ponedjeljak, 30. svibnja 2011.

Rolada od špinata


Uvijek su me privlačile te rolade od špinata ili čak i od ajvara tako su mi izgledale sočne i fine pune boja a i okusa tako da me je ovaj zadatak baš oduševio tako da sam baš s guštom krenla u izradu ove rolade po receptu naše Jelene koja je tako fino opisala  slikom i rječju.A zaista rolada je jako fina možda čak malo  zasitna sa ovako finim punjenjem.
Biskvit- 4 žutanjka
               180 ml kiselog vrhnja
               prašak za pecivo
               žličica soli
              5 žlica brašna
              400 g svježeg špinata
              4 bjelanjka
Pošto je placa puna mladog špinata ova rolada je došla u najbolje vrijeme.Špinat očistiti i oprati i spustiti u padelu da pusti vodu ,kad ohladi dobro ga ocijediti.Ali jako dobro što je i Jelena napomenula.Umutiti žutanjke, kiselo vrhnje, prašak za pecivo, sol i špinat i ma kraju snijeg od bjelanjka.


Peći na 180 C u onoj tepsiji od pećnice oko 15 min do 20 min.Kada je fino pečen  zamotati ga u vlažnu krpu.Iako sam ga ja prvo zamotalu u alu foliju pa tek onda u krpu.
Fil za roladu 450 fete sira
                    450 g mazivog sira
                    400 g šampinjona
                    200 g prešane šunke
Fil sam malo promijenila s time da nisam stavila cijelu količinu feta sira većsam tio dio zamijenila s sirom za mazanje i da dodala sam kapare.Premazala sam ga ostatkom namaza i posula sirom i ukrasila cvjetićima od šunke,kapara i kisele kapulice.


I da skoro sam zaboravila da je današnji datum izlaska posta a koji non-stop pogledavam s desne strane i još se čudila tolikim divnim slikicama ove divne rolade koje su se pojavile danas a zasigurno će i kod mene biti čast gost i tako da se s zadovoljstvom pridružujem ovom krugu igrica Kuvarijacija u kojem sam zaista uživala u novim okusima ,prvenstveno mislim na okus špinata  koji mi se sviđa.

subota, 28. svibnja 2011.

Balsamico odrezak by Laka kuharica

Uvijek me privuku njeni recepti zaista maštoviti fini , nekad možda teško povezivi sastojci a i saznam nutritivne vrijednosti tog jela (ili po naši koliko ću se zdebljati ili smršaviti ha,ha).Tako me je i privukao ovaj  Balsamico odresak s kašom od graha i salse u kojem nisam ništa mjenjala jedino na kraju ona kaže odresak preliven s malo salse u mom slučaju je to više jer sam vam ja ovisnik o salsi.
Sastojci potrebni : 4 goveđa filea
                             3 1/2 žlice balsamico octa
                             4 rajčice
                             1/2 crvene paprike
                             1/2 malog luka
                             2 žličice maslinovog ulja
                             500 g fažola
                             2 žlice soka od limete (pod obavezno)
                             2 žlice peršina
                             2 češnja češnjaka zgnječena
                             1 žlica bosiljka
                              crni i bijeli papr i sol
Odreske staviti 30 min u staklenu posudu u kojoj je ocat i fino obložiti file s jedne i  druge strane i ostaviti da se mariniraju.Rajčicu, papriku, kapulu, dinstati na maslinovom ulju i dodati pola žličice octa.Sve fino začiniti crnim paprom i solju i dinstati.Grill tavu premazati uljem i file ispržiti ovisno kako ih volimo.Kada su gotovi pustiti da odleže par minuta.


Češnjak kratko poržiti na maslinovom ulju  i dodati fažol koji energično gnječimo dodati sok limete ,bijeli papar i sol i sve fino pomiješati.Moram napomenuti da me je ovaj dodatak limete oduševio u fažolu tako lagana kiselost u doticaju s fileom po meni savršeno.Topla preporuka za ovaj fini ručak koji je zaista gotov u 40 min.Klinci su njurgali kad su ugledali skoro paštetu od fažola ali kad su probali sve im je sjelo na mjesto.

utorak, 24. svibnja 2011.

Bazgolada ili smajolada


Volim pekmeze  i zaista volim isprobavati različite okuse a obožavam ih i kuhati moram priznati ti mirisi koji se šire kućom nekako me vraćaju u prošlost kada nisi ni mogao kupiti pošteni pekmez u dućanu.I da onda namazati na topli kruh malo putra i preko pekmez. I dan danas uživam u takvom doručku a klinci me nekako čudno gledaju njima je samo pekmez za palačinke, a da i velika šalica bijele kave pod obavezno.


Već dvije godine mjerkam ovaj recept naše smajlice i nikako da se upustim u istraživanje jer nekako mi je bazga bila samo za sirup a kako sam se gadno prevarila.Ovo je zaista nešto savršeno tako fino i mirišljavo i zaista posebnog okusa i mirisa.
Potrebno je 1kg očišćenih jagoda
                    5 cvjetova bazge
                   75 dkg šećera
                    sok limuna
                    1 želin
                    ja sam još dodala 1 dcl soka od bazge
Očišćene jagode staviti u veću padelu i s dubljim dnom,dodati bazgine cvjetiće (ja sam ih sam pod vodom proprala) šećer s želinom i lagano zakuhati te skidati pjenu s vrha.Smajlica je napisala da je gotova nakon 3-5 min a jasam napravila probu nakon c 10 min  kuhanja i kad sam stavila na tanjurić pekmez se treba zgusnuti nakon par sekundi.
Ako slučajno nemate bazgu slobodno stavite bazgin sok,  dobiti ćete fin pekmez neodoljive boje a treba malo tog sunca spremiti i za zimu dugu i hladnu.A imam osjećaj da na svakom koraku samo jagode,jagode i jagode.

Evo još jedan divan pekmez u kojem glavnu ulogu imaju jagode s dodatkom bazge fin i pomalo egzotičan a šaljem ga Zoki našoj domaćici u ovom krugu Ajme koliko nas je .

četvrtak, 19. svibnja 2011.

Krešenti u krešendu...


Sigurno vam se dogodilo da vam se sviđa neki recept i krenete u izradu a kad ono pola stvari fali e pa to vam se meni dogodi često jer kao imam sve a kada ono šipak i šta sad a još je i po mogućnosti nedjelja ili neki praznik i onda ja krećem u akciju ili u nedjelo kako se uzme.A volim i vaš recepte koje izvlačite iz maminih bilježnica i oni su provjereno dobri ovaj je iz mamine bilježnice naše drage Zoilo i zaista je neobičan i jako fin.
U tijestu zamislite nisam ništa mjenjala jer sam čak imala sve osim na kraju onih badema ili oraha.Ja sam imala ostatak malu šakicu badema ali sam imala puno kokosovog brašna a kako sam kokosoljubac evo prilike da ga se iskoristi.

Tijesto 350 g brašna
           200 g maslaca ili masti
           150 g šećera
               1 jaje
               2 žutanjka
           korica limuna
           prstohvat soli
              2 žlice ruma (stavila maraskino)
         150 g mljevenih oraha ili badema
              2 bjelanjka

Miješati mast, šećer, i žutanjke, koricu limuna dodati brašno i rum.Zamijesiti tijesto i  ostaviti 1h u frižideru.
Od tijesta oblikovati kuglice veličine trešnje i uvaljati ih u bjelanjke a potom u mljevene bademe ili orahe .Ja sam ih valjala u ono malo badema što sam imala a drugi dio u puno kokosa.Staviti ih peći na lim obložen pek papirom i peći 180 C oko 20 min.Kad su pečeni spajti ih  glazurom od 100 g čokolade i 40 g maslaca a  ja sam ih spajala s nutelom i Lemon curdom naše drage Maje i svakako ih probajte i u ovoj kiselkastoj varijanti,
mrak su.
I tako nemojte odustati iako nemate sve sastojke u svojoj kuhinji jer možda nastane nešto jako fino i neobično.A proljeće je došlo punom snagom u moj vrtić.

Pogled s kuhinjskoga prozora



A vidite i u kantuniću kako to izgleda zimi ,pregledavala sam sličice pa sam naišla na ovu sniježnu a ja kao na moru.



E sad ste otkrili i moju veliku ljubav moj vrt moja mala oaza mira i sreće,uz koju se opuštam a koji nije tako veliki da mi oduzme puno vremena.Da u kojem zaista uživam i kada sam izgubila tatu puno sam vremena provodila u njemu jer sam imala sjećaj ako su mi u ruke u zemlji da će utomiti moju bol i patnju  a valjda život nisu samo lijepe stvari već i one loše, one bolne i one koje bi željeli zaboraviti a neke žive uvijek s nama i u nama.Ovaj post je za tebe draga moja prijateljice ,mirno snivaj cara mia Silvia...

nedjelja, 8. svibnja 2011.

Torta od sira s jagodama by Jasenka


Čim sam ovaj recept pročitala u našim Repetama htijela sam ga napraviti jer obožavam te torte od sira i razne varijante Cheesecake-ova ali me je privukao ovaj preljev od jagoda,Zašto ovako odličnom kolaču teba neki preljev kad je i ovako fin bez ikakvih dodataka ? E da i dočekala ja i prve domaće jagode i krenula otkrivati misteriju..


Za podlogu 200 g čokoladnih keksa
                  100 g otopljenog maslaca
Nisam imala čokoladne keksiće pa sam samljela digestive keksiće i u smjesu dodala 2 žlice čokolade u prahu,
otopila maslac i sve fino utisnula u kalip za tortu s time da sam i s strane digla stranice keksićima.Staviti u frižider.
Nadjev od sira 1 kg svježeg krem-sira
                        200 g šećera
                          35 g brašna
                            5 jaja
                           0,8 dcl slatkog vrhnja
                           1 žličica arome vanilije
U visokoj posudi pomiješajte svježi krem sir s brašnom i šećerom.Miješajte mikserom i pomalo dodajte 1 po 1 jaje i na kraju umiješajte tekuće vrhnje koje je u mom slučaju ostalo na kuhinjskoj podlozi i kad sam tortu stavljala u pećnicu skužim da ja nisam stavila slatko vrhnje u smjesu.Kremu izlijtu na keksiće i kalup za tortu stavite u tanji lim i stavite peći 15 min na 170 C a potom 90 min na 120 C.


Obloga 2,5 dcl kiselog vrhnja
             30g šećera (ja sam stavila staub)
             1/2 žličice arome vanilije

Pred kraj pečenja topli kolač zalijte oblogom i odstavite u pećnici još cca 15 min na 120C.

Preljev od jagoda 250 g jagoda
                              60 g šećera
                                6 žlica vode
                                2 žličice škrobnog brašna
Nasjeckajte oprane jagode i zajedno s šećerom ih stavite kuhati na laganu vatru cca 10 min a škrobno barašno razrijedite s vodom i pomiješajte da ne bi ostalo grudica i primiješajte i njega jagodama.Lagano kuhajte dok se divan miris jagoda širi vašom kuhinjom i još onako toplog biste polizali.


Izvadite ga iz pećnice i pustite da se dobro ohladi ,najbolje u frižideru 12 h.Također i umak od jagoda treba biti hladan pri posluživanju.I da se vratimo na početakk priče definitivno ovaj dodatak jagoda činio vaj cheescake neponovljivim s ovim domaćim mirisnim jagodama zaista pun pogodak i zahvaljujem našj  Jasenki 
na zaista divnom receptu i zato još dok ima jagoda navalite.E da i to slatko vrhnje koja sam zaboravila nisam osjetila da fali u gotovom nadjevu ,možda bi samo nadjev bio malo više kremastiji.