petak, 17. lipnja 2011.

U posjeti kod Mirjane

Ja mogu reći da je Mirjana moja stara prijateljica s coolke i zaista uživam u njenim receptima jer su spravljeni baš s ljubavlju i imam osjećaj iako provodi puno vremena u kuhinji da je to njena istinska ljubav u kojoj se je ona našla.Za razliku od nje ja sam kuhinju otkrivala malo pomalo iako sam uživala u maminoj kuhinji a u tatinoj gurmaskoj sam baš guštala i sad mi je žao da nisam više propitkivala i vrzala se u kuhinji jer neki recepti su otišli s tatom ali malo pomalo ih vraćam ,kuham ih i kuham dok se ne osjeti ta ljubav koju je on imao prema hrani i  da još jedna stvar njegova čista kuhinja.Kako je kuhao odmah je čistio a mami je znao reći da joj treba sto padela bespotrebnih.E tu ljubav prema hrani i uživanju nekako osjetim u njoj i njenim zaista divnim receptima.


Ovo je njen Tart sa lukom i pomidorima gdje je podloga tj. prhko tijesto toliko fino i prhko da ga toplo preporučam a nadjev radite po želji.
Tijesto 265 g brašna
           125 g hladnog maslaca
              1 žutanjak
            60 ml hladne vode
Tijesto fino izraditi da bude elastično i treba ga pustiti da se odmori cca 10 min.Tijesto razvaljati i promjeru 32 cm ,staviti na lim za pečenje i preko toga stavimo nadjev u mom slučaju od sušenih pomidora,pršuta,maslina ,dinstanih gljiva i kapule koje sam dinstala na malo ulja do zlaćane boje i naravno uz dodatak sira.Stranice malo uzdignemo da dobijemo oblik malog škartoca i pečemo na 200 C oko 35 min dok tijesto fino ne porumeni.I uživamo u mirisima  i okusima.


Piletina punjena kremastim pestom





Potrebno vam je 4 komada pilecih prsiju
                          3 pune zlice zelenog pesta (od bosiljka ili peršina)
                          80gr krem sira
                          2 zlice ricotta sira
                       100gr krusnih mrvica-napraviti od dan starog kruha
                       cerry paradajz-po volji
                       saku pinjola(koliko moze stati u vas dlan)
                       saku bazilike
Pileća prsa očistiti od masnoće i zatim na dužoj strani napraviti džepić u koji ćemo staviti pomiješani sir s pestom,posoliti i pobiberiti.Uvaljati svaki komad mesa u krušne mrvice i staviti u tepsiju u kojoj ćemo meso peći.Dodati pomidore,preliti s maslinovim uljen i fino peći dok ne dobije rumenu boju.Ja sam pekla do fino rumene boje i poslužila uz fino kuhane prokulice.I za stolom su svi šutjeli a to zanači samo jedno.

I na kraju dolazi šećer na kraju zaista pravi šećer Mirjanin Cheese s okusom limuna zaiata neponovljiv s okusom limuna i malo gorčine koji baš meni paše i zapečenim snijegom.


Potrebno je 250gr keksica od maslaca
                  140gr maslaca
                  500gr krem sira
                  150gr secera
                  300ml kiselog vrhnja
                   1 zlica korice od limuna-
                   2 zlice limunovog soka
                   3 jaja(cijela)
Snijeg od bjelanjka 3 bjelanjka
                              150 g šećera



Kekse sameljite i uz dodatak maslaca ih utisnite u oblik za tortu i malo podignite stranice.Sve druge sastojke fino spojite u multipraktiku dok ne dobijete smjesu bez grudica.Dobivenu smjesu prelijte u kalup ,izravnajte površinu i stavite peći na 160 oko 45 min.Kasnije nemojte izvaditi kolač iz pećnice već ga ostavite u pećnici s oškrinutim vratima oko 2 h.Ostaviti da se ohladi a za to vrijeme istući snijeg od 3 bjelanjka s dodatkom šećera i staviti zapeći snijeg na 200 c dok fino ne dobije bojicu.


četvrtak, 9. lipnja 2011.

Pesto pužići

Od kako sam ih prvi put vidjela morala sam ih napraviti tako su mi izgledali mekani i jako fini a pošto sam već radila par receptića od drage Merium s coolke nisam ni u njih sumnjala jedinao sam je pesto radila sama a ona je upotrebljavala kupovnu verziju.Inače ja pesto radim u ogromnim količinama i uvijek ga imam zamrznutog u frižideru (zlu ne trebalo).

Tijesto 400 g brašna
               1 vrećica suhog kvasca
               1 žličica šećera
               1 žličica soli
            250 ml vode
                2 žlice ulja (koristila maslinovo)
Sve suhe sastojke pomiješati i dodati mlaku vodu te umijesiti podatno tijesto i pustiti da odstoji cca 30 min dok se lijepo ne nadigne.Tijesto razvaljati tanko i premazati pestom te raditi male pužiće.Znači razvaljati tijesto u male kvadrate, premazati pestom  i sjedne i druge strane zarolati te oštrim nožem po sredini zarezati.


Premazati pužiće vodom te posuti sezamom,makom i lanom.I iskreno neznam koja mi je varijanta bolja.Peći ih 200C oko 30 min ili vi već znate kako vaša pećnica radi.Zaista tako jednostavni a fini pesto pužići a toplo preporučam i verziju od rige koju možete naći na Majinom blogu Dalmatia Gourmande.Jako fin spoj kozjeg sira mlade rikule i puno pinjola naravno.