četvrtak, 30. rujna 2010.

Ny cheese cake by melrose

Da li sam ja mjerodavna osoba da nešto napiše o ovoj torti,vjerovatno ne a iz razloga što ja obožavam ovakve stvari i čak moram priznati da imam i omiljen recept ali o njemu neki drugi put,Volim ovu finu strukturu sira pa na kraju kiselo vrhnje ka glazuru.Volim ovaj divan spoj finog sira,limuna,
Malčice je komplicirana za napraviti ako se držite uputstva ali kako sam ja blizanka po horoskopu hoću da sve bude savršeno(a nikad nije) da bude brzo(a nikad nije) i da se svi dive (hm kako kad).Tako je bilo i pri ovoj izradi malo sam skratila ono čekanje pri odvajanju i zanemarila odmor od 20 min prije stavljanja kiselog vrhnja ali mislim da nisam ništa izgubila.I tako se i ja pridružujem kuvarijacijama s ovim lijepim receptom.



Jedina mala zamjerka ipak mi se čini malo prevelika količina šećera ,po mom okusu čak bi 250 g bilo idealno,Tako da ću zasigurno drugi put smanjiti količinu šećera i dodati još bar dvije žličice limunovog soka.
 Podloga za tortu 100 g keksa
                              50 g maslaca
Krema    1,4 kg sira
               360 gr secera
                50 gr kiselog vrhnja
                30 gr brasna
               1 žličica  limunovog soka
               2 žličice vanilin šećera
               2 zutanjka
               5 jaja 

Pomalo miješati sve osim jaja,ja sam upotrijebila 1/2 kg svježeg sira i 1/2 kg mliječnog sira za mazanje,
Dodati jaja i miješati dok ne dobijete finu krema.Izlijte na podlogu od keksa i stavite peći na 140 C
oko 20 min a potom nožem fino odvojite od kalupa (naučila sam nešto novo).E sad bi trebalo ostaviti kolač 20 min izvan ja nisam već sam ga vratila u pećnicu i nastavila peći dok nije počeo dobijati boju.Izmješala sam 200 g kiselog vrhnja s 20 g šećera i fino prelila preko kolača i vartila u pećnicu na još 8 min.

I moji vole ovakve stvari tako da je brzo nestala a vjerovatno iz razloga još je i padala kiša pa se nismo puno micali ovaj vikend iz kuće.

Ipak smo uhvatili tračak sunca pa smo išli proteguti noge uz more.


Skoro da je bila calma bonaca a nakon pol ure se spustio pljusak.

subota, 25. rujna 2010.

Pivski kruh


Oko ovog kruha  i njegovog recepta motala sam se mjesecima ,a iz razloga što se kruh diže 18 sati ,iako to i nije u biti loše ako se rasporedi vrijeme i zaista on je brzo pečen i nadasve fin samo što naša draga unikatica
nije zaista naglasila kako je kruh fin i radila bih odmah duplu mjeru jer se već pojeo za ručak a neki mali lopovi nisu mogli dočekati da se i ohladi.I evo prilike da s ovim receptom se pridružim Kuvarigricama u Ajme koliko nas je   i dragoj Ani šaljem ovaj recept koji je nas osvojio.


Kruh rado pečem i stvarno imam jako dobre recepte ali ovaj me oduševio valjda  zbog njegove hrskave korice i divnog mirisa koji se širio kućom.Držala sam se recepta osim što sam koru namazala maslinovim uljem i posipala sjemenkama lana,sezama i suncokreta.

Za kruhić vam je potebno : 450 g brašna
                                                 2 žličice soli
                                                 1 žličica sode  bikarbone
                                                    ravna žličica suhog kvasca
                                              220 ml vode
                                              120 ml piva
                                                1 žlica octa


 
Pomiješajte fino sve sastojke ,dodajte mokre i lagano pomiješajte s drvenom žlicom.
Dobro zatvorite i stavite u frižider na 14 h.Nakon tog vremena izvadite ga iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi 2h.Nakon dva sata na dobro pobrašnjenoj podlozi ga premijesite ja sam ga i par puta i istukla.
Potom ga stavite na pek papir i premažite uljem i pokrijte folijom i pustite da se diže još dva sata.Tepsiju u kojoj ćete peći kruh zagrijte na 250 C bez ventilatora.Sad premjestite kruh na vruću tepsiju ,obavezno skinite foliju i stavite peći obavezno poklopljenog 20 min.Nakon 20 min smanjite temperaturu na 220 C i izvadite poklopac i pecite dok fino ne porumeni.



I ako ste pomislili da je dugo bilo za čekati tek sada treba sačekati da se ohladi i da navalite na božanstven krušac.

   



ponedjeljak, 20. rujna 2010.

Just good food

Sam naziv  bloga priča svoju priču i to tako divnu priču s prekrasnim fotografijama koje zaista uljepšavaju svaki recept koji Nada napiše i tako da mi zaista nije bilo teško istražiti njen zaista lijep blog i tako se pridružujem igrici koju je pokrenula mamajac u sklopu igre FBI rukavice.Nekako sam htjela sklopiti cijeli ručak od predjela do deserta ali nisam uspijela iz razloga kad sam krenula istraživati blog neki fini receptić bi mi jednostavno odvukao pažnju i na kraju ništa od moje ideje cijelog ručka.
Započela sam jednog  dana kad sam doputovala kući s poslovnog puta u Mali Lošinj i bila toliko umorna da zaista nisam znala za sebe i bila u uvjerenju da će se bolja polovica pobrinuti za ručak koji je skoro imao gotov u frižideru ali šipak i sjetila sam se recepta naše Nade i njenih Zapečenih kobasica
koje su me baš oduševile i zaista prije nisam naišla na neki sličan recept.Još jedan valjani razlog je da sam imala  sve u frižideru.




Tijesto 130 g mekog brašna
                1 žličica soli
                3 jaja
            300 ml mlijeka
            pola žličice praška za pecivo
               1 žličica masla
            puno peršina
            150 g pancete
          i kobasice koje imate Nada je preporučila pečenice koje ja jedino nisam imala već kranjske                kobasice).


Zagrijte pećnicu na 200 C ,pomiješajte brašno s soli te pomalo dodajte mlijeko i nastavite mješati.
Smjesu ostavite da odstoji 30 min kod mene je bilo cca 15-20 min jer su svi bili previše gladni.
Kobasice koje ste omotali pancetom prepržite s jedne i druge strane.U tijesto umiješajte pecilni prašak i
ulijte ga u vatrostalnu zdjelu preko kobasica i obilno pospite svježim peršinom.Pecite dok ne dobije zlaćanu boju i onda uživajte.Zaista meni u početku neobično jelo ali jako fino jer dobijete i kobasicu i fino tijesto koje je meni zamijenilo kruh.Topla preporuka a i klinci su bili zadovoljni..

Pripremala sam i Zapečene rolice od tikvica i patlidžana ali u mom slučaju bez balancana.
Jako fin prilog uz bilo koju vrstu mesa a može i poslužiti kao i lagana večera.


 
Sastojci koji su vam potrebni 1 balancana
                                             1 tikvica (u mom sličaju dve ,druga je glumila balancanu)
                                             10 dkg pršuta
                                              20 maslina
                                             1/2 kg svježeg sira
                                              2 žutanjka
                                                 začini


Tikvice operite i narežite tanko na duge listove.Ružmarin i nasjeckane masline pomiješajte dodajte naribani sir te dodajte pršut narezane na kockice.Umiješajte u sviježi sir i dodajte žutanjke koje sam ja izostavila.
Žličicom nanesite smjesu i zarolajte i stavite peći na 200 C dok ne dobiju finu boju.Jako fino jelo a i jako efektnog izgleda.Mislim da bi jako fino bilo i s feta sirom što ću zasigurno isprobati i dio svježeg sira zamijeniti s feta sirom.

 I na kraju sam još odabrala Šarene paprike na grčki koje su me privukle svojim bojama a u okus nisam ni sumnjala.
Za šarene paprike potrebno :
                                             8-10 paprika (raznih boja)
                                                  2 pomidora
                                                  1 glavica luka
                                                  2 češnja češnjaka
                                              150 g riže
                                                    lovorov list
                                                    maslinovo ulje
                                                    sol, papar
                                                   150 g nasjeckanim badema
                                                   2-3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
                                                   malo timijana
                                                  200 g feta sira, narezanog na kockice

Paprike oprati i očistiti od unutarnjih sjemenki a poklopčiće sačuvati.Pomidore ofuriti u vrućoj vodi i oguliti im kožicu.Nasjeckanu kapulu prepržiti na maslinovom ulju ,dodati pomidor ,3dcl vode ,dodati rižu i kuhati dok riža ne bude kuhana.Kad je riža kuhana dodati fetu sir ,bademe i ostale začine te napunite vaše paprike.Stavite peći na 200C dok fino ne porumene .


Jako fino jelo koje ću probati i s bulgurom.

srijeda, 8. rujna 2010.

Ariana kocke

Ove kocke su poklon mojoj prijateljici ,htjela sam uklopiti sve sastojke koje ona voli i mislim da  sam i uspijela.Lagane i tope se u ustima jedino nisam mogla dočekati pa sam ih uslikala nakon par sati iako su puno ljepše kad odstoje cijelu noć u frižideru.Cijelu subotu sam se družila s mojim cool curama u Ravnoj Gori i zaista uživala u malim ćakulama meni dragih ljudi koje sam imala prilike upoznati prije ,meni dragim curama iz Rijeke s kojima guštam na kavici a sad sam imala i upoznati i neke druge drage ljude.
Ali uživala sam i prirodi ,pravim goranskim šumama tako gustim da jedva i zrake sunca prođu kroz njihovo granje.


Uz šumu mi veže i vožnja bicikolm koju sam tek naučila voziti prije godinu dana i ne ispuštam je iz ruku.Po skrivećki sam je vozila da mi se klinci ne smiju ali moram odati priznanje mojoj boljoj polovici što je stvarno imao strpljenje za mene i na kraju sam provozila. Uspjeh....Često se idemo voziti u Fužine oko jezera tako je smirujuće i uvijek hladnije čak i do 5-8 C nego u Rijeci.A tu gdje živim u Kastvu bicikl je čak i nemoguće voziti jer je cijeli kraj malo uzbrdo pa nizbrdo.Zato koristim blizinu Gorskog kotara i skoro svako toliko evo nas u ovom prelijepom kraju.


I zaista uživamo i ljeti a i  zimi a i klinci vole to vrijeme kad smo svi skupa.





A da se vratimo na moje kocke i što je sve potrebno za izradu.

Kore                paket lisnatog tijesta
Kore razvucite ,nabockajte dobro i stavite peći dok lagano ne porumene.
Preljev od šumskog voća    500 g šumskog voća (borovnice,ribizle,kupine,jagode)
                                              2 svjetla preljeva za tortu
                                              3 žličice ruma
                                              5 žlica šećera
Voće pomalo kuhati dok ne pusti sok ,dodati 3 žlice šećera i tek kad zakuha i rum.Preljev za torte pomiješati s 2 žlice šećera i 2,5 dcl vode i pomalo ukuhati u voće.Lagano mješati i kad zakuha staviti s strane.


Krema od mascarpone 500 g mascarpone sira
                                        5 jaja
                                      100 g šećera
                                        2 vanilin šećera

Bjelanjke s prstohvatom istući u snijeg.Žutanjke s obje vrste šećera lagano miksati dok ne posvjetle i ne udvostruče volumen ,pomalo dodati sir i na kraju bjelanjke.
Na kore ide prvo preljev od šumskih bobica a potom mascarpone krema i na kraju opet kora posuta s štaub šećerom.

                              
Taman nakon lijepe šetnje da malo povratimo kalorije koje smo izgubili zar ne...


        

petak, 3. rujna 2010.

Tart paysanne by Ebba

Cijelo ljeto sam se vrtila oko ovog receptića.Da ,ali zašto vjerovatno se pitate? Pomidore obožavam ,prhko tijesto isto tako  i moram priznati da je ovo s dodatkom masti pun pogodak tako fino hrskav.Ali ovom tartu me je privukao nadjev od senfa i vrhnja u koji sam ja dodala i par kapi limuna.


 
I zaista tako iznenađujući spoj pomidora i kiselastog nadjeva da sam kod prvog zalogaja sve predrasude bacila u vodu.Sve sam izdašno još začinila svježim vlascem i bazilikom i posula krupnom morskom soli.



Zahvaljujem našoj Ebbi na ovom divnom receptiću.

Zaista jako fino i definitivno drugačije ali i iz tog razloga volim  degustirati ovakve stvari...