srijeda, 30. ožujka 2011.

Chocolate pate with creme chaud-froid

  
Nisam se previše razmišljala da li ću raditi ovaj desert jer znam tko voli ovakve slastice i tko će zaista uživati u ovom pateu i tako je i bilo ovaj pate je bio rezerviran samo za moju Stellu koje me je i čak pitala recept da ga sama napravi (veliko iznenađenje  za mene jer kuhinja ju uopće ne zanima kao izvor kreativnosti ) iako daleko od toga da ne uživa u finoj klopici.Zaista divan malo drugačiji način priprema s žutanjcima i želatinom ,a posle hlađenja tako kremast a opet kompaktan to se tiče čokoladnog djela a bijeli dio mi je nekako gumen i ne uklapa mi se u priča ako tu nije samo zbog estetike.

Krem- 1/2 šalice slatkog vrhnja
               3 žličice šećera
               1 žličice ekstrakta vanilije
               2 žličice hladne vode
               2 žličice želatine
Zagrijati slatko vrhnje do točke vrenja , dodati vaniliju i pomiješati.U drugoj posudici pomiješati želatinu s hladnom vodom i sačekati da nabubri ,pomalo je otopiti i dodati smjesi s slatkim vrhnjem i pomiješati da se želatina otopi.Kremu rasporediti po masnom papiru i odložiti u frižider da se stegne .Ja sam ovaj dino nekako zaboravila pa sam imala problema s vađenjem patea ali nije ništa izgubio na okusu već na obliku.


Mousse od čokolade  2 žličice želatine u prahu
                                  2 žličice hladne vode
                                  3 žutanjka
                                  pola šalice šećera
                                  pola šalice vrućeg mlijeka
                                  240 g isjeckane čokolade
                                  1 i 1/2 šalice slatkog vrhnja



Pomiješati želatin s vodom i pričekati da nabubri.Umiješati u to žutanjke i šećer i dobro pomiješati.Umiješati mlijeko i pomalo kuhati cca 5 min dok se ne stisne.Umiješati čokoladu i miješati da se čokolada ravnomjerno rastopi.Ostaviti da se ohladi i u ohlađenu smjesu pomalo umiješati šlag.Staviti u frižider i zaboraviti na par sati.
Tako da se ja ovaj put s zadovoljstvom pridružujem ovom krugu igrica Kuvarijacija i baš ma zanima mišljenje mojih dragih blogerki a kod mene će se naći zasigurno ovaj mousse još puno puta  ali  bez bijelog krema.

petak, 18. ožujka 2011.

Ledene jabuke by tamara

 
Tako mi je drago da nam se priključila i Tamara s prekrasnog  bloga Bite my cake i u kratko vrijeme podijelila s nama njene lijepe recepte a ja sam i doduše već i tu pokazala njenu Piškota torta s jagodama koju sam poklonila svojoj Stelli za njen ročkas.A sad su došle na red i Ledene jabuke koje se tako brzo naprave a onda vam ostaje samo čekati da keksići samo upiju sok ,meni su čak i treći dan oni okrajci koji su ostali bili daleko najbolji.

Potrebno vam je  cca 6 jabuka
                              2 dcl vode
                             150 g šećera
                              2 vrećice pudinga od vanilije
                             1/2 žličice cimeta (ja stavila jednu dobro punu)
                              400 g keksa
                              250 ml slatkog vrhnja za šlag


 Jabuke dobro oprati ,očistiti od kožice i naribati ih , pomiješati s vodom ,šećom i cimetom.Prašak os pudinga pomiješajte s 12 žlica vode i dodajte ih jabukama i sve zajedno prokuhajte 5-10 min dok se kremica fino se stvrdne.Keksiće fino posložite u tepsiju a ja sam ih slagala u kalup za kruh tako da sam kalup obložila prozirnom folijom  obložila keksima i stavila sloj kreme ,sloj keksa dok nisam potrošila svu kremu i završila s  redom keksa.Vrhnje sam istukla u šlag ,ukrasila ga zapavo sklepala na brzinu i stavila u frižider.

  
Zasita jako fin i sočan s jabukama pun pogodak,ja sam koristila one kiselije jabuke i dodala malo limunovog soka.

četvrtak, 17. ožujka 2011.

Rolada od sira


 Ovu roladu stalno mjerkam i nikako da ju stignem napraviti a kod nje mi se sve sviđa okus a i izgled od kad ju je objavila naša Mihaela a htjela sam je uvrstiti i kad smo istraživali njen blog ali nisam uspjela pa sad pomalo nadoknađujem neke fine zaostatke.A povod je i bilo fino druženje samog ženskog društva u kojem sam zaista uživala.Uz ovu finu roladicu sam poslužila i slonovo uho i bio je pun pogodak.

Kora od sira 250 g isječenog sira (gaude ili tost sir),ja sam koristila tost sir i po dobrom naputke naše mamajac sam stavila tost sir na pek papir i s njim je posle bilo jako lako za baratati.



Fil za roladu 200 g pureće šunke izrezane na komadiće
                     100 g krastavca sitno nasjeckanih
                     100 g majoneze
                         5 žlica kiselog vrhnja
                     100 g naribanog sira



Moj se fil razlikuje od originala ali to svakako napravite po stanju svog frižidera i naravno okusa kojeg volite.
Sir za tost poredajte po pek papiru tako da se pri kraju sir preklapa i stavite u pećnicu peći na 100 C ali obavezno prekrijte tepsiju alu folijom.Mene je uhvatio strah šta ću s tim ako se bude pretvorilo u žvaku ali je moj strah bio neopravdan i kad se sir malo ohladio i ja namazala preko fil sve se tako fino zarolalo i na kraju i jako ukusno ispalo.Tako jednostavno,brzo i fino.

 I na kraju drage moje dobar tek vam želim....