petak, 28. siječnja 2011.

U posjeti kod Northie

Kad je objavila svoj post Gdje se prodaje vrijeme i uz njega objavila ovaj divan recept nikako se nisam mogla odvojiti od tih divnih sličica a tek kad je i napravila i svoju Katmer pitu shvatila sam da je vrijeme da ju i ja umijesim i zaista nije me razočarala i još osjećam tu finu hrskavu koricu pod mojim zubima.Tako fina a opet ima i teksturu mekanog kruha.Recept nisam mjenjala osim što sam je ja punila skutom i svježim sirom.

 
Tijesto 2 šalice od 200 ml, mlake vode
6 ravnih šalica od 200 ml, mekog pšeničnog brašna
2 žlice šećera
1mala žličica soli
1 mala žličica suhog kvasca
250 gr. maslaca
Od navedenih sastojka zamijesite tijesto da bude fino i elastično.Upotrijebite sve sastojke osim maslaca koji ćete poslije ribati.Kada je tijesto fino zamiješeno raspodijelite ga na veću i manju kuglu.Manju kuglu razvaljati na debljinu pola centimetra i preko nje naribati maslac,pa preklopiti do sredine a to isto napraviti is drugom polovicom,sad su obje strane savijene do sredine pa ste dobili pravokutnik,sad opet preko lijepo naribati maslac,pa lijevu stranu presaviti do pola i opet naribati maslac na nju pa preko njega presaviti desnu stranu.
Njega staviti s strane i ponoviti postupak i s većom kuglom.Manju kuglu razvaljati i stavite preko pleha ,staviti nadjev i preko nje staviti veću kuglu koju ste razvaljali i prstićima raditi valove.Nemojte kao ja ,ja sam je jednostavno stavila pa se zalijepila za nadjev već pomalo ih oblikujte da vam budu lijepi kao Natašini.Stavite ju peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200C i posle uživajte.Nataša hvala na divnoj piti.






subota, 22. siječnja 2011.

Kokos kuglice u snježnom ruhu

Gledam ovih dana ,čitam sve na zadanu temu kokosa a moja pak Stella gleda mene i čudom se čudi da se ja već nisam uključila u igru koju je pokrenula Snježana a naša domaćica Sandra zadala temu kokos a iz razloga što zna da ja obožavam kokos i da nekad i pretjeram s njim.U biti htjela sam nešto slano ,ali to nije ispalo kako sam ja očekivala pa sam krenula u izradu ovih kuglica koje su nas naprosto ali zaista oduševile svojim okusom a izrada tako lagana i jednostavna pa se pridružujem igrici s mojim kokos koglicama u snježnom ruhu.

Ganache krema 200 g bijele čokolade
                         200 ml slatkog vrhnja
Slatko vrhnje pomalo zagrijati kad dođe do vrenja maknuti s ploče i razlomljene komade čokolade pomalo mješajući otopiti ,staviti s strane i pustiti da se ohladi.



Grilaž od naranče 1 korica cijele naranče
                               6 žlica šećera
Narančinu koru očistiti i opranu nasjeckati na male komadiće .Šećer na laganoj vatri otopiti,najbolje u padelici s dubljim dnom,kada se počne karamelizirati dodati narančine korice ,brzo promiješati i sve istresti na masni papir da se pomalo stvrdne.


Ganache kremu koja se ohladila pomalo s mikserom izmiksajte a onda u nju dodajte grilaž od naranče koji se nije skroz stisnuo već pomalo krcka po zubima,11 žlica mljevenih keksa te 50 g kokosa ,stavite na hladno da se pomalo stisne i da lakše oblikujete kuglice.Ako mislite da vam je smjesa premekana sačekajte da se prvo ohladi a onda potom još dodajte žlicu keksa.


Lagano oblikujte male kuglice i uvaljajte ih u kokosovo brašno i iznenaditi ćete se smjesom u kojoj se osjeti bijela čokolada.,krca grilaž a sve s kokosom.


ponedjeljak, 17. siječnja 2011.

Rascvjetane hrenovke u dizanom tijestu


Ovom receptiću su me privukle prekrasne fotkice s coolke ,tako lijepe da bi valjda smazala i te hrenovke  i preko compa.Čak se i Stella složila da izgledaju neodoljivo pa smo krenule u izradu iako je ona odustala ali se Tin pridružio u izradi tijesta za ove hrenovkice koje baš izgledaju cool a napravljene po receptu drage zocacro ,fora je način izrade i nekako sam se vratila u svoje djetinjstvo kad sam uvijek s mamom nešto mijesila.

Tijesto 500 g brašna
            1 paketić suhog kvasca
            1 žličica šećera
            1 žličica soli
            2,5 -3 dcl toplog mlijeka
            50 g maslaca
            1 jaje
            9 nekuhanih hrenovaka
Sve sastojke suhe pomiješati,dodati toplo mlijeko i sve začine i na kraju jaje i umijesite podantno tijesto,
Na kraju još umiješajte rastopljeni maslac i pomalo premijesite i stavite dizati cca 35-45 min.Kada se tijesto diglo,podijelite ga na 9 jednakih lopticai svaku lopticu razvaljajte na kvadrat veličine vaše hrenovke a potom svaku hrenovku zarolajte u tijesto.Svaku hrenovku koju ste zamotali u tijesto razrežite 4 puta ali ne do kraja.
Sada uzmite prvi i zadnji dio hrenovke i jednostavno zarolajte.Kad sam čitala recept uopće mi nije bilo jasno šro trebam s čim zaroati ali kad imate sve ispred sebe sve je jasno.Premažite svaki mali cvijetić maslinovim uljem i narežite krupno,kapulu i stavite na njega.Pecite cca 35-40 min na 180 C.Ja sam još i posipala sezamom.


Zaista jako fino ,baš za klince kao fina topla večerica a i za mamu i tatu da skupljaju suvišne grame ha,ha.