subota, 16. listopada 2010.

Marunada

                                                                Marun u žejici


Marunada vam je fešta od maruna a maruni su nastali križanjem domaćih divljih kestena i sadnica koje su lovranski pomorci donijeli iz nekih dalekih zemalja Dalekog istoka najvjerovatnije iz Japana.Rastu na obroncima Učke a najviše u okolici Opatije ,Lovrana i Moščeničke Drage.Tradicionalno marunada počinje  drugi vikend u Lovranu a potom u Dobreću i na kraju u Lignju.Maruni su veliki pitomi kesteni izražajnog okusa a i mirisa.Čak je i engleski Guardian uvrstio Marunadu među 10 top događaja koje morate posjetiti ove jeseni.

                                      Razlika ni 50 metra zračne linije more i šuma       

Jako su cijenjeni i cijena im nije ni tako mala.Maruni imaju jako dobra nutritivna svojstva ,fino probavljivi s malim udjelom masti.Izvrstan izvor energije ,pomaže  pri imunitetu a poznati su i pripravci u obliku krema koju na našu kožu djeluju kao melem.Ja npr. kad kuham kestene nikad ne bacam vodu već ispirem kosu u njoj i kosa mi dobije bakreni odsjaj i potrebnu vlažnost.
U jesenje dane se volimo šetati po obroncima Učke i guštati u šumama maruna a opet začas se spustimo do mora i kao danas na punih 18 C bilo je i kupača.


Želim s vama podijeliti jedan stari recept poznat kao marunjača ,dizano tijesto s finim nadjevom u  ovom slučaju od maruna a vi možete i koristiti i kestene.Recept sam dobila od jedne nonice s Lovrana.Hvala nona Anice..



Tijesto  1 mali svježi kvasac
              40 dkg brašna
              28 dkg putra
               1 jaje
               1 žutanjak
               6 dkg šećera

Nadjev 1 kg maruna
             10 dkg šećera
               4 žlice ruma
               2 vanilin šećera
               2 žlice meda


Kvasac rastopite u malo toplog mlijeka s dodatkom brašna i malo šećera.Pustite da se digne.Za to vrijeme prosijte brašno,dodajte naribani putar ,dodajte jaje i žutanjak , šećer i ostatak mlačnog mlijeka.Pomalo dodajte nadigli kvasac i umijesite tijesto da vam bude mekano i da se ne hvata za ruke.Pustite da se diže cca 40 min.Za to vrijeme skuhajte marune koje ste prethodno zarezali.Kuhajte ih cca 25 min.Kad se ohlade očistite ih i propasirajte uz dodatak šećera,ruma i meda.



Nadjev ne smije biti ni pregust a ni prerijedak.Nadiglo tijesto razdijelite u dvije kugle , te razvaljajte jednu pa drugu.Pomalo pripremljeni nadjev rasporedite po tijestu.
Zamotajte tijesto u dvije štruce i lagano ih premjestite u tepsiju u kojoj ćete ih peći a koju ste prethodno namazali i pobrašnili.
 Razmutite jedan žutanjak i lagano premažite štruce.Lagano ih čačkalicom izbodite po površini.
 Ostavite ih još da se dižu cca 15 min.Stavite peći na 180 C dok ne dobiju finu boju i dok štapić ne izađe čist iz tijesta.
 Obilno ih posipajte štaub šećerom i uživajte.

                                 Šuma maruna
.


Dođite i uživajte...














četvrtak, 14. listopada 2010.

Panna cotta s kokosom i karamel preljevom


Nekad su jednostavne stvari možda i najbolje,Nekad znam tako zakomplicirati stvari i posle se uvijek pitam šta mi je to trebalo.Ali da u datom trenutku to se čini najboljim rješenjem a ono figa...
Kad sam bila mlađa nekad mi je jako bilo teško reći oprosti iako sam u dubini duše znala da sam kriva a sad ispravljem svoje pogreške i ne srljam baš previše.Od kako sam izgubila svog tatu s drugačijim očima gledam na svijet oko sebe i cijenim drage ljude kojima sam okružena.Neznam da li sam trebala proći smrt drage osobe da cijenim ono što imam.A znam da ono što imam je zaista neprocjenjivo i bojim se da ću to izgubiti....
Ma lude misli mi danas kolaju glavom .
Ovaj receptić je inače od lp-l mama sa coolinarike ali je ona izbrisala recept neznam iz kojeg razloga a kod mene se nađe često kad nam usfali slatkog.


Panna cotta  2,5 dcl mlijeka
                      2,5 dcl slatkog vrhnja
                      2 žlice šećera
                       5 žlica kokosovog brašna
                       aroma vanilije

Karamel preljev 5 žlica šećera
                            2 žlice pinjola

Želatinu rastopite u vodi i sačekajte da nabubri.Mlijeko i slatko vrhnje s dodatkom šećera stavite da lagano zakuha.Dodajte esenciju vanilije i pomalo umiješajte kokosovo brašno.U međuvremenu lagano otopite želatnu i pomalo miješajući dodajte u kremu.i.Posudice u koju će te staviti panna cottu oplahnite vodom i lagano ih napunite i stavite hladiti.Nakon nekog vremana stavite ih u frižider.Prije degustacije na laganoj temperaturi otopite šećer i kada se pretvori u karamel dodajte pinjole .I sad brzo s žličicom na prevrnutu panna cottu izlijte malo karamel preljeva i brzo u frižider.Pustite da se karamel preljev stvrdne i lagano uživajte.





subota, 2. listopada 2010.

Rapski baškotini


Baškoti ,baškotini kako gdje ih nazivaju u ovom primorskom djelu Hrvatske nastali iz potrebe da kad mornari odu na duga putovanja imaju nešto fino za pojesti tvrdo a opet i da uživaju u tijestu koje u dodiru s čajem i kavom promijeni tvrdoću.Za bakarske baškote ste svi vjerovatno čuli ,za razliku od ovih ono nisu slatki a donesli su ih mornari iz Italije za potrebe njihove trgovačke mornarice krajem 15 stoljeća baš iz razloga da kad njihova trgovačka mornarica krene na put ima šta za jesti na dugim putovanjima.Poznati  su vam i prefini paški baškotin koje izrađuju beneditinke otoka Paga i koji je čudesno okusan ,tvrd a tako prhak.Recept se iz koljena na koljeno prenosi i čuva a one su ga počele peći za javnost da svoje prihode uvećaju a danas ga ne mogu napeći kolika je potražnja za njima.A evo tu je i rapski baškotin koje se s dodatkom badema pretvara u pravu deliciju .Vjerovatno kako su mornari pristajali u luke tako su i dijelili prvotne baškote a onda su nastajale ove fine verzije.Kod nas se peču za blagdane ,vjenčanja .Kod mene uvijek jer mjesecima mogu stajati u limenoj kutiji i kad namam slatkog samo njih izvadim i evo finog deserta uz popodnevnu kavicu.
Ovo nije pravi izvorni recept ali mislim da sam dobila teksturu pravog starinskog kolača.


Potrebno vam je 450 g badema koje ste prethodno ofurili u vodi i skinuli im kožicu.Volim napraviti ovo noć prije da mi se ipak malo osuše.
Tijesto  5 jaja
             400 g brašna
             450 g badema
                80 g šećera
            1 velika žlica kore neprskanog limuna
            1 velika žlica ruma
            3 vanilin šećera



Jaja umutite s šećerom ,pomalo dodajte prosijano brašno,limun i rum.Na kraju umiješajte cijela bademe.
Tijesto preselite na podlogu i zamijesite tijesto da vam se ne lijepi za ruke naravno uz dodatak brašna.Formirajte roladu i stavite je sušiti cca 60 min na 120 C bez upotrebe ventilatora.Nakon toga vremena je umotajte u mokru krpu i ostavite preko noći.Sutradan je narežite na fine tanke ploškice i stavite je sušiti na 60 c cca35-40 min dok se ne posuše i malo zarumene.


Kad se ohlade sami ih spremite u limenu kutiju i uživajte u njima pomalo ih grickajući.

A ova divna jesen i dalje traje.....