četvrtak, 29. travnja 2010.

Rapska torta

                                                                          Rapska torta




Ovaj mjesec sam uživala u izradi Rapske torte jer ovo nije samo ulaznica za Kuvarijacije već i poklon svim koji su pohodili Koprivnicu ove subote na naše 2 veliko okupljanje.A prvi razlog jer je to delicija s mog otoka, vjerovatno niste svi bili na Rabu ali kad prvi put stižete s trajektom s Jablanca vidite burom opustošeni dio otoka a kada sa spuštate s druge strana savim nešto drugo pitomi kraj a sve puno zasađenih vinograda,maslinika.



A ima i kuša (kadulje) ,ruzmarina,lavande ,lovora.Željela sam vam predočiti ti razliku tog pustog kamena i raskoši zelenila koju nam je podarila priroda jer i Rapska torta se kod nas radi samo za najveće svečanosti a prvi put je napravljena u čast pape Aleksandra III 1177 godine koji je došao blagoslioviti Rapsku katedralu.Danas je još po izvornom receptu rade samo časne sestre.Naravno da i mi imamo recept ali to su samo varijacije na temu i svaka familija ima svoju caku ali mislim da se to stječe samo upornošću i strpljivošću jedino što je zasita važno su bademi moraju biti pravi i trebaju se sušiti kao nekada na suncu ,ja i stavim još i pinjole a u tijesto ide obavezno mast ne putar jer tu tijesto igra ulogu ukrašavanja a nadjev je taj koji se treba u potpunosti osjetiti ,božanstvo badema,šećera i naravno maraskina likera koji je se radi od višnje maraske i odlično se sljubljuje s gorkim bademima.


Bademe ofurite u vodi i lagano im očistite kožicu kada se ohlade a potom ih na čistu krpu rasporedite i stavite na prozračno mjesto da se osuše i zaboravite na njih na par dana osim što ih svaki dan malo preokrenete da se osuše sa svih strana.Rezultat nije isti ako bademe upotrijebite odmah jer nadjev neće biti prhak,vi kad jedete Rapsku tortu nećete osjetiti to vanjsko pucanje korice od pečenja u unutra svu raskoš pravih badema,šećera i likera.
Tijesto  4 žlice masti
              brašna koliko traži da se umijesi tijesto (cca 250-300 g)
             2 žlice vode mlake
             4 žlice maraskina
             3 žlice šečera
             3 cijela jaja
Tijesto umijesite i stavite u frižider na pola sata de se malo odmori i ohladi.


Nadjev 500 g badema
             400 g šećera
             150 g pinjola
             naribana korica naranče jedne
             naribana korica limuna
             1-2 dcl maraskina
             3 cijela jaja 

Za nadjev fino samljeti bademe uz dodatak pinjola,dodati šećer i jaja i naribanu koricu a potom i jaja i lagano promiješati i staviti na stranu da se upiji sastojci.
Tijesto lagano razvaljati tanko i onda slagati ili u obliku štangica ili u obliku tradicionalnog puža.Za merliće ili čipku razvaljati trakice široke oko 2 cm i među prste ih nabirati i stavljati na oblik puža.Lagano peći  oko
40-45 min na 160 C dok ne porumeni.Kada je izvadite iz pećnice onako toplu poškropite je još maraskinom.Kada se ohladi posipajte je s štaub šećerom.Rapska torta može stajati jako dugo,naravno zamotana u foliju.



I da vraćamo se na početak priče to vam je ovo tijesto oko nadjeva onaj kamen suhi i goli od čega je i otok napravljen a nadjev bogat kao i njegova duša starog ribara,babe u kamižotu i djece na rivi.

                                               
                                                       Sveti Kristofor-zaštitnik grada Raba


Ovom prilikom Vas pozivam i na Rapsku fjeru koje se održava u mjesecu sedmom od 25-27.07.2010 pa da doživite bogatstvo kulture ,prirode i gastronomije,Doživite samostreličare ,kako se nekad kovao novac,kako se lovi riba,kako se ta riba i sprema.kako se plete mreža.

petak, 23. travnja 2010.

Gastrodivin blog

Ovaj mjesec sam uživala u Gastrodivinom blogu jer su mi njeni recepti prije privukli pažnju počevši od suhih pomidora koje sam prije kupovala i trošila lovu a onda sam s tim sušenim pomidorima počele eksperimentirati i uvijek me oduševi taj okus jer miris ne osjetim već godinam zbog neuspjele operacije sinusa.A mogu reći da sam i uživala čitajući njene tekstove, e da ima još jedna stvar obožava rigu a ja sam luda za njom (iako nisam odabrala njene recepte s rigom) e i tako  sam se odlučila pridružiti igri koju je pokrenula mamajac s bloga Cooks and Bakes.


Kao prvi recept sam odabrala Proljetni kruh s pršutom i sušenim pomidorima e sada pomidora je bilo u izobilju a pršuta ni u tragovima a morate me i shvatiti cijeli dan sam bila u vrtu i kad sam ušla u kuću dobrano je prošlo 7 navečer a meni pao na pamet ovaj kruhić.
Treba vam 3 jaja
150 g mekog brašna
50 g kukuruznog brašna
5 feta pršta (kod mene ni jedna)
100 g svježeg sira
100 g gaude
1 dcl ulja
1 dcl mlijeka
3 sušena pomidora (kod mne bar 5-6)
sol,papar
kadulja,mažuran,origano i ja dodala par kapara


Jaja umutite s mlijekom i dodatkom ulja,dodajte svježi sir, nagratanu (izribanu) gaudu, na kockice isjeckan pršut, sol, papar, kadulju, isjeckane sušene pamidore. U to dodajte obje vrste brašna i prašak za pecivo. Po vrhu ukrasite sa malo pršuta, kadulje, sušenih pamidora te pospite sa malo origana i mažurana. Pecite 45 min na 180 C i kad je gotovo poslužite toplo. Zaista jako aromatičan kruh i jako fin i onaj pršut s početke priče uopće nije ni falio.

Drugi recept koji sam odabrala su bile Pupaste kukuljice koji sam radila po izvornom receptu šta će reći da sam imala sve sastojke a jelo je božanstveno tako jednostavno a tako fino ,pekla sam kukuljice na grill tavi ali slijedeći put ih stavljam ne žar.
Potrebni sastojci    •300 gr pilećih fileta
                               •1 pakovanje «Zdenka» sira
                               •1 pakovanje na listove narezanog hamburgera (oko 200 gr)
                               •začin «provaslanske trave
                               •sol, papar




Ajme šta je bilo fino a kao prilog sam poslužila restani krumpir s porilukom od naše yupieye.

I zadnji recept koji sam odabrala ,da moram priznati kad sam ih printala bili ih je malo više ali nisam uhvatila vremena za sve te ljepote iako ću morati istražiti i desertni dio, bile bi Gratinirane punjene tikvice jako fine kao prilog u mom slučaju ali i kao samostalno jelo.Treba malčice za pripremu dok to sve izribaš,pripremiš i posložiš ali...fino,fino.

Sastojci •3 srednje ili veće tikvice
              •2 krompira
              •1 poriluk ili jedna kapula
              •10 dkg blitve
              •1 kiselo vrhnje
              •10 dkg gaude
              •1 vrećica parmezana
              •10 dkg sitno sjecane slanine
              •1 paprika
             •bili luk, pretusimul
             •sol, papar


ponedjeljak, 19. travnja 2010.

Zapečena pita od jagoda


Obožavam proljeće i iskoristim kad god mogu da uteknem ne placu ,jer je predivna s obiljem cvijeća mojim omiljenim tulipanima a pogotovo sada kada se sve crveni od jagoda.Jagode volim u kolačima dok ih moja djeca najviše vole ili u sladoledu ili jagode same s običnim šećerom (zamisli ti deserta).Ovo je jedna obična pita s prhkim tijestom ali okusom...

Prhko tijesto 15 dkg brašna
1/2 žlice pecilnog brašna
7,5 dkg maslaca
6 dkg šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
1 žličica naribane korice limuna
1 žličica naribane korice naranče

Nadjev 1/2 kg jagoda
15 dkg šećera
2 žličice krušnih mrvica
3 bjelanjka


Umijesite prhko tijesto,zamotajte u foliju i pustite da odleži u frižideru 1 h,potom ga razvaljajte i stavite ga peći na 175 C,specite ga dopola,pospite ga krušnim mrvicama,posložite na njega jagode narezane na listiće i naravno oprane,pecite još cca 10 min a potom na to stavite čvrsti snijeg od bjelanjaka koji ste istukli s 15 dkg šećera,vratite u pećnicu da snijeg dobije zlatnu boju.


Jagode ja ne šećerim iz razloga jer u snijeg od bjelanjaka ubacim onih 15 dkg šećera ali ako volite slađe slobodno ih uvaljajte u šećer i onda na ušećerene jagode stavite čvrsti snijeg od bjelanjaka.



Ovaj recept šaljem Zoki s bloga Pans and Pots i namjernici koju je odabrala ovaj mjesec a to su fine i sočne jagode i tako se pridružujem ovomjesečnim Ajme koliko nas je s velikim zadovoljstvom.

subota, 17. travnja 2010.

Pinjoli-miris mora i djetinjstva





Nekada kada sam bila mala i uvijek bila kod svoje bake na Rabu prolazili smo do mora pored šume bora i uvijek posle kupanja jeli pinjole , to nam je bila poslastica za pet jer nismo uvijek dobijali za sladoled jer nas je bilo tri pa je baka davala svaki dan drugoj za sladoled.Pinjoli su mi bili tako slatki a znalo smo šešere pune pinjola skrivati jedna od druge i posle se vraćati po njih.Taj dio djetinjstva je ostao u meni a pinjoli mi nikada nisu više tako slatki ali ih i dalje jako volim a i šume borova više nema ,niklo apartmansko naselje.Taj miris borova i šum mora a zrikavci su zrikali,zrikali...nema ga više.Ovaj moj receptić me je ponukao da se pridružim igrici Ajme koliko nas je koju je osmislila Monsoon a domaćica nam je Jasenka s Sweet Cornera s temom orašasti plodovi i sjemenke.
Sastojci koji su tako zahvalni i mogu se upotrijebiti i u slanim tako i slatkim jelima tako da nam i nije bio težak zadatak.

Za Parfe kremu potrebno vam je :

Osnovna krema
1/2 litre slatkog vrnja
400 g čvrstog jogurta
3 žlice šečera
2 vrećice želatine
piškoti da pokriju dno (ja sam koristila modlicu za kruh)
Karamel krema
100 g pinjola
3 žlice vode
8 žlica šećera

Čokoladna krema

100 g čokolade za kuhanje s većim postotkom kakaa
2 žlice slatkog vrhnja

Kokos krema

50 g kokosa
4 žlice šećera

Slatko vrhnje s dodatkom šećera istucite u šlag,pomalo umiješajte u šlag i dva čvrsta jogurta.Želatinu rastopite u vodi i sačekajte dok nabubri.

Za karamel kremu- šećer otopite s 3 žlice vode na umjerenoj temperaturi kada dobije zlatno žutu boju umiješajte pinjole.

Za čokoladnu kremu-otopite čokladu s dodatkom vrhnja.
Želatinu rastopite i pomalo pomiješajte s osnovnom kremom.
Osnovnu kremu podijelite u 3 jednaka dijela.
U prvi dio umiješajte karamel.
U drugi dio rastopljenu čokoladu.
U treći dio samo dodajte kokos s šećerom..
Dugu posudu obložite folijom i redajte karamel kremu , čokoladnu kremu,a na kraju kokos kremu.Posložite piškote koje ste namakali u hladnom mlijeku.Ostavite par sati u frižideru i pomalo okrenite na tacnu
.

nedjelja, 11. travnja 2010.

Šparoge-što volim šparoge



Šparoge su moja strast ,zaista ih volim na svakakve načine i probati ću rado recepte s šparogama ali još više ih volim brati pogotovo kad odem kod mame na Rab jer tamo ne moram misliti na zmije tu doma ih beremo ili u Kostreni (sve puno zmija) ili u našoj Kastavskoj šumi ali tu počinju puno kasnije jer je ipak hladnije.
Najednostavniji način je fritaja ali ja ih više volim s kuhanim jajima mislim da tu se one osjete u svoj snazi a opet je potrebno tako malo vremena a bogme i sastojka ako imate onaj glavni šparogu.

Ovisno koliko imate šparoga skuhajte jaja na tvrdo a šparoge isijecite dok stabiljka na postane tvrda,operite ih i stavitie kuhati samo minuticu da se ofure.Očistite jaja ,izvadite šparoge blago ih posolite i dodajte ulje i ocat.Sljubite ih i božanstven okus ..zaista..


Također treba naglasiti da šparoga iako nije priznata kao ljekovita biljka,blagotvorno djeluje na sve organe a pogotovo treba naglasiti njeno diuretično svojstvo a također je bogata mineralima i vitaminima.

Volim je i s paštom: 250 g pašte
100 g pancete
100 g šparoga
2 dcl vrhnja za kuhanje
1 dcl bijelog vina

Narezati pancetu na kockice i popržiti na maslinovom ulju ,dodati očićene šparoge i lagano prodinstati uz dodatak 1 dcl bijelog vina.Paštu skuhati u posoljenoj vodi.Pomiješati paštu s
umakom u kojem smo dodali i vrhnje za kuhanje ,okrenuti dva puta da se prožmu svi sastojci u uživati.


E a volim ih i u kombinaciji kada radim njoke pa ih punim s šparogama u finom umaku od zdenka sira pomiješanog s vrhnjem za kuhanje.Recepti iziskuje malo vremena ali mislim da se vrijedi potruditi.

Tijesto za jastučiće:500 g skuhanog krumpira

250 g brašna

1 cijelo jaje

među prstima soli


Skuhati krumpir u slanoj vodi , kada se ohladi ,propasirati ga,dodati brašno i jaje i umijesiti tijesto.Tijesto razvaljati i raditi krugove velikom čašom i puniti nadjevom ,preklopiti polovinu kruga jednu preko druge i skuhati jastučić u slanoj vodi dok ne isplivaju.

Nadjev za jastučiće:200 g blanširanih šparoga

po želji svježe rige
50 g pršuta,pancete
Preljev za jastučiće:3-4 trokutića Zdenka sira
2 dcl vrhnja za kuhanje

parmezana među prstima
svježi vlasac
Na laganoj vatri otopite sir u vrhnju i dodajte malo parmezana i vlasca i prelijte preko jastučića.