subota, 24. srpnja 2010.

Torta s borovnicama


Borovnice su moja strast i naprosto ih obožavam i trpam ih u slatka i slana jela pogotovo su mi famozne s divljači , obožavam džem od pekmeza koji kuham svako ljeto ,obavezno je i tu borovnička a sad je tu tako jednostavna a tako fina torta od borovnice (a ne treba čak ni pećnica) a moram priznati nakon tri tjedna mora zaželjeli smo se i slatkog.Najveći domet nam je bio sladoled.

Biskvitna podloga 250 g keksića sameljenih
                              5  žlica rastopljenog maslaca


Krema 400g svježeg sira
                 3 dcl slatkog vrhnja
                 5 žlica šećera
                 1 vanilin šećer
             200 g borovnica
                 1 preljev za torte


 
Svježi sir pomiješajte s obje vrste šećera i u to dodajte ulupani šlag,lagano promiješajte i pomalo utisnite na podlogu od keksa koje ste prethodno samljeli i s dodatkom maslaca utisnuli u obruč za tortu.Borovnice lagano isperite i uvaljajte u šećer i rasporedite po kremi.Preljev za torte skuhajte po uputstvu s vrećice i lagano premažite borovnice.Stavite u frižider i zaboravite na par sati najbolje preko noći.


Za preljev možete osim vode koristiti i naravno sok a možete i staviti voće koje volite.


A ovako sam ja uživala ovo ljeto...

Ulaz na Kornate ,samo se treba držati signjala.

 A i mužić je uživao u našem moru...



S par slikica da vam dočaram ljepotu našeg Jadrana..
I na kraju vesela četvorka...

petak, 2. srpnja 2010.

Pizza




Moji doma obožavaju pizzu ali mi je dosta trebalo da nađem recept za tijesto da mi korica u sredini bude tanka a na rubovima zadebljala i fino hrskava.I stvarno sam si dala truda i isprobala različite varijante i ne mogu reći da nisu bile dobre ali jednostavno to nije bilo to dok nisam naišla na recept našeg majstora s coolinarike arašića kojem ne idu dobro samo tijesta za pizzu već su i nadaleko poznati njegovi čuveni kotlići.A moram napomenuti da sam i imala i zadovoljstvo ga i upoznati i družiti se s njim.
Također sam i probala i njegove recepte  i s mesom i zaista zna čovjek posao.I danas smo imali pizzu za ručak i zaista je izvanredno ispala.U biti mislili smo ići na more posle posla ali je počela neka kišica,grmljavina pa je u biti i bilo i idealno nije bilo jako vruće a tijesto se diglo začas.

Recept  cca 300 g brašna
                         3 žlice maslinovog ulja
                         1 žličica soli
                    200 ml tople vode
                          kockica svježeg kvasca

Inače radim tijesto i s suhim i svježim kvascem ali tu uvijek upotrebljavam sviježi koji pustim da se digne u mlakom mlijeku s žličicom šećera i malo brašna.Kad se kvasac dignuo pomiješam ga s brašnom dodam maslinovo ulje malo soli i potom mlaku vode,Sve fino izmiksam s mikserom s nastavcima za tijesto i stavim da se diže dok se ne udvostruči.Kad se dignilo fino ga s rukom rastegnem i ova količina tijesta mi je dostatna za dvije pizze.i da ono najvažnije pećnicu upalim 5-8 minuta prije na 250 i stavljam peći u jako vruću pećnicu(upotrebljavam i ventilator) cca 8-10 min .
Zaista bude fino hrskava a opet i mekana.Za nadjev stavljate što god volite,što imate pri ruci...