraju prosijano brašno s pecilnim praškom.Listove razvucite jedan po jedan i premažite lagano s biskvitnom smjesom a na to položite i drugu koru koju isto premažite a na nju stavite nadjev koji sam ja radila s naribanim jabukama i cimetom.Odložite i savijaču i na isti način zamotajte i preostale listove.Pećnicu uključite na 180 C a savijače premažite uljem i stavite peći dok ne porumene.Još tople posipajte štaub šećerom-


Maja je radila nadjev s banama i malinama tako de je ogulila banane i uzdužno ih raspolovila i pokapala limunovim sokom.Savijaču je posipala bananama i malinama i tako zamotala te stavila peći.

Taman sam uživala u vašim odgovorima u igrici koje je kružila našom blogsferom kad me je Zora počastila da se i ja malo zamislim i možda izvučem neke receptiće iz zaborava i odgovorim na 7 zanimljiva pitanja pa krenimo redom.

1.Najljepši post-Rapska torta




2.Najpopularniji post -Torta od maka


3.Najkontraverzniji post -Prijateljstva


4.Post koji je najviše pomogao -Zapečena pita od jagoda


5.Iznenađujuće uspješan post-Marunada



6.Post koji nije dobio zasluženu pažnju -Slonovo uho


7.Post kojim se najviše ponosim -Kocke od naranči


i na kraju šećer pet postova kojim proslijeđujem ovu igricu

Astal kuhinja moje ravnice
Blue Hortensia
Za prste polizati
ZondraArt
Tristo čuda

četvrtak, 25. kolovoza 2011.

Summer pleasure

Ako mislite da ću o suncu,moru i  zgodnimTalijanima  varate se jer ja se vratih u svakodnevnicu u kojoj je danas 37C a ja moram raditi e tako je to mi koji smo bili u sedmom mjesecu već smo i zaborvili kako je to biti    na godišnjem ali s ovom divnom i brzom torticom osvježavajućeg okusa bar se malo osvježih danas kad se vratih s posla jer se cijele noći hladila valjda i frižider posustaje na ovim temperaturama.


Podloga 200 g mljevenih keksa
                130 g otopljenog maslaca

Kekse sameljite ,dodajte rastopljni maslac i rukama stisnite u kalup od 20 cm.Stavite ga s strane.

Krema 720 g čvrstog jogurta
             100 g šećera u prahu
                3 žlice meda
             korica limuna
             3 žlice soka od limuna
             2 vrećice želatine
           500 ml slatkog vrhnja
           200 g borovnica

Jogurt pomiješajte s šećerom u prahu dodajte koricu i sok jednog limuna te fino izmješajte.Slatko vrhnje istucite u šlag te ga dodajte smjesi jogurta.Želatinu otopite u vodi i kad nabubri ocijedite je i lagano je rastopite.U želatinu umiješajte dio kreme a onda sve prelijte u ostatak kreme.Ja sam koristila želatinu u listićima a vi upotrijebiti onu koju inače koristite.


Ja sam u kremu dodala borovnice koja sam oprala i uvaljala u šeće a potom i u kremu.Kremu izlijte preko podloge i ostavite tortu u frižideru najbolje preko noći-

Preljev 150 g borovnica
                3 žlice šećera
                1 žlica gustina
                1 dcl vode
Borovnice lagano prokuhati s šećerom te dodati vodu u kojoj smo rastopili gustin.Lagano prokuhati dok se ne zgusne.

Inaće ovu sam torticu radila po receptu naše drage ivanne s coolinarike i uz male izmjene i s dodatkom borovnica nastala je ova fina tortica puna okusa.


A i tako je fotogenična pa kako sam je god postavila ona mi je fino pozirala i bez obzira na visoku temperaturu nije tražila visok honorar.



nedjelja, 14. kolovoza 2011.

Srce prirode

Ako ste mislili da ću opet o švicarcu neće ne brinite ali ću opet o zelenom ,ovaj vikend smo zalutali u područje oko Karlovca i Ozlja i uživali u zelenilu i zelenilu.Divna priroda ,još ljepše rijeke Kupa,Dobra,Mrežnica i vratili se bar na kratko prirodi.


Uživali u šetnjama i vožni bicikla kraju toliko drugačijeg od našeg ,toliko mira samo čujete brezu kako šumi ili je to bila Kupa.

Prespavali smo u seoskom domaćinstvu Srce prirode Srakovčić u Gorici  Lipničkoj ,na brdašcu okruženo vinogradima,u daljini se čuje meketanje ovaca a u šetnji se nemojte čuditi ako ispred vas iskoči srna pa se vi nje preplašite ili je bilo obratno..Sve puno šuma kestena pa će vas ljubazna Katarina pozvati i na berbu u desetom mjesecu.


A o hrani samo moram reći da ju morate isprobati posebno njihovu patku pečenu s mlincima i povrćem na žaru a prije tog smo uživali u Kupinovom vinu a na kraju sve zasladili štrudlom od jabuka i sira.
Ili sam ja toliko ogladnila od zraka ,prirode da mi je svaki zalogaj imao poseban gušt a da zaboravih Bakinu juhu gustu juhu od šumskih gljiva s povrćem punu okusa i mirisa.

Svakako posjetie Ozalj i njegovo etno selo koje žele sačuvati od propadanja ,žele sačuvati nekadašnji način živote koje nam klizi ispod prstiju pomalo i sigurno nestaje.






E sad ako ste pomislili da ću vas ostaviti bez deserta neću jer mi je na pamet palo moje slatko kondezirano mlijeko koje stoji u kuhinjskom ormarići i kojem je vrijeme da ga skuham i pretvorim u dulchedeleche i taki i bi dan prije sam ga kuhala na laganoj vatri oko 2,5 h i sutradan bi ga samo pojela onako kako mi je neodoljiv i fin.Za obruć oko torte sam koristila cca 250 g piškota koje sam prethodno  namočila u hladnom mlijeku s malo ruma.Naravno rum možete izostaviti ako ga ne volite.


Krema : 3dcl slatkog vrhnja istučenog u šlag
               400 ml slatkog kondeziranog mlijeka
               i vrećica želatine
              300 g borovnica
              4 žlice šećera
             3 žlice gustina
             1 dcl soka od borovnice
             1 vrećica želatine

Slatko vrhnje istucite u šlag bez dodavanje šećera a potom dodajte dulchedeleche i lagano pomiješajte,prirpemite želatinu po uputi na vrećici i lagao je umiksajte u kremu.Stavite u frižider da se stegne.
Borovnice isplahnite pod vodom i štapnim mikserom ih usitnite uz dodatak šećer, gustin, i soka od borovnice i lagano uz miješanje ga zakuhajte do željene gustoće, ostavite da se malo ohladi .Željenu posude u mom slučaju plastiku prekrijte slu folijom i na nju posložite piškote.Lagano kremu od borovnice koja se malo ohladila prelijte preko piškota a potom izlijte i kremu od šlaga i dulche delechea i prekrijte piškotima.Šarlotu spremite u frižider najbolje preko noći da se lagano ohladi i stisne.Drugi dan tanjur na koji ćete servirati šarlotu samo stavite na posudu i lagano je okrenite.Možete je dodatno ukrasiti i šlagom.



Eventualno ću drugi put dodati tostirane lješnjake da krema dobije puniji okus iako je i ovako jako fina i definitivno drugačija.










četvrtak, 4. kolovoza 2011.

Hrvatska stvarnost ili utopija


Vratila sam se s godišnjeg toliko sretna jer sam bila s svojim najdražima ali vratih se u stvarnost koje me je iskreno prestrašila ,prvi put nakon dugog vremena sam se zapitala gdje ide ovaj svijet i što ostavljamo našim mlađim ,izgleda u mom slučaju samo kredit.Sigurno ako niste na vašu sreću dizali kredit u švicarcima onda znate o čemu pričam iako ću s slikicama biti još na godišnjem jer bi tema valjda i uz ružne slike bila preteška stvarnost..a ako ste sretnik da ga nemate sigurno ste čuli šuškanja a sad i na veliko i na Tv i na radiu.Da zaista nitko mi nije kriv da sam digla kredit da sebi kupim stan da ja i moja porodica možemo živjeti normalno jer na sreću ili nesreću nismo djeca bogatih roditelja ,mislim da je normalnije način da dignem kredit nego da budem na nečijoj grbači ,a iskreno mislim da uz dvije plaće smo si i mogli to priuštiti e sad druga je priča da u ovih 6 godina nam je banka uredno dizala kamate čak 4 x pa je ona s 4,5 došla na 6,25 (valjda su malo zarađivali pa kad mogu onda mogu) a i naravno nitko mi nije kriv što je onda švicarac bio 4,64 a jučer 6,71.Da zaista tko je tu kriv a  žalosno je da dnevno u Hrvatskoj ide 20-30 stanova na javnu dražbu ,tko je kriv da je naplata banaka 90 dana u zakašnjenju a da li znate da je samo jedna banka jučer objavivši podatke izrekla istinu da su u prvom kvartalu zaradili ako sam dobro čula milijardu i tristo pedeset tisuća eura.Da vjerovatno mi nitko nije kriv i zaista ne tražim ništa ali pustite nas da radimo ,pustite nas da na miru zaruđujemo i privređujemo i omogućite ovim ljudima da rade  i da zarađuju pošteno za svoj život ,pustite mi da živim jer nekako sam mislila kad uđem u četrdesete sve će se nekako posložiti ,raditi ćemo osigurati ćemo si egzinstenciju,biti ćemo s svojim intelektualnim sposobnostima na vrhu i da na kraju zaista možemo pružiti puno. .Da zaista puno ali uvijek postoji neki ali da li je to ali kad radiš i više od 10 sati kad imaš odgovoran  posao firmi  koja nije ni tvoja ,sutra će možda doći mlađa išto će mi reći :"hvala vam na vašim uslugama nije ništa osobno ali više nam ne trebate".A sad mi preostaje da čekam taj dan možda se i ne približi ali kako je rekla moja prijateljica nisam imala dovoljno kratku suknju pa nisam mogla ostati na mjestu poslovne tajnice mladog direktora , ženi s dva fakulteta nakon 20 godina staža i čisto da se zna jako dobrim nogama.
A sutra je tečaj 6,73 ali  idemo mi na vedrije teme jer mene hrvatska stvarnost neće slomiti da nedam im gušta.Bar još ne...


Ova orada ili kako kažemo mi podlanica je pala za jednog kupanja kad je i štap skoro odnela sa sobom e a ovo vam je ona dobra starna života one male stvari koje vam puno znače.


Ili ovaj mali cvijet kaprija koji raste iz kamena i svake godine mi uljepša pogled.


Ili moja plaža blizu Pudarice koja je samo naša ispod velike grote i koja nas uvijek čeka.


Ili pogled s mora na stari dio grada i njegova četiri zaštitinika



A jučer sam i pekla prve paprike iskreno meni najdraže pune okusa s češnjakom i kapićem ulja,cijela kuća je mirisala na njih.


Samo malo sam ih oprala ,  posložila u pećnicu i cca 20 min ih pekla na 200 C .kad su bile gotove sam sam ih prekrila folijom da se malo ohlade i ogulila kožicu.Po volji ih začinite.

Neki dan sam kod Ane i na njenom prekrasnom blogu ugledala recept Kolač s šljivama i makom naše drage Linde s coolinarike i odmah me privukao iako je taj dan bilo i preko 30 .Nisam pogrešila jer kolač je famozan a kod mene s dodatkom kupina.


Tijesto 375 g brašna
             20 g svježeg kvasca
               1 jaje
               1 žutanjak
          100 g putra
           prstohvat soli
         1,5 dcl mlijeka
Za tijesto otopite putar i napravite udubinu u brašnu pa dodajte sve sastojke i nakraju i kvasac koji ste digli u malo topla mlijeka.Zamijesite tijesto i pustite da se odmara.


Nadjev  50 g marcipana
             100 g šećera
               80 g mljevenog maka
               1,2 dcl mlijeka
             i malčice soli.
Ja sam marcipan izostavila a nadjev sam napravila tako da sam mak zakuhala u mlijeku s dodatkom šećera i malo ruma.Tijesto  razvaljati 30 x40 otprilike i podijeliti u 3 iste  trake , na svaku traku razdijeliti nadjev i pažljivo zarolati u roladice.Složiti roladice u obliku puža i poslagati kupine koja sam ja pomiješala s malo šećera.Pustiti mrvicu da se odmori i staviti peći na 180 -200 do rumene boje.A potom uživati...


I na kraju moje drage blogerice uživajmo u životu bar malo i dok još možemo...