ponedjeljak, 14. lipnja 2010.

U kuhinji kod Pippi

 
Danas je izašao njen recept Cimet kiflice i umjesto da sam se uhvatila knjige ili išla na more i iako je naglasila da bolje da se kiflice ne rade po ovoj vrućini meni vrag nije dao mira a zašto jer obožavam cimet i tako da sam se i ja pekla zajedno s pećnicom na 190 C.Zanimljive nadasve kiflice malo dizanog tijesta pa malo preklapanja kao kod lisnatog i na kraju šećer s cimetom.Jako su fine i sočne iako mi se malo šećerni preljev prelio ali na kraju su bile savršene ali to nek ocjenjuje Pippi, meni su bile jako dobre i zbog njenih odličnih kiflica pridružujem se igri
koju je pokrenula mamajac s bloga Cooks and Bakes.

   Cimet kiflice

500-550 g brašna
1 kvasac svježi (ni tu je nisam poslušala imala sam samo suhi)
70 g šećera
70 g margarina
250 ml mlijeka
malo soli
malo limuna

Brašno lijepo zamijesite da bude fino mekano  i stavite da se diže cca 40-50 min.

Za fil koji ide između treba vam i margarin,200 g šećera i 2 žličice cimeta e kod mene 4 i da trebam naglasiti ja sam u ovoj fazi stavila puter a ne margarin.Tijesto sam fino razvaljala lagano ide i onda sam na polovicu


naribala puter i preklopila drugom stranom.Potom sam stavila u frižider na 20 min.Nakon toga sam opet razvaljala tijesto,namazala kistićem s vodom i posipala šećerom i cimetom obilato e a sad sam opet na svoje malo zamotala kao što kaže Pippi pa mi je bilo predebelo pa sam na polovici razmotala i odvojila tijesto tako da sam dobila dvije štruce i onda sam je rezala na komade velike cca 5 cm i redala ih na pleh .Onaj dio s frižiderom sam preskočila jer mi je bilo VRUĆE.Pekla sam ih na 190 C oko 23 min.Ispale savršene ,kažu da cijela kuća miriše i to je to.

Sretan rođendan Stella..

Sretan  rođendan Stella




A evo i moja ljubav ima rođendan i to 13,za mene još dijete vjerovatno će i uvijek biti a zapravo već prava cura.
Nisam joj za ovajrođendan radila njenu čokolastičnu tortu iz razloga što je previše vruće već sam odabrala recept naše drage tamarichke i njenu Piškota tortu s jogurtom i jagodama.I zaista pravi pogodak,tako jednostvano savršena a i slavljenica je bila zadovoljna.Receptić sam malčice promijenila jer sam smanjila količinu šećera i u jogurt kremu dodala pasirane jagode.


Za ovu ljepoticu je potrebno 400 g jagoda
                                            100 g šećera
                                            1 veliko pakiranje piškota
                                            4 čvrsta jogurta
                                            2 vrećice želatine
                                            malo mlijeka
                                            malo ruma
                                            1 crveni preljev za torte
  
Istucite slatko vrhnje u šlag i dodajte 100 g šećera u prahu,čvrste jogurte,ispasirane jagode i želatinu koju ste prethodno namočili u vodi i otopili.Kalup za torte lagano namastite i obložite piškotima koje ste lagano namočili u mlijeku i rumu.Također i dno kalupa obližite.Prelijte polovicom kreme,zatim posložite narezane jagode te opet red piškota prethodno namočenih u mlijeko i rum.Na kraj premažite s preostalom kremom.Ja sam je ukrasila jagodama i crvenim preljvom.Najbolje je staviti u frižider preko noći.Mi smo uživali na današnjih 30 C a ona lagana ,osvježavajuća i hladna.


Znam da ćeš ovo pročitati i želim ti reći da te volim i da si mi jedna od najdragocijenijih  u mom životu.


I da ću uvijek biti tu za tebe i za 5 ,10 ,15 godina.


Stella voli te tvoja mama ...

nedjelja, 13. lipnja 2010.

Ajme koliko nas je tikvice

Tikvice ,tikvice volim ,volim ja ali nije bilo uvijek tako i tek kad se mala udala a on o tikvicama a zašto mi ne jedemo tikvice onako pa ovako ,pa u toću,pa pohane e i nije bilo druge.I sada ih zaista obožavam a pogotovo ovako mlade i zato se jako rado pridružejem igrici koju je pokrenula Monsoon
a naša glavna domaćica Dajana s prekrasnog bloga Bakers corner i zadanom temom tikvica na sve moguće načine koje se možete sjetiti.



Marinirane tikvice

2-3 srednje mlade tikvice
malo soli
1dcl maslinovog ulja
2 žlice acceta balsamica
1/2 dcl sok od limuna
malo timjana
malu ruzmarina
malo bazilike
crnog papra

Tikvice operite i narežite na kolutiće ,malo ih poslite i prepržite na grill tavi koje ste samo kapnuli par maslinovog ulja.Kad su gotove tople stavite u zdjelicu  i kada se ohlade prelijte  ih marinadom,
Zaista odlično pašu uz pečenje,roštilj,moji maleni ih obožavaju u sendviču.

Pohane tikvice


3 srednje tikvice
2 jaja
2 dcl mlijeka
brašna po potrebi
muškatni oraščić
sol

Tikvice naribajte ,posolite i ostavite da se voda iscijedi.Lagano iscijeđene tikvice pridoajte tijestu koje je slično kao za palačinke samo malo gušće i uz dodatak muškatnog oraščića.Lagano pomiješajte i ispecite ih u vrućem ulju i poslužite.

Pasticcio od tikvica i mesa




5 tikvica ispečenih na grill tavi
1,2 kg mješanog mesa faširanog sitnog
2 kapule
pašta penne
par režnja češnjaka
salse od pomidori
peršina
cimet
bešamel  umak
20 dkg gaude ribane

Sitno narežite kapulu te je izdinstajte na ulju,dodajte češnja,peršin a  onda i faširano meso.Zdinstajte ,dodajte žličicu cimete podlijte salsom i s kapićem bijelog vina,Neka se dinsta lagano cca 20 min
Tikvice narežite na kolutiće debljine par mm i uz dodatak kapi maslinovog ulja prepržite na grill tavi.
Bešamel umak-otopite  5 dkg maslaca,dodajte 4 dcl mlijeka uz dodatak soli i muškatnog oraščića.U šalici razmutite 1dcl mlijeka uz dodatak 3 žlice brašna.Razmućeno mlijeko skuhajte u mlijeku na laganoj vatri uz neprestano mješanje.
Stavite vodu za paštu,posolite i   skuhajte al dente.
Prvo posložite paštu u dva reda u namašćenu tepsiju ili posudu u koju ćete pasticcio peći.
Na paštu stavite malo bešamela s naribanim sirom,potom dodajte grilovane tikvice,prekrijte još jednim redom pašte,potom mesi i sve zalijte bešamelom i nanjega naribajte puno sira.Zapecite na 200 C oko 40 min i naravno uživajte.