utorak, 30. ožujka 2010.

Pašta s kozicama





Zaista ništa revolucionarno ali meni drago jelo ,brzo gotovo finog okusa i mirisa ,prije sam rado dodavala i pidoće (dagnje) ali od kad sam dobila jaku alergiju (kasnije se ispostavilo na sve školjkaše ) ne koristim ih više osim na buzaru mojim dragima.I danas sam dobila svježe kozice,doduše nije ih bilo jako puno ali to me nije dalo smesti,pogotovo jer ni sunca nije bilo danas puno.




Potrebno je :250 g pašte (ja sam koristila u dvije boje)
250 g očišćenih kozica
3 režnja češnjaka
2 dcl slatkog vrhnja
1 dcl salse
peršina
mali čepić vinjaka
1 trokutić Zdenka sira





Pašti skuhajte al dente u zasoljenoj vodi .Kozice na maslinovom ulju pomalo dinstajte ,dodajte slatko vrhnje i salsu od pomidora a potom lagano i druge sastojke ,par minuta sačekajte da se sastojci prožmu a onda dodajte i vinjak i časak sačekajte da vinjak ispari.Na kraju dodajte i trokutić Zdenka sira da dobijete kremastu strukturu.Od začina sam dodale bijelog papra i malo vegete .




Pomiješajte s paštom i naravno uživajte..

subota, 27. ožujka 2010.

Marinirani pileći ražnjići







Danas je bio prekrasan dan ,odmah sam došla na ideju da bi mogli roštiljati ,i tako smo danas odpakirali naš roštilj i iako nas je pratio pljusak kiše uz sunce naravno mi smo dočekali svoj ručak.
Mislim da smo privukli i susjede mirisom pečenog mesa , nešto su se previše vrzmali oko našeg vrta.


Marinada:
2 žlice meda
1 dcl soka od limuna
1 dcl maslinovog ulja
malo ružmarina,vlasac ,soli i vegeti
2 režnja češnjaka

Meso možete upotrijebiti i koje želite ali ja volim piletinu zbog njenog neutralnog okusa ,narežite je na veće komade i ostavite cca 1,5 h u marinadi.Ja sam do tada pripremala đuveč iako sin ga nije priznao jer je rekao da je povrće iz vrećice (smrznuto povrće) ali isto je jako bio ukusan.


Sastojci za ražnjiće:



2 kom prsa bijelog mesa
kapula
stari kruh ili tost
250 g šampinjona

Redajte na štapiće piletinu,krušić , kapulu ,šampinjone i stavite ih na žar pomalo peći.Kad su gotovi servirajte ih uz prilog i Dobar tek..Možete ih peći i u pećnici med će im dati divnu koricu i zanimljivu aromu.

srijeda, 17. ožujka 2010.



Ovaj mjesec se istražuje Cooketin blog u kojem zaista ima što i pročitati a i napraviti.Njeni recepti s jabukama su me oduševili bili slatki ili slani ,počevši od Pileće jetrice s jabukama za koju nisam imala hrabrosti i upustiti se u igru ali sam zato odabrala Teleća jetrica s jabukama i mislim da je to dobitna kombinacija bar za mene i moje jer jetricu obožavaju i baš me zanima kako će reagirati na ovaj divan i zanimljiv recept jetrica i jabuke...Ovim receptićem se pridružujem igri koju je pokrenula mamajac s bloga Cooks and Bakes.


Potrebni sastojci : 800 g teleće jetrice
sol po želji
papar po želji
3-4 jabuke
glavica luka

Jabuke očistite i narezati na kolutiće ,također i luk narezati na kolutove.
Na zagrijanom maslu dinstati luk i jabuke , u isto vrijeme malo popržiti jetricu koju sam ja naglo prepržila uz dodatak malo bijelog vina,posolila i popaprila i uz dodatak jabuka i kapule dobila zaista divnu kombinaciju malo kiselkastu ali divno paše uz jetricu.
Pun pogodak a kao prilog pire krumpir.Doma svi zadovoljni a i nisu se baš čudili jabuci koja je ipak za njih samo voće.

utorak, 9. ožujka 2010.

Hobotnica na gulaš

Kod mene se riba puno jede ne iz razloga jer smo s mora već ju ja stvarno volim,da li kuhanu,na gradele ili friganu i iz tog razloga je čest gost na mom stolu.
Ovo je jedan od načina kako ju je moj tata pripremao a ja sam ga gledala kao mala.
Tate više nema , ali je ostao dio njega u meni pa i preko njegove kuhinje koju je on s užitkom pripremao.

Sastojci za gulaš

1,5 kg hobotnice
3 velike kapule
4-5 režnja češnjaka
svežnjić svježeg peršina
4-5 list lovorike
par listića ružmarina
2-3 pomidora
1-2 dcl bijelog vina
malo soli
malo vegete

Hobotnicu najbolje smrznuti prije upotrebe bude mekša kad se skuha.
Opranu skuhati u express loncu,kada je skuhana narezati je na komadiće,vodu u kojoj ste je kuhali ne bacajte.
Zdinstajte kapulu , češnjak ,dodajte hobotnicu narezanu na komadiće ,podlijte vodom u kojoj ste je kuhali , dodajte zaćine ,podlijte vinom,stavite 2 cijela pomidora da se raskuhaju i ostavite da se pomalo krčka.

Možete narezati 1-2 krumpira na kockice i ubaciti ili skuhati palentu i naravno uživati.

petak, 5. ožujka 2010.

Čupava rolada





Privukla me je ovaj mjesec naša domaćica Ljilja i njen odabir kave kako u slatkim tako i u slanim jelima i odlučila sam se priključiti za ovomjesečnu igru s mojom Čupavom roladom koje je oduvijek u našoj kući ali neznam zašto je čupava ali je zaista fina i nadasve kremasta.




Biskvit


5 cijelih jaja

150 g šećera u prahu

10 ml jake crne kave

4 žlice brašna


Za biskvit istucite žutanjke s šećerom,dodajte kavu i brašna a na kraju i snijeg id bjelanjaca.

Biskvit rasporedite po pek papiru u pleh koji ste dobili s pećnicom.Pecite oko 10 min na 200 C.

Kada je biskvit gotov čistu krpu pospite šećerom u prahu i pomalo zamotajte roladu.


Karamel


100 g šećera

15 ml jake crne kave


Šećer rastopite u 4 žlice vode i pustite da se karamelizira i u to dodajte crnu kavu.

Na nauljeni pek papir rasporedite s kistićem karamel.


Krema


4 kom žutanjaka

5 žlica šećera

4 žlice brašna

2,5 dcl mlijeka

140 g maslaca

50 g sjeckanih bombona

50 g sjeckanog karamela

1 tvrda banana

200 ml slatkog vrhnja


Za kremu istucite žutanjke s šećerom i dodajte brašno,dobivenu smjeseu prelijte u mlijeko i

pomalo kuhajte na laganoj vatri,dobro ohladite.

Kada se krema ohladila u to pomalo izmiješajte utučeno slatko vrhnje a potom i maslac.U to polagano izmješajte žele bombone ,karamelu usitnjenu i bananu narezanu na kockice.

Biskvit navlažite crnom jakom kavom u koju ste iscijedili jednu naranču.

Rasporedite kremicu i zarolajte.Ostavite preko noći u frižideru .