utorak, 30. studenoga 2010.

Hommage jednim kuglicama



Taj dan točnije prošli petak sam jurla iz Krka u Crikvenicu gdje sam usput i kupila lješnjake i čokoladu za kuhanje i napolitanke ali nisu imali malih košarica za domaći fererro koji sam naumila napraviti po receptiću naše drage Mihaele i njenog lijepog i kreativnog bloga i tako sam se mislila pridružiti igrici ali me je izdalo moje zdravlje.Jedva sam došla do Rijeke i nazvala supruga da preuzme klinca iz škole a da ću ja skočiti do hitne samo da mi daju jednu inekciju solimedrola ili amilofilina i da mi pomognu da prodišem.Godinama sam astmatičar i mogu reći da je bolest pod kontrolom ,bavim se svim aktivnostima i nisam do sada bila zakinuta za neke stvari iako je naravno moja pumpica tu uvijek uz mene jer nikad se nezna.A živim u pdručju koje za astmatičare i nije napovoljnije ,sigurno ste sto puta čuli na Dnevniku oko područje Rijeke velika vlaga i kiša ili na širem području Rijeke naravno kiša.Tako i cijeli ovaj mjesec jedan dan je bio sunce a svi drugi pune vlage i kiše i to je naravno utjecalo na moje zdravlje.Iako moram priznati imala sam znakove ali sam ih nekako zatvarala u svoje ladice i kako sam se prevarila.Završila u bolnici s teškom upalom pluća i sjenom ne desnom plućnom krilu,Tjedan dana sam prolazila preglede i za vikend me pustili doma a u ponedjeljak opet na pretrage.Ljuta sam na sebe ,mislim da nisam trebala doći do ovoga a kad asam vidjela još da je doktorica otvorila bolovanje na mjesec dana i poručila po suprugu da stvarno mjesec dana mi ne gine biti doma dala mi je zamisliti.A posao....radim ga sama i nažalost u djelu koji ja odrađujem nemam zamjenu i što sada,mjesec dana ako me ne  bude da li će doći do raspada ili.....Da a već su i počeli e-mailovi stizati ne kućnu  adresu a evo radosti našeg doba.A sad da se vratim kuglicama jer to one i zaslužuju,nekako sam ih najviše i napravila zbog mog Tina on voli te kuglice a moram priznati da sam odradila sve sjedećki.A nabavili su mi i košarice 30 kom za 25 kn,nisu mi ni rekli gdje su tako "jeftino" prošli.


A za divne kuglice potebno vam je 100 g naplitanki od lješnjaka
                                                     150 g lješnjaka
                                                     200 g nutelle
                                                     150 g čokolade i par žlica ulja


Lješnjake u pećnici malo propeći i kada se ohlade nježno ih potrljati i skinuti kožicu.Naplitanke isjeckati , dodati lješnjake izmrvljene ,dodati nutellu i fino oblikovati kuglice.Ja sam jedan dio močila u čokoladu a drugi dio kuglica sao uronila u razmrvljene lješnjake.Da moram reći da kad sam napravila smjesu.smjestila sam je u frižider i posle nisam imala problema kada sam radila male kuglice.
I da na kraju moje zadovoljstvo da sam ipak stigla sudjelovati u igrici.
          

srijeda, 10. studenoga 2010.

Bubina punjena pletenica



Bubina pletenica je nešto jako fino ,efektnog izgleda a nadjev famozan iako ja nisam stavila marcipan kako je u originalnom receptu iz razloga što ga moji baš ne obožavaju pa sam je punila pekmezom od marelica,ribanim jabukam i breskvama iz kompota i sva posula mljevenim lješnjacima.Prava divota.


Za tijesto rastopiti kvasac u malo toplog mlijeka s žličicom šećera i dvije brašna.Pola kile brašna prosijati,dodati 3 žlice šećera ,2,5 dcl mlačnog mlijeka,2 jaja,50 g naribanog maslaca.Dodati uzdignuti kvasac i zamijesiti mekano tijesti i staviti da se diže cca 30 min.



Nadjev 3-4 žlice pekmeza
     30 g grožđica
                           30 g badema,lješnjaka,oraha
      50 g marcipana
                   50 g omekšalog maslaca


Uzdignuto tijesto fino tanko razvaljajte i po sredini premažite pekmezom a na to stavite ostatak nadjeva.
Vanjski dio tijeste premažite omekšalim maslacom i sada zarezujete trakice ukosa s jedne i druge strane
široke cca 2 cm i tako do kraja.Slikice pripreme pogledajte na Bubinom blogu.
Sada te trakice fino prepletiti jednu preko druge i pustite još časak dok se ne ugrije pećnica da se odmara.
Stavite peći na 200 C dok ne porumeni i pred sam kraj premažite ju s vodom u kojoj ste otopili šećer i pospite bademima,lješnjacima u mom slučaju krupnim šećerom.
Uživajte a tebi draga Dubravčice zahvaljujem na finom receptiću od kojeg je cijela kuća mirisala.



nedjelja, 7. studenoga 2010.

Samo još jedna torta od kestena...


Ova torta je spoj više domaćica ,tako da je krema od kestena posuđena od moje drage smajlice,
a druga kremica uzete od jedne prekrasne Kesten frajle i tako je nastala ova toliko jednostavna a zaista
fina torta puna divne mekane kreme i kestena zarobljenih u bijeloj čokoladi.

 Podloga za tortu  200 g mljevenih keksa
                                50 g mljevenih oraha
                                80 g otopljenog maslaca

Kekse samljeti i pomiješati s mljevenim orasima i ddati otopljeni maslac.Smjesu utisnuti na podlogu
za tortu i lagano poravnati,

 
Bijela krema 2 dcl slatkog vrhnja
                       3 dcl kiselog vrhnja
                       3 žlice meda
                       1 vrećica želatina u prahu

Slatko vrhnje istucite u šlag ,pomalo dodajte kiselo vrhnje i med.Lagano pomiješati.Nabreklu želatinu koju ste spremili prema uputstvu s vrećice lagano otopite.Par žlica kreme dodajte u želatinu a onda sve skupa promiješajte i stavite na podlogu.Stavite u frižider da se lagano stisne prije stavljanja kesten kreme.

Krema od kestena 250 g očišćenih i propasiranih kestena
                                150 g šećera
                                100 g bijele čokolade
                                    2 žlice ruma
                                100 g maslaca
                              


Maslac lagano pomiješati s štaub šećerom i u to umiješati kesten pire.Dodati rastopljenu bijelu čokoladu i na kraju umiješati rum.Kesten kremu lagano nanijeti na bijelu podlogu.Ukrasiti čokoladom koju smo prethodno rastopili s 3 žlice ulja.

Karamel niti 80 g šećera
                      40 ml vode
Zagrijati vodu i šećer .Ne miješati.Kad se počne pretvarati u karamel i dobije zlatnu boju maknuti s štednjaka i pustiti da se ohladi ,Nakon par minuta se karamel zgusne a vi uzmite vilicu i razvlačite niti u željeni oblik.Ako ne padaju niti znači da se dovoljno nije karamel stisnuo,sačekajte čas a potom vucite niti.Ako se karamel stisne jako nema veze samo ga lagano otopite na štednjaku.

Praksom niti postaju sve tanje i sve ljepše.Najbolje niti napraviti pred serviranje jer se nakon nekog vremena jednostavno otope.







srijeda, 3. studenoga 2010.

Puretina u jeseni


Volim miris jeseni ,volim kada padaju kiše,volim kad hodam da lišće šušti pod mojim nogama na šta se mojoj boljoj polovici diže kosa na glavi jer on naravno voli ljeto i zimu ali kada puše bura i kad ja 5 a zapravo -10.
Naravno volim i kestene i ne samo u slatkim varijantama već i u slanim i zaista ispadne jako fino a zaista pomalo drugačije.Ovaj recept sam spremala i nisam svojima rekla u biti i šta jedu jer sam mogla zamisliti njihove face da jedu kestene a da nije kesten pire ili neki fini kremasti kolač ili bar marunjača.
Fini spoj nježne puretine iako bi svako bijelo meso dobro došlo ,gljiva ,malo senfa i crvene slatke paprike i naravno kestena.
Potrebno je  1/2 kg puretine
                     400 g  svježih šampinjona
                          2 žlice senfa
                          1 žlice crvene slatke paprike
                     200 g propasiranih kestena
                         1 dcl vina bijelog
                         1 velika kapula
Gljive očistite i sitno narežite i dodajte na dinstanu kapulicu,dinstajte kratko vrijeme podlijevajući bijelim vinom.Za to vrijeme narežite puretinu na veće rezance posolite ih,dodajte senf i sve zajedno pomiješajte.
Preko mesa posipajte žlicu brašna koju ste pomiješali s slatkom crvenom parikom
U gljive sada dodajte kesten koji ste prethodno skuhali i očistili.
Gljive izvadite i stavite na toplo ,dodajte malo maslinovog ulja i popržite rezance od mesa na ostatku od umaka.Kada je meso porimilo zlatnu boju izvadite ga.
Jedan dio umaka od glijva propasirajte a drugi ostavite u komadićima.
Taj koji ste propasirali pomiješajte s rezancima od mesa , a ostatak umaka prelijte preko priloga.
U mom slučaju su bili njoki ali jako fino ide i s rižom,pireom,prokulicama.


I na kraju balade svi su bili zadovoljni.
Dobar tek...