petak, 29. travnja 2011.

Rapski muštaćoni

Rapski muštaćoni su vam tradicionalni autohtoni otočki recept ,čak mislim da nema ni zapisanog recepta već se prenosi usmenom predajom a dobio je ime po muškim brkovima muštaćonima iako nisam saznala zašto zbog brkova.Vrlo jednostavan za pripremu s dodatkom maslinovog ulja,badema i čokolade. Brašna nema.


Treba vam 500 g badema koje ste prethodno pofurili u vrućoj vodi i skinuli kožicu a potom ih ostavila najbolje preko noći da se osuše.Drugi dan ih sameljite i u njih dodajte 300 g šećera ,200 g naribane čokolade ali ne na onoj sitnoj strani ribeža te dodajte 2 žličice cimet i jednu žličicu muškatnog oraščića te 4 jaja i 4-5 maslinovog ulje te fino rukama pomiješajte da dobijete kompaktnu smjesu.


Radite male valjuške i rasporedite ih po pek papiru ali ostavite dovoljno mjesta jer se rašire.Pecite ih 15 min na 150 C ali tako da dobiju laganu koricu izvana a unutra da ne budu skroz pečeni.

A onda ih lijepo posložite u finu limenu kutiju gdje će biti sakriveni od očiju javnosti jer bar kod mene sve nestana.Baš zanimljivo zar ne.
A evo još koja slikica mog Raba...

Vijenac od jaja ,brokule i šunke


Ali odmah da ispravim naslov u mom slučaju uz dodatak šparoga a ne brokula koji moji doma baš ne obožavaju a i vratila sam se iz Raba a tamo ima šparoga u izobilju pa sam skitala po vrletima i brala šparoge i sakupljala kadulju ili kuš po domaću za moj sirup i naravno uživala u moru i suncu.




.Ali i ova priča ima svoj kraj i sad sve po starom a to znate lipe moje i same kuća-posao-djeca i tako do neke opet male prilike da možemo spakirati pa makar i malu torbu i otići pa bar samo na izlet.


Baš mi je drago da smo odabrali slanu verziju naših Kuvarijacija i tako imale i priliku skuhati ili u ovom slučaju ispeći nešto slano a opet jako fino i da malo drugačije.E da a jako i lijepo izgleda kao ukras na stolu a k tome i jako fino.


Za nadjev sam koristila  jednu malu glavicu luka na kojoj sam ja izdinstala šparoge,dodala veliku šaku samoniklih šparoga malo posolila i tiho izdinstala,u drugom pijatu sam 5 jaja umutila i uz dodatka 0,5 dcl mlijeka i 10 dkg krem sira pomalo pomiješala i dodala kapuli i šparogama i još nasjeckala 10 dkg kuhane šunke i sve pomalo dinstala dok se nadjev nije stisnuo.Lisnato sam tijesto  rezala u trokutiće i kako nam je vrtaljica savjetovala slagala na masnom papiru i punila nadjevom i pomalo zarolala .Nisam rezala višak tijesta
nego sam ga ostavila za ukras.


Također sam koristila Lidlovo gotovo lisnato tijesto koje je zaista jako fino ,pekla na 180 C oko 30 min ,dok lisnato nije dobilo finu zlatnu boju.


I zaista jako fini vijenac s finom hrskavom koricom i zaista bogatim nadjevom  i toplo ga preporučam drage moje ali nemojte čekati drugi Uskrs da ga napravite.


ponedjeljak, 18. travnja 2011.

Moja nova prijateljica


Ovaj vikend smo imali pakleni plan cijeli dan šetnja po Baški i branje šparoga a nedjelja bicikle i vožnja oko jezera i piknik na travi,moram priznati nakon dugog vremena smo svi zajedno i već smo zaboravila kako to izgleda biti zajedno i provoditi vikend u krugu svoje obitelji.





Divna Baška pogotovo sad u proljeće puna boja ,okusa i mirisa a volim ju jer sam nekako bliže svome Rabu imam osjećaj da ispružim dlan i dotaknem Rab.Jedva čekam Uskrs da se spakiramo i da odem svojoj mami pa da i ja na tren budem nečije dijete.





A ovo vam je i pozivnica ako hoćete provesti jedno lijepo ljeto na jednoj od najljepših plaža na Kvarneru.




A sad da se vratimo na moju novu prijateljicu šećem vam se ja neki dan u Kauflandu i vidim mašinicu za paštu lijepu od inoxa sve ju ja gledam ,vrtim se oko nje ali gledam i cijenu 85,00 kn i ne vjerujem vlastitim očima inače su takve oko 300-400 kn i to još uz dva dodatka za rezance i tagliatelle i odem.Ali nije mi vrag dao mira i vratila sam se po nju ,muž mi je rekao sigurno je bila zadnja a nije jer cijelo paletno mjesto su zauzele mašinice za paštu a kriva je malo i Tamara  kada sam ugledala divne slikice njene pašte s  rikulom, maslinovim uljem  i pinjolima.


Recept za paštu po osobi ide cca 100 g brašna i obavezno jedno jaje i malo soli,shodno za koliko vam osoba treba pašte vi umijesite srednje tvrdo tijesto i pokrijte i ostavite da odmara pola sata a onda ga razvlačite na debljinu na koju želite.U ovom slučaju ja sam tijesto razvukla tanko i punila filom od rikote a onda ih samo  ubacila  u umak od zdenka sira koji sam malo rastopila u vrhnju za kuhanje i posula vlascem .Tako jednostavno a tako dobro.Moram reći da ovu paštu puno manje kuhate nego običnu jer je friška ,kuhajte je u puno vode da se pašta ne lijepi i naravno da je voda zasoljena.


Ostatak tijesta smo razvaljali isto tako tanko i radili po receptu s Majinog bloga i uživali.


A pogotovo je uživao Tin kojega je oduševilo da možemo sami raditi paštu i naravno ako je sada možemo jesti svaki dan kako on već kaže jer ova je puno zdravija nego ona iz kartona...

ponedjeljak, 11. travnja 2011.

U posjeti kod Vere


Ovu posjetu započinjem ovom prekrasnom pogačom za koju je i sama Vera napisala da je simbol Vojvodine
ovaj prekrasan suncokret.Uživam kad krenem u istraživanje nekog bloga i razmišljam u sebi koliko smo blizu a zapravo tako daleko ,koliko se razlikujemo po kulturi,gastronomiji pa čak i jeziku ali zapravo uživam uvući se u te kuhinjice i upijati mirise i maštati da sam tamo ,pa tako sad s Verom pijem kavu na nekoj oranici obrasloj suncokretom i crvenim makom i uživam...a ono vjetar šušti i oblake nosi po nebu.S velikim zadovoljstvom se pridružujem FBI rukavicama koje je pokrenula mamajac i prilažem svoj mali doprinos igricama.


Ova pogača je zaista divna ,mekana i prozračna ja sam još samo dodale sjemenke suncokreta,lana i sezama.
Tijesto 500 g brašna
             1/2 vrećice kvasca
              2,5 dcl vode
               1 žličice šećera
               1 žličica soli (dodala sam još pla žličice)
               1 žlica ulja
               1 jaje
Žlicom umutiti jaje dodati 2,5 dcl vode ,kvasac,šećer ,sol i ulje.Sve dobro izmješati i dodati 2/3 brašna o pomalo mijesiti tijesto,drugo rukom dodavati ostatak brašna  i zamijesiti tijesto.Podijeliti ga na 7 jufki svaka da bude oko 100 g.Svaku jufku rastanjiti kao malu palačinku i premazati putrom i stavljati jednu preko druge,razviti veliku palačinku .Remen oko palačinke razrezati na 10 komada a ostatak podijeliti na 16 trokuta  zaviti ih i poslagati u tepsiju.Onih 10 komada zarolati i popunjavati sredinu.Nisam stavljala ništa kao nadjev jer je i ovako bila jako fina i mekana.Pekla sam je oko 30 min na 180 C.


Drugo jelo koje me je privuklo je bio Grašak s kobasicom i griz knedlama a iz razloga št vam ja obožavam grašak i ovaj spoj pogotov s knedlicama je bio pun pogodak iako mi ispočetka nije bilo jasno kako će se te knedlice skuhati ali je ispalo savršeno.I ja sam kobasice samo prepekla na tavici zbog gušta.


Potrebno je 500 g graška
                   glavica kapule
                   300 g kobasica
                   malo brašna
                   soli i papra (dodala malo crvene mljevene paprike)
                   1 žličica griza
Kapulu izrezati i sitno je prodinstati ,dodati opran grašak i posle par minuta podliti vodom.Ja sam u to vrijeme kobasice bacila samo malo na grill tavu da dobiju malo boje i malo okusa,malo ih zalila vinom i onda izvadila i sitno narezala i dodalu u grašak.Za knedlice sam umutila jaje uz dodatak malo putra soli i brašna i griza i umijesila knedlice,Dodala ih grašku i pustila još par minuta da fino zakuha.Jako brzo  i fino.


I na kraju priče šećer dolazi na kraju a iz razloga što je ovo kuhao moj mužić,Rekla sam mu samo prati upute i to je to.. Iako mi je pokušavao objasniti da on  nezna kuhati (i to jako dobro) ,ja sam mu isprintani receptić uvalila u ruke i došla na gotovo .A bilo je jako dobro..a to su bile Kotlete u saftu.


Kotlete izlupati s jedne i druge strane ,dobro posoliti i pobiberiti.U tavi popržiti kapulu i kada porumeni na to staviti kotlete i dinstati sve zajedno.Kada kotlete omekšaju izvaditi ih na topli pijat a u tavi u kojoj ste ih dinstali dodati žlicu brašna,crvenu papriku i kiselo vrhnje.Naliti mlake vodi i sve fino sjediniti u umak.


I tako svem lijepom dođe kraj jedino mi je žao što nisam imala više vremena da budem kod Vere...

srijeda, 6. travnja 2011.

Pjenasta torta od maka




Ovu tortu nisam zapazila  prije na coolinariki dok ju Merium nije napravila i kad sam ugledala njene slike ove torta ostala sam iznenađena biskvitom koji je izgledao tako nježno i prozračno a u biskvitu uopće nam brašna ma ni trunčice.A recept je velikodušno podijelila s nama Sneca iz njene stare bilježnice i ja se s zadovoljstvom pridružujem igrici Ajme koliko nas je kojoj je glavna kuharica Jovana izabrala temu maka.
E sad mak volim  ja i  moja bolja polovica a klinci uvijek frkću nosićima kad je u pitanju mak.Ispekla sam je navečer i još zezla situaciju jer mi se nije do kraja ohladila kada sam išla micati pek papir pa mi  je malo popucala ali ništa nije izgubila na okusu.Lijepo sam je premazala pekmezom od marelica i prelila čokoladu preko nje i ostavila da se hladi.Pokrila je zvonom i otišla na spavanje.Sutradan  sam došla s posla i i taman sam htjela prerazati jedan komadić a kad ono ostala samo šnita i to jedna,jedina.Gdje je ostatak zapitala sam svoju ljepoticu i od nje dobila odgovor  da je torta famozna,makana i jako fina ,ma prefina.Da dobro, sve mi je jasno ali ti ne voliš mak ,ti nisi nikad jela mak .A ona je mrtva hladna odgovorila : Od danas ga obožavam i to pogotovo ovako preliven čokoladom.


Biskvit 6 žutanjka
            180 g šećera
            180 g putra
            280 g maka mljevenog
             2 reda naribane čokolade
             1 mala kavena šalica ruma (ako ga volite kao i ja malo i pojačajte)

Žutanjke izmiksajte s šećerom i putrom ,dodajte mak, struganu čokoladu i rum.Bjelanjke izmiksajte u snijeg i lagano ih dodajte žutanjcima i pomalo pomiješajte. Pećnicu ugrijte na 180 C i stavite peći tortu cca 25-30 min ili dok štapić ne izađe suh ovisno o vašoj pećnici.

Glazura 100 g čokolade
                1 čajna žličica štaub šećera
                3 žlice ulja
              pekmaz od marelica ili po volji

Čokoladu s uljem i šećerom lagano rastopite na laganoj temperaturi.

Tortu prvo premažite s pekmezom i ostavite je u pećnici da se malo posuši a onda je prelijte glazurom od čokolade.



Evo je opet kod nas pa sam se i sjetila fotkati da osvježim ovaj svoj stati post 25.02.2016. I dalje je obožavamo i zaista nam nikad ova tako jaka torta ne dosadi a drago mi je i da je jadan od postova koji se čitaju.

subota, 2. travnja 2011.

Puž pita od sira i tikvica

Ja sam neprijateljica s tim pitama i još nisam došla na ti s njima ali radim na tome da promijenim  a razlog je vrlo jednostavan svi doma vole te pite ,bureke ,burekčiće itd.Kad mi je Ariana pričala o svome receptu i jednostavnosti izrade nisam se previše dvoumila  i krenula...


A krenite i vi jer je zaista jako fine puž pite a tikvice im daju poseban okus i nemojte ih izostaviti.
Tijesto- 600 g brašna
                 3 dcl mlake vode
                 1 i 1/2 žličica soli
Od brašna ,soli i mlake vode zamijesiti tijesto i podijeliti na onoliko kuglica kolko bureka želite napraviti.Meni ih je ispalo 10 tj 20 malih pužića veličine kavenog pijatića.Svaku kuglicu namažite uljem i ostavite u masnoj posudi pola sata do sat.Umeđuvremenu napravit nadjev za što vam je potrebno.


Nadjev- 500 g svježeg sira
                  2 jaja
                  2 velike žlice vrhnja (ja sam izostavila)
                   žličica soli
                 1 srednja ribana tikvica

Pomiješajte sir s jajima,dodajte ribanu tikvicu i pomiješajte nadjev.
Sad moja prijateljica kaže da svaku jufkicu uzmemo u ruke i širimo dlanovima a to će biti lako jer su nauljene,
na što sam ja pomislila da kod tebe možda ali kod mene nikako.A kad ono stvarno one se same šire i lijepo vuku i još kad sam stavila ruke ispod i podvlačila ih vidjela sam radnu podlogu ispod kako su bile tanke.E da bila sam ponosna na sebe ha,ha...
Pomalo rasporedite nadjev zarolajte s svake strane i kad se nađete na sredini oštrim nožem tako da dobijemo dvije male pužić pite.Rasporedite ih u masnu tepsiju i stavite peći na 200 C dok ne dobiju zlaćanu boju,
Kad se ispeku ostaviti ih 10 min da odležu ,ovaj korak sam ja odmah preskočila jer sam jedva čekala ih probati pa sam i uspijela i opeći i jezik.