utorak, 28. prosinca 2010.

La cuisine creative

Kako je dobro istraživati jedan blog ,blog u kojem neznaš od kuda da kreneš , blog u kojem ima toliko finog savršenstva pa sve  to na jednom mjestu.Još sam je zapazila prije par godina na coolinarici i isprobala zaista puno njezinih recepata i žao mi je što nemam sličice ali za nešto i imam,tako da sa sa ovim postom pridružujem igrici koju je pokrenula mamajac u sklopu igrice FBI rukavice kojoj se rado pridružujem.
Obožavam njen svečani kolač,klinci su ludi za njenim krosančićima,a tek torte ,malo ću se sada prebaciti i na slana jela jer mislim da zaslužuju istu pažnju.I na kraju zaista kod nje je sve dovedeno do savršenstva pa valjda neće zamjeriti ako to ne bude i u mom slučaju.

                                                             Svečani kolač

 

Divan ,divan s jabukama i orasima a sve u ogrtaču mekog tijesta a tako lijep oku.

Tijesto  500 g brašna
              200 g omekšalog maslaca
               70 g šećera
                1 kvasac
                1 jaje
                1,5 dcl mlijeka
Kvasac rastopiti u mlačnom mlijeku s dodatkom šećera i brašna i pustiti da se digne,Dodati ga suhim sastojcima i zamijesiti tijesto i ostaviti da se diže.A za nadjev treba pomiješati slijedeće sastojke.
Nadjev  500 g naribanih jabuka
              100 g sameljenih oraha
                  2 žlice šećera
                  2 žlice griza
                  vanilin šećer
                  cimet
                 1 jaje (ja ga izostavim)


Za nadjev prvo jabuke izribajte ,dodajte orahe,šećer,griz i puno cimeta i malo muškatnog oraščića i fino promješajte.Tijesto razvaljajte a ja radim s čašom velikom krugove koje punim nadjevom fino zavijem da dobiju oblik ružica i stavljam ih peći u nauljeni kalup od torte na 200 C oko 30 min ili zavisno o vašoj pećnici.


Drugu stvar koju obožavam su njeni legendarni kroasani tako jednostavni fini da li u slatkoj varijanti ili u slanoj.
                                                             Kroasani

Tijesto 1 kg brašna
             1 svježi kvasac
             2 žličice soli
             5 žlica ulja
             1 jaje
             2,5 dcl mlijeka
             2,5 dcl vode
             250 g putra za premazivanje
Razmutiti kvasac s mlijekom i pustiti da se digne i umiješati u suhe sastojke i zamijesiti tijesto mekano.
Podijeliti na 16 loptica i svaku razvaljati na okruglu koru.Svaku premazati s putrom i stavljati jednu na druge,zadnju ne premazivati.Pokriti i pustititi da se odmaraju cca 20 minuta.Zatim rastanjiti kore i pomalo ih rezati na polovine,pa svaki polovinu još na pola pa te polovice na još manje trokutiće.Puniti ih nadjevom po voli i pustiti da su odmaraju još cca 1 sat a potom ih staviti peći na 220 c oko 20 minuta.Zaista divne ,mekane i s pekmezom od marelica savršenstvo.


 Radila sam i ovo lisnato koje je slično gornjem samo s dodatkom jogurta i zaista su ispali divni lisnati cvjetići.


 Tijesto 500 g brašna ,pola kvasca,1 žličica soli ,1,5 dcl jogurta,1,5 dcl mlijeka 125 g putra i 1 jaje.
Kvasac stavite da se diže u toplom mlijeku a vi za to vrijeme pomiješajte suhe sastojke,dodajte jogurt i kvasac koji se nadigao u toplom mlijeku.Umijesite tijesto i podijelit ga u 8 malih jufkica a onda svaku razvaljete u krug premažite rastopljnim putrom .Tako i sve ostale osim zadnje koju ne premazujete,pokrijte krpom i ostavite da se diže.Lijepo razvaljajte tijesto i radite kvadratiće 10x10 i na krajevima svakog ruba radite  slovo  L ,ja sam stavljala pekmez od smokvi na jednu turu a na drugu pekmez od šljiva.



U originalu je i premazano razmućenim jajem ali ja nisam.Tople obilato posipajte štaub šećerom.


A došli su na red i mirisni prutići ,nešto slano ,makano i jako fino a i jako dobro,dobro.

Za tijesto vam je potrebno 500 g brašna,250 g svježeg sira,1 žličica soli ,1 paketić pecilnog praška,1 jaje i 0,75 dcl mlijeka.Zamijesite fino tijesto i razvaljajte ga otprilike pola centimetra debelo,premažite jajem i obilato naribajte sira u mom slučaju je bio parmezan.Pospite obilno začinskim biljem i sezamom naravno  i radite trakice širine 1 cm i fino ih spiralno uvijajte i stavite peći na 200C dok blago ne porumene.A onda fino uživajte.A ja sam došla do kraja bar ovoga bloga a tvoje recepte ću i dalje isprobavti ali ti to znaš.

utorak, 21. prosinca 2010.

Bijeli Božić ili...

Bijeli kolačići s bademom,po meni najsavršeniji mali kolačići za Božić naše drage Milicze ,toliko fini i zaista lijepi u svojoj jednostavnosti.



Tijesto-25 dag maslaca
             15 dag badema mljevenih
              1 vrećica vanilin šećera
              1 jaje
              2 žlice šećera
            35 dag glatkog brašna

Bademe prokuhajte,ogulite i sameljite kada se malo posuše.Od sastojka umijesite tijesto i radite oblike koje želite ali obavezno jedne napravite s rupicom na koju ćete staviti pekmez.Pecite ih na 180 C ali tek toliko da počnu stvrdnjavati i da ostanu bijeli.

Krema -6 dcl mlijeka
              5 žlica brašna
             20 dag šećera u prahu
              2 vanilin šećera
            25 dag maslaca

Za kremu skuhajte mlijeko s brašnom i vanilin šećerom i pustite da se ohladi.Maslac zmiksajte s šećerom u prahu i dodajte mlijeku.Stavite u dresir vrećicu i ukrasite svaki keksić bez rupice.Poklopite i ukrasite pekmezom.Meni uz ove peksiće paše pekmez od šljiva ali vi po želji.

Zaista nekad su neke najednostavnije stvari zaista tako fine i elegantne a ovi mali kolačići svake godine krase moj stol za Božić a i vama drage moje blogerke ja to želim vama samo žličicu blagosti,2 kapljice poljubca i 100 g zagrljaja.

nedjelja, 19. prosinca 2010.

Frankopan torta


 Jučer je padao snijeg satima,pomalo i gusto.Kada smo se probudili ,bilo je pravo zimsko jutro ,imala sam osjećaj da sam se probudila u sasvim nekom drugom svijetu.Sve bijelo samo more u daljini plavo.Tako divan kontrast.



Jučer smo slavili i 17 godišnjicu braka ,smijali smo se jer nismo vjerovali da je već toliko prošlo a zaista jako brzo.Imam osjećaj da život tutnji pored nas a mi smo sporedni glumci u tom filmu,doduše u životnom i jako stvarnom.Ja sam jako sretna osoba i želim da tako bude i dalje iako iskreno jedva čekam da prođe ova 2010 nije nam bila baš lijepa.Bilo je i bolesti i krov nam je gorio ali idemo naprijed jer smo skupa.Prijatelji su nas pitali da li bismo nešto promijenili i obadvoje smo rekli ne,da zaista dok smo skupa možemo sve.

Ovu tortu sam jela prije 15 godina u restoranu Frankopan u Kraljevici ali nismo dobili recept dok ljetos u sklopu Jutarnjeg lista nije izašla Frankopan torta koju sam ja malo promijenila i dobila jednu tortu malo drugačijeg okusa ali zaista božanstvenog.
Kore - 1 paket lisnatog tijesta koji razvaljete i kalupom torte od 22 cm radite 4 kruga koje ispečete i kalupu za tortu do zlaćane boje na 180 C par minuta.Pustite da se ohlade.
Krema- 6 žutanjaka
              2 dcl slatkog vrhnja
              1 žlica škrobnog brašna-gustina
              150 g šećera
              150 g maslaca
              100 g lješnjaka
                50 g arancina
              pola žličice cimeta
              pola žličice muškatnog oraščića
 Ukras 4 dcl slatkog vrhnja
             1 mala konzerva s breskvama



Slatko vrhnje s žutanjcima uz dodatak 1 žlice gustina kuhati na pari.Kad se kruma zgusne pustite je da se ohladi.
U ohlađenu smjesu dodati muškatni oraščić,cimet,lješnjake i arancine.Na kraju dodati puter i mikserom izmiješati u finu kremu.Ohlađene kore filati kremom,jednu po jednu.Zadnju ostaviti čistom i na nju poslagati polovice breskva.Nemojte smanjivati količinu cimeta i muškatnog oraščića ,zaista daju posebnu notu torti. Slatko vrhnje istući u  šlag i fino ukrasiti tortu.
Pustite da se ohladi da se fino prožmu sastojci najbolje preko noći i uživajte.


A još ću staviti slikice divnog Kastva i zimi. Ja vam baš uživam...


utorak, 7. prosinca 2010.

Kolač od griza


Ovom kolaču su me privukle korice , naprosto obožavam kolače s puno kora kao i krema tipa bijele pite,mađarice ,medene pite a sad je druga strana maedalje kako napraviti lijepe kora da budu sve jednake,fino debele i ravnomjerno pečene.E tu toga nema samo nanesete žlicom ,izravnate i stavite peći.I kora je gotova,Recept sam pokupila s coolke od naše drage dubravke.

Kore 3dcl mlijeka
         10 dkg mljevenih oraha
         24 dkg šećera
         30 dkg griza
         pola žličice soda bikarbone

Sve sastojke fino pomiješati i preliti mlijekom i ostaviti 2 sata na sobnoj temperaturi.Ja sam dodala još jednu žlicu griza ali posle nekog vremena smjesa se fino stvrdne.Trebaju vam tri kore veličina tepsije cca 30x20.tako da odmah izrežete papir i za ostale dvije.Žlicom nanesite smjesu,poravnajte je i stavite peći na 180 C dok lagano ne dobije boju,Kore će vam biti tvrde ali kad nanesete kremu one će se naravno smekšati.


Krema 5 dcl mlijeka
            4 žlice brašna
           15 dkg šećera
           15 dkg maslaca

Zakuhajte 3 dcl mlijeka a u ostatak mlijeka izmiješajte  brašno s šećerom da ne bude grudica.Lagano staviti kuhati i kuhajte dok se ne zgusne.Kad se ohladi dodajte maslac i lagano umiješajte .Ja sam još dodola1 dcl limunovog soka.Kremu fino rasporedite po korama ,ja sam i zadnju koru prekrila kremom i sve posula pinjolima iako je dubravka sve posula čokoladom i naravno uživajte.

A uspijela sam  uhvatiti i tračak sunca.

petak, 3. prosinca 2010.

Pašteta od hobotnice,štoklja

Jako jednostavna pašteta nadasve fina ali obavezno mora biti pravo maslinovo ulje,svježe smrznuta hobotnica i začini.Kod nas omiljena za veće fešte i druženje s prijateljima s dodatkom toplog tosta i kruhića i naravno čašu crnog vina.Morate samo paziti na količinu tj. težinu hobotnice jer ona se stisne pri kuhanju i više nego upola pa jedino samo kilažu primjenite društvu koje ćete imati.Moja je bila cca 1,5 kg a to je sasvim dovoljno za 6 osoba.

Pašteta 1,5 kg hobotnice
            4-5 režnja češnjaka
           1/2 dcl limunovog soka
            šaka sjeckanog peršina
           1 dcl čistog,pravog maslinovog ulja
           4-5 sušena pomidora
            malo soli,papra
Hobotnicu opranu i smrznutu staviti kuhati u express lonac,nakon cca 25 min kuhanja sačekajte da se ohladi i narežite je na male kockice.Dodajte sušene pomidore,limunov sok,češnjak i peršin i maslinovo ulje i sve usitnite u multipraktiku.Ako vam  pašteti treba dodati još maslinovog ulja slobodno dok ne dobijete finu teksturu paštete.

Kod nas hobotnicu ili štoklja kako mi kažemo po domaći naši stari suše i na buri i onako sušenu spravljaju s jajima,jedno toliko jednostavno i zaista odlično autothono jelo koje se spravlja na otocima.Sušeni štokalj ima zaista i specifičan okus i miris ,zaporavo jak kojemu ne trebaju drugi sastojci da bi ga napotpunili.Tako i za ovu paštetu ne treba puno da bi zaista bila ukusna i fina.A ja sam dobila frišku za zdravlje i šteta ju je ne bilo iskoristiti .