subota, 28. kolovoza 2010.

Nabujak od griza sa jabukama

Što vama znači griz ,meni osobno ništa ali ga moji klinci obožavaju kao i njihov tata.Meni se griz u biti ne sviđa ostao mi je u sjećanju iz vrtića kad sam ga trebala pojesti do kraja s čokoladom a bio je bljutav i ružne boje čak ni bijele,bijele kakav je sad moj kad ga kuham doma i onda stavim tonu cimeta na njega.
Ovaj receptić sam našla na coolinariki i prvo što mi se kod njega dopao bio je njegov izgled a onda sam i odličila i probati ga jer npr.obožavam jabuke ali volim isprobavati stvari koje inače ne volim.Da nisam od onih zato što ja to ne volim pa ne mora biti dobro a kod ovog nabujka nisam pogriješila i zahvaljujem ivanni koja je podijelila recept s nama.

Nabujak od griza s jabukama  3 jabuke
                                                  500 ml mlijeka
                                                  90 g griza
                                                   2 žlice smeđeg šećera
                                                   1 žlica meda
                                                  200 g svježeg sira
                                                   limunova korica
                                                   vanilin šećer
                                                   2 jaja

Jabuke očisitite i natrljate cimetom koji sam ja dodala jer ga obožavam a onda poprskajte limunovim sokom.
Odvojite žutanjak od bjelanka.Bjelanjke istucite s prstohvatom soli.Žutanjke pomiješajte s svježim siom i vanilijom.
Mlijeko zakuhajte ja sam dodala 2 žlice meda a izostavila u potpunosti šećer i skuhajte griz.
Kad se griz zgusnuo dodajte žutanke i pomalo snijeg od bjelanjka.Smjesu stavite peći u okrugli kalup na 180 -200 C cca 40 min dok ne porumeni.Zaboravila sam napisati da treba rasporediti polovice jabuka na smjesu.

Nabujak iznenađujuće fin i sočan ,jako dobar topao ali i hladnom mu ništa ne fali.
Nije sladak a jabuke mu daju finu kiselastu notu.
Definitivno nešto drugačije ali jako fino.

srijeda, 25. kolovoza 2010.

Pekmez od smokvi s narančom


Opet smo se vratili s još jednog vikenda kod moje mame na Rabu ,napunila vrećice pomidorima,smokvama ,
balancanama i odmah rekla još a slijedeći vikend se vidimo čak sam i klince joj uzela a bili kod bake skoro puna dva mjeseca .Nauživali se mora i sunca ,čim su došli doma su izjavili da je kupanja za ovo ljeto dosta.
A ja i bolja polovica samo očima preokrećemo jer nas dvoje uvijek željni mora.Da to je dosta čudno jer puno naših prijatelja se okupa dva -tri puta i to je za sezonu dosta ,uvijek sam se tome čudila je more je pravi lijek za sve ,bar za mene a kad razmislim s druge strane ljudi prijeđu tolike kilometre da se okupaju a mi koji smo tu neznamo cijeniti što je more u stvari za nas.I još jedna čudna stvar na Rabu je toliko malo domaćih koji se kupaju a more im ispred nosa.Ili svatko ima svoje zadovoljstvo..
A ja guštam u maestralu s mora ,u njegovoj soli i kad mi zrnca soli zatežu kožu ,kad zaronim u plavetnilo i osjetim njegovu moć.Jer ja se i mora jako bojim valjda koliko ga i volim a već 40 godina se družimo.
Nadam se da ću uživati u njegovoj mirnoći i burama i kad budem stara.
E a sad i smokvama a ima ih dobrice,zemljice ,crnice e ove su dobre za ovo a one za ono ali mama to zna koje su za sušit koje su za pekmez a koje su za kolače.E ovo su dobrice one su za džemove ili pekmeze.


Smokve ljudi ili vole ili ne vole.Ja ih pojedem valjda tri kad mi dođe gušt ,moja Stella ih pojede dnevno cijelu šaku.Ali u pekmezu ih obožavam i naravno u kolačima a evo uz dodatak naranči ispalo nešto jako fino.

Pekmez od smokava 2 kg smokvi
                                   4 kom naranči
                                   1/2 kg šećera
                                   2 žličice cimeta
                                   1 želin
                                   par lavandinih cvjetića

Smokve očistiti od njihove kožice i s štapnim mikserom usitnite .
Narače očistiti i od njihove tanke kožice te također usitniti.
Pomiješajte obje vrste voća i uz dodatak šećera i želina stavite pomalo kuhati.Na šećer pripazite jer su smokve same po sebi slatke.Kuhati dok ne zavrije i pomalo smanjiti temperaturu i kuhati cca 10 min.
Za probu žličicom uzmite malo pekmeza i stavite na mali pijatić ako se u par ekundi stvrdne ,gotov je .E a
sad dodajte cimet i lavandu ,pomješajte i punite čiste i sterilizirane staklenke.Okrenite ih par minuta naopačke.



Kad zahladni ukrasite svoje staklenke lavandom ,školjkama ,špagom sve što ste skupili ovo ljeto po plaži i igrajte se s maštom i svojim klincima.

petak, 13. kolovoza 2010.

Sirup od kuša (kadulje)


Kadulja prirodno antiseptičko sredstvo pogodna za ispiranje grla,grkljanje,čaj koje je jako dobar za astmatičare ,  preporuča se kao i prirodno sredstvo za smirenje poznata od davnine a u našem narodu poznata kao kuš,žalfija ,slavulja.I da zaista šteta ne iskoristiti takvu biljku pogotovo mi koji imamo sreću obrati je na kamenu pored mora daleko od zagađenja.Ovaj sirup je jako pogodan za astmatičare i malu djecu.Kada nastupi kašalj pije se tri žličice na dan ovog sirupa.Moji klinci ga obožavaju ljeti kao podlogu za sok sa kockicama leda ,zaista fin i prirodan.


Sirup od kadulje 30 dkg listića kadulje
                             2 kg šećera
                             2 litre vode
                              5 dag limunske kiseline
Kadulje najbolje brati posle kiše ,tako da ju nije potrebno ispirati kući.Beru se zdravi listići bez cvjetova.Inače berem listiće u petom mjesecu ,ove sam godine zakasnila i brala ih tek početkom sedmog ali zaista na okusu misam ništa izgubila.Osim što sam i h nabrala puno više od 30 dkg ali je zato sirup bio samo intezivnijeg okusa.Najbolje u express lonac posložite red kadulje pa red limunske kiseline i tako dok na potrošite svu kadulju.U drugoj posudi tj, padeli s debljim dnom otopite na laganoj vatri 30 dkg šećera da se pretvori u karamel oprezno zalijte s 2 litre vode a onda dodajte ostatak šećera ( 1,7 kg).Kuhajte na laganoj vatri oko 20 min i vruće prelijte preko listova kadulje.Lonac zatvorite i pustite da odleži 24 h.

Sirup procijedite u boce i odložite na tamno mjesto. I sama sam astmatičar i ovaj sirup mi pomaže pri iskašljavanju te pročišćavanju dišnih puteva.Također jedan dio sam položila na čisti stolnjak i sušila cca 5 dana i spremila u staklene teglice za čaj.